11 tips för din träning på rullskidor
Vintersportguider

11 tips för din träning på rullskidor

Träna längdskidåkning året om.

Låt rullskidorna hjälpa dig i rätt form

Är du en av dem som inte bara vill träna längdåkning när det är snö ute? Klart du kan åka året om - testa rullskidor! Intresset för vintersporter ökar stadigt i Sverige och framför allt är det längdskiåkningen som trendar mest just nu. 

11 tips för rullskidåkningen

Är du anmäld till vinterns nio mil långa utmaning första söndagen i mars? Då kommer här tips på hur du kan slipa formen inför loppet med hjälp av rullskidorna.

  • Ta det lugnt och nöt in tekniken istället för att stressa uppför backar. När du väl hittar rytmen får du farten per automatik – och du blir inte heller lika trött.
  • Se till att stavspetsarna är slipade och vassa inför varje träningspass, annars blir det pannkaka av allt. Investera i en diamantslip.
  • Utmana dig själv. Staka exempelvis i en, två eller tre timmar genom att bestämma dig för att: ”nu är det stakning” – oavsett var du befinner dig.
  • I diagonalåkning är det viktigt att tänka på frånskjutet så att du inte fuskåker. Sätt tryck på skidorna och jobba med tyngd­överföringen. Dra dig inte fram, det funkar bara på rullskidor. Du måste vara fokuserad tekniskt.
  • Sätt upp ett mål för din träning. Skriv upp vad du ska göra och prata med familjen. Funkar det att du tränar tisdag, torsdag och söndag? Varje träningspass bör ha ett syfte.
  • Kör någon form av intervall. Värm upp i cirka tio minuter och kör två halvsnabba rundor på exempelvis tio minuter. Följ upp med 4x4 minuter med 1-2 minuter vila och lägg in impulser (spurter) i passen. Då är du klar på 45-50 minuter och har fått till ett bra pass.
  • Variera åkstil. En motionär klara inte av att staka ett helt lopp, så glöm inte att växla till diagonalåkning och stakning med frånskjut med jämna mellanrum.
  • Det är inte bara åkstilen som ska varieras, även när det gäller utomhusmiljö (platser, väder, vind) samt tempo och belastning med olika hjul. Åk inte samma runda på samma tid hela tiden. Du måste öka motståndet för att du ska bli starkare.
  • Kläm in ett intervallpass i veckan. Det finns en mängd olika varianter beroende på vilka förutsättningar du har. Intervaller hjälper dig att få upp farten och gör att du kan pressa gränserna.
  • Byt ut spetsarna på dina befintliga stavar. Rullskidholkens härdade stål passar bäst på hård terräng. Swix har ett utbytbart system där man enkelt kan skruva av och sätta på nya stavspetsar.
  • Investera i en Elpex-skida med broms. Det är svårt att ploga när det börjar gå snabbt i utförslöpor – att då ha möjlighet att faktiskt kunna bromsa är mycket värt. Satsa också på en bra hjälm samt en reflexväst så att du syns tydligt på vägarna. 

Rullskidspass på försäsongen

Vägen till Berga by och vidare till kyrktornet i Mora går via en försäsong med cirka 300 mil på rullskidorna. Med bestämd blick dundrar han fram på Östersunds landsvägar. Det går undan, i upp emot 30 kilometer i timmen på plan asfalt, och rullskidspassen på försäsongen tar honom ett steg närmare drömmen.

– Att vinna Vasaloppet är alltid målsättningen. Den tävlingen är ju nästan som ett VM för oss långloppsåkare. Jakten på en seger i det loppet är anledningen till att jag håller på, säger Jerry Ahrlin.

Under sommarhalvåret utgör rullskidåkning grunden i hans träningsprogram. En vanlig försäsong, mellan maj och oktober, brukar han ge sig ut på vägarna åtminstone tio timmar i veckan.

– Stakning på rullskidor är det närmaste man kommer riktig skidåkning. Och du måste träna grenspecifikt om du ska bli bra på skidor. Det är helt grundläggande, säger Jerry.

Skillnaden mellan rullskidor och längdskidor

– Däremot är det till skillnad från snö alltid konstant, med samma isättning av staven. På tävling kan ju stavarna sjunka ner en decimeter i snön. Dessutom behöver du inte heller riskera att skidorna ”släpper”. Du måste vara noggrann så att du inte fuskåker.

Hur menar du?

– På rullskidor har du alltid hundraprocentigt fäste, vilket innebär att det går att skjuta ifrån på ett felaktigt sätt som inte skulle ha fungerat på snö. På skidor gäller det att få trycket rätt och det kräver ett större tekniskt kunnande.

Så det är stor skillnad mellan att staka på hård asfalt kontra preparerade spår?

– Det behöver inte vara så stor skillnad men det kan vara det, särskilt om det är jättelöst i spåren. När du åker skidor på snö måste du kunna behärska alla typer av under­lag. De som åker rullskidor behöver inte vara jättebra på skidor och vice versa.

Motionärer och elit har nytta av rullskidor

Jerry Ahrlin vill inte gradera vilka slags pass som ger bäst effekt, utan nöjer sig med att konstatera att ”alla pass har sina poänger och är viktiga på sitt sätt – allt från en timmes sprint till en långtur på fem timmar”.

Och, påpekar han, även ambitiösa motionärer som tränar inför Vasaloppet kan dra stor nytta av rullskidor.

– Det är bättre att investera tid i att staka backar istället för att lyfta skrot på gymmet. Hade jag haft tio timmar i veckan på träning hade jag inte lagt 30 minuter bara för att ta mig till och från gymmet. Då finns det mer effektiva saker att göra. Rullskidor gör dig inte enbart starkare, utan du förbättrar konditionen också. Dess­utom finns det många olika typer av rullmotstånd, beroende på val av hjul.

Minns du ditt allra första rullskidspass i karriären?

– Nä, det har väl nästan gått 100 år sedan dess, haha! Men jag har svaga minnen från när jag började åka i tio- eller elvaårsåldern. Tekniken satt ganska tidigt, jag tyckte inte att det var så svårt, avslutar han.

Rullskidor på Intersport

I såväl butiker som på vår e-handel har vi rullskidor, stavar och andra tillbehör. Ladda upp inför vintersäsongen eller håll igång formen under lågsäsong, eller åk bara för att det är kul. Välkommen in till oss för att köpa utrustningen du behöver. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg