Utvecklas inom fotboll
Fotbollsguider

Utvecklas inom fotboll

Smarta tips och råd för att bli bättre på fotboll.

 

Bli bättre på fotboll

De flesta som spelar fotboll vill, oavsett vilken nivå de spelar på, bli bättre. Generellt eller inom vissa områden. Här ger vi ett gäng smarta tips, inom olika områden, för att utvecklas inom fotboll. 

Träning

Träna träna träna! Det du tränar på blir du bättre på, se till att träna varierat och få med dig flera av de delar som gör dig bättre på fotbollsplanen. Tänk dock på vikten av att hitta en bra balans, att träna tillräckligt mycket men utan att bli överansträngd och drabbas av belastningsskador eller liknande.

Styrketräning

En stark kropp kommer ge dig bättre förutsättningar på plan, allt från muskler i fötter och knän till bålstabilitet är viktigt. Inom fotbollen är det dock inte en rekommendation att orka lyfta så tungt som möjligt och bygga stora muskler då detta kan försämra din explosivitet.

Kondition och uthållighetsträning

Att orka 90 minuter på plan är en förutsättning för en bra fotbollsspelare, detta i kombination med explosivitet. För att bli stark här gäller det att träna upp de snabba muskelfibrerna, till exempel genom intervaller och spel på småplaner.

Läs mer om hur du tränar din kondition och explosivitet på bästa sätt.

Speltempo

Tempo i vändningar och bollhantering är väl värt att öva upp och jobba med kontinuerligt. Snabba beslut, snabba tillslag vid behov och snabba vändningar med små rörelser gör att du får upp farten i spelet vilket ger dig en fördel.

Rörlighetsträning

Lokalisera dina svaga punkter när det kommer till rörlighet. Har du behov för dessa på plan är det viktigt att stretcha och göra dessa områden mer rörlig. Tänk dock på att inte tänja bara för att, det kan försämra din prestationsförmåga.

Balansträning

Att öva upp din balans ger dig bättre kroppskontroll och stabilitet som i sin tur leder till snabbare och stabilare sidledsförflyttningar och bättre hantering av bollen även när du börjar bli trött.

Personligt

Det som händer på plan handlar till stor del om dig själv och dina beslut. Se till att jobba med det mentala på olika nivåer och prioritera dig själv och ditt välmående.

RMI - Rätt mental inställning

Tankens kraft är mer betydelsefull än vad en kan tro. Ta med dig det du gjort bra från en match eller träning, fokusera på det roliga, sprid positiv energi och släpp det du inte kan påverka. Givetvis är det också viktigt att se över de områden du kan förbättra och analysera prestationer som inte är bra. 

Förberedelser

Att vara förberedd inför en match eller träning är utan tvekan ett råd som kommer ta dig långt. Se till att vara i tid, ge uppvärmningen tid, stressa inte och ladda upp med mat och dryck.

Spelförståelse

Med en god spelförståelse på plan kan du göra smarta val och effektivisera ditt och dina lagkamraters spel. Öva upp genom at spela mycket fotboll men även titta på fotboll och se hur andra gör i olika situationer. Förutom spelförståelse i egna laget kan du läsa av motståndarna bättre.

Bra grejer

Fotbollsskor anpassade för underlaget, sköna benskydd, rätt kläder är viktigare än en kan tro, både fysiskt och mentalt. Här sätter du grunden och något du verkligen kan påverka för att känna dig bekväm på plan.  

Träna själv

Det du tränar på blir du bättre på, vill du utveckla dina straffsparkar, passningar, inkast eller hörnor är det detta du ska träna. På träningar men även hemma, det är ofta vad som skiljer agnarna från vetet.

Sluta aldrig utvecklas

Du är aldrig fullärd som fotbollsspelare och att aldrig sluta vilja bli bättre kommer hålla din utvecklingskurva i fortsatt rörelse. Analysera ditt spel, öva på saker du kan göra bättre, gör egna träningsprogram, be om råd av andra och vidta kreativa åtgärder för att inte tappa din motivation.

Utanför plan

Det är inte bara det fotbollsrelaterade som spelar roll för din utveckling som fotbollsspelare. Flera parametrar och val även utanför plan för stor skillnad.

Sömnen

Kroppen behöver både fysisk och mental återhämtning. Prioritera goda sömnvanor med regelbundenhet och minst åtta timmar per natt är bra.

Kost

Tänk på att äta regelbundna måltider med hälsosam och allsidig kost. Du behöver en mix olika näringsämnen; protein, kolhydrater, bra fetter, mineraler och vitaminer. Glöm inte att dricka mycket vatten!

Undvik onödiga risker

Beroende på vilken nivå du spelar fotboll är onödiga risker ett ofta tråkigt men vettigt råd. Sporter eller aktiviteter med hög skaderisk så som motorsport, kampsport och ridning eller skidåkning i off pisten och down hill är väl värt att undvika om du inte vill riskera ett längre fotbollsuppehåll

Undvik alkohol

Alkohol, tobak och narkotika har vetenskapligt bevisad negativ effekt på din träning.

Uppmuntrande umgänge

Att ha ett umgänge som förstår dina prioriteringar när det kommer till fotbollen är viktigt. Vänner och familj som uppmuntrar dina eventuella uppoffringar och dina val istället för att klaga på dem gör stor skillnad.

Föreningen

Även din idrottsrelaterade miljö runt matcher och träningar är viktig, jämlikhet på flera nivåer, rättvisa och sunda värderingar med mera ger rätt förutsättnignar,

Trivsel i lag och förening

Att må bra i det lag du spelar i är en förutsättning för långsiktighet och utveckling. Med schyssta lagkompisar, bra tränare och en förening med vettiga värderingar skapas större potential.

Jämna lag

Att spela i en serie med likvärdiga lag på motsvarande nivå kan också göra mycket för utvecklingen. Att möta lag med jämnåriga spelare om du är yngre eller jämna lag, varken mycket bättre eller sämre spelare, ger lagom utmaning och bäst utvecklingspotential.

Andra 'Fotbollsguider' inlägg