Sverigetröja, landslagströja eller fotbollströja - hur designas den?
Fotbollsguider

Sverigetröja, landslagströja eller fotbollströja - hur designas den?

Att klä sig i gult och blått har aldrig varit viktigare. Hur går det egentligen till när landslagströjan designas och tillverkas inför EM och VM

Fotbollströjan - Så designas landslagströjan

Alla klär i gult i sommar, du behöver inte fundera på vad du ska ha på dig. Då kan du gå klädd i Sverigetröjan var du vill, när du vill och till vad du vill. Till jobbet, fritids, stranden eller träningen. Enda gången något annat behövs skulle vara de timmar när stället är i tvätten.

Här hittar du fotbollströjor och mycket annat från Svenska landslag

Fotbollströjan för VM 2019

Inför fotbolls-VM 2019 togs tröjan fram tillsammans med spelarna själva. De fick lyfta sina inspirationskällor och förebilder genom åren som fick pryda siffrorna på spelarnas ryggar. VM-tröjan 2019 släpptes på Internationella kvinnodagen och presenterades med den inspirerande meningen: "Nu är det vår tur att tillsammans skapa historia."

Att designa landslagströjan

Hur går det egentligen till när landslagströjan designas och tillverkas inför EM och VM, och vad är viktigt att tänka på? Vi ringde upp Anders Goding, ansvarig för SvFF och landslaget på Adidas.

Hur går processen till när man skapar en landslagströja?

– Cirka 18 månader innan lansering börjar vi tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet titta på skisser och förslag från designgruppen på Adidas. Det mynnar ut i ett prov som vi och SvFF godkänner. Sedan startar produktionen och vi börjar diskutera hur själva lanseringen ska se ut.

Vad är viktigast när man skapar fotbollströjan?

– Att man lyckas göra en modern tröja med senaste teknologin och samtidigt ha en historisk koppling i detaljerna. Med tanke på att det är den viktigaste produkten vi gör för fans och spelare så vill vi att det ska finnas en stor stolthet att bära tröjan, oavsett om man är en supporter eller spelare. 

Har du själv någon personlig favorit bland sverigetröjorna?

– Alltid den senaste tröjan, men jag är också svag för den vita tredje tröjan som användes under VM 1994.

VM-kläder på Intersport

Klä på dig matchstället, sätt på dig hatt och glasögon och veva storartat med halsduken. Under fotbolls-VM är det till och med okej att ha fotbollsskor på i soffan. Därefter är det bara hejarramsor, segerchester och adrenalinrus som kvarstår. 

 Se vår topplista med de 10 snyggaste VM-målen.

Andra 'Fotbollsguider' inlägg