Välj rätt löparkläder i sommar
Löparguider

Välj rätt löparkläder i sommar

Att tänka på när du klär dig inför sommarens löprundor.

6 juli 2022

Så klär du dig för sommarens löprundor

När termometern börjar visa tvåsiffrigt och solen allt oftare gör sig synlig är det äntligen dags att byta ut de varma löparkläderna mot de lättare och svalare. För att skapa de bästa förutsättningarna för din sommarlöpning finns det ett par enkla tips när det kommer till hur du klär dig för sommarens löprundor. 

Löparkläder på sommaren

Är du rätt klädd kan du ofta prestera bättre vilket ofta ger mer motivation till fler, längre och snabbare rundor längre fram. Men vad ska du då klä på sig när du springer på sommaren? Vi hjälper dig. 

Funktionsmaterial

Löparkläder i funktionsmaterial har god andningsfunktion och gör att svett och fukt från din hud transporteras från kroppen när du aktiverar dig. Med bra funktionskläder absorberar plagget svetten och du kan hålla dig sval längre. Så länge du håller dig torr får en mer behaglig känsla. 

Ventilation för extra komfort

Förutom funktionsmaterialet som ventilerar en del i sig finns det även många plagg försedda med extra ventilation. Det kan vara allt från blixtlås att anpassa till att delar av plagget är gjort i luftigt meshmaterial. 

Skön passform

När du väljer löparkläder ska du till 100% utgå från vad du tycker är mest bekvämt. Vet du inte vad du gillar bäst rekommenderar vi att välja lite lösare passform när det kommer till löparkläder för sommaren. Smalare passform eller till och med tighta plagg kan lättare ge en instängd känsla vilket inte är att föredra.

Tunnare plagg

Om du spanar efter tränings- och löparkläder i funktionsmaterial kan de ändå skilja sig en del i material. Att gå på tunnare material är smart, t.ex. mesh eller andra lätta material.

Kläder med UV-skydd

Glöm heller inte att skydda dig mot solen. Tänk på att det inte behöver vara gassande sol för att solskyddet ska vara på, växlande molnighet räcker. Antingen kör du på solkräm eller liknande, men varför inte spana de plagg med inovativ teknik som har UV-skyddet inbyggt i plagget, så smart och praktiskt.

Löparskor och löparstrumpor

För den som löptränar mycket eller för de som kanske bara springer när det är varmt ute har även fötternas temperatur stark påverkan på hur du upplever komforten under din löpning. Många löparskor har t.ex. ovandel i mesh vilket ger en skön ventilerande och mer luftig känsla. När det kommer till löparstrumpor är det viktigt att de har god andningsfunktion och får gärna vara framtagna i ett tunnare material.

Shorts och t-shirt räcker oftast

Oavsett vilken årstid du springer är dina behov och din bekvämlighet av största vikt, gillar du att springa i långa löpartights året om ska du givetvis göra det. Men är det över 15 grader räcker det ofta med shorts och t-shirt eller linne. Vilka modeller du väljer är upp till dig. En del vill ha tighta, korta löpartights medan andra vill ha luftiga löparshorts med eller utan innerbyxa. Upptill vill vissa ha ett tight linne eller enbart sport-bh medan andra en luftig t-shirt i lång eller kort modell. 

Blåser det?

Gå ut och känn dig för innan löprundan och tänk efter hur vinden ligger där du ska springa. Även om det är 20 grader och sol kan vinden vara en avgörande faktor som du bör ha med i åtanke vid val av kläder. En tunn löparjacka med vindskydd eller en funktionströja med lång ärm kan då vara skönt, åtminstone inledande delen av löprundan. 

Löpartillbehören du vill ha på sommaren 

Det finns mycket tillbehör som underlättar lite under löprunda, vissa mer nödvändiga än andra.

  • Löparklocka: En klocka med gps, pulsmätare, aktivitetsmätning och andra mer eller mindre avancerade träningsfunktioner är  en riktigt bra morot att mäta din löprunda och sätta upp nya målsättningar.
  • Löparkeps: perfekt när solen gassar och du vill undvika svett i ögonen och är dessutom en bra solskydd.
  • Vätskebälte: för långa, varma rundor är det inte alltid tillräckligt med vatten innan och efter löprundan. Ett vätskebälte ger dig möjlighet att få i dig vätska längst vägen.
  • Mobilhållare: Musik, podcast eller ljudbok, telefonen är ofta med ute på löprundan och när du inte har någon jackficka att lägga den i är en mobilhållare perfekt. 
  • Sportglasögon: Ett par löparglasögon är bra året om för att skydda dina ögon mot vinden och minska risken att få in grenar, insekter eller smuts. På sommaren skyddar de även mot solens usljud. 

Löp med stil

Som en bonus är det dessutom kul att se och känna sig lite snygg under löprundan. Kanske får det dig att orka den sista kilometern? Kör klassiskt svart med detaljer i en kul färg, gå loss i mönster eller våga dig på att endast springa i matchande tights och sport-bh.

Fördelar med att springa på sommaren

Att springa på sommaren har många fördelar, vilken biter extra på dig och får dig att ge dig ut på en runda?

  • Du kan enkelt anpassa löpningen efter din dagsform och hur mycket tid du har.
  • Löpning är en lättillgänglig träningsform och du kan ge dig ut var du än befinner dig.
  • Effektiviteten i löpningen gör det lätt att riva av ett pass. Springer du snabbt räcker det med 15 minuter för att träningen ska vara gjord för dagen.
  • Du behöver knappt något mer än dig själv och ett par bra löparskor. 
  • Transportlöpning effektiviserar! Du kan t.ex. springa till stranden och avsluta med ett dopp. 

Se fler fördelar med att springa i vår guide 10 anledningar att löpträna.

Löpning på Intersport

På Intersport har vi erfarenhet av löpning sedan starten 1968. Vi vet vad som krävs för att skapa rätt förutsättgningar för din nästa löprundor, allt från skor till smarta löpartillbehör. Se vårt sortiment inom löpning online eller besök någon av våra butiker för mer inspiration och hjälp av våra experter på plats.

Andra 'Löparguider' inlägg