Välj rätt löparkläder i sommar
Löparguider

Välj rätt löparkläder i sommar

Att tänka på när du klär dig inför sommarens löprundor.

31 maj 2021

Så klär du dig för sommarens löprundor

Att springa på sommaren har många fördelar, du kan anpassa löpningen efter din dagsform och hur mycket tid du har, det är lättillgängligt och du kan ge dig ut var du än befinner dig och du behöver knappt något mer än dig själv och ett par bra löparskor. För att skapa de bästa förutsättningarna finns det dock ett par enkla tips när det kommer till hur du klär dig för sommarens löprundor.

Är du rätt klädd kan du ofta prestera bättre vilket ofta ger mer motivation till fler, längre och snabbare rundor längre fram. 

Välj alltid funktionsmaterial

När termometern börjar visa tvåsiffrigt och solen allt oftare gör sig synlig är det äntligen dags att byta ut de varmalöparkläderna mot de lättare och svalare. Löparkläder i funktionsmaterial gör att svett och fukt från din hud transporteras från kroppen för att du ska erhålla en torr och behaglig känsla. Förutom funktionsmaterialet som ventilerar en del i sig finns det även plagg med extra ventilation, t.ex. blixtlås att anpassa eller delar av plagget i meshmaterial. 

Shorts och t-shirt räcker oftast

Oavsett vilken årstid du springer är dina behov och din bekvämlighet av största vikt, gillar du att springa i långa löpartights året om ska du givetvis göra det. Men är det över 15 grader räcker det ofta med shorts och t-shirt eller inne. Vilka modeller du väljer är upp till dig. En del vill ha tighta, korta löpartights medan andra vill ha luftiga löparshorts med eller utan innerbyxa. Upptill vill vissa ha ett tight linne eller enbart sport-bh medan andra en luftig t-shirt i lång eller kort modell. 

Blåser det?

Gå ut och känn dig för innan löprundan och tänk efter hur vinden ligger där du ska springa. Även om det är 20 grader och sol kan vinden vara en avgörande faktor som du bör ha med i åtanke vid val av kläder. En tunn löparjacka med vindskydd eller en funktionströja med lång ärm kan då vara skönt, åtminstone inledande delen av löprundan. 

Löpartillbehören du vill ha på sommaren 

Det finns mycket tillbehör som underlättar lite under löprunda, vissa mer nödvändiga än andra.

  • Löparklocka: En klocka med gps, pulsmätare, aktivitetsmätning och andra mer eller mindre avancerade träningsfunktioner är  en riktigt bra morot att mäta din löprunda och sätta upp nya målsättningar.
  • Löparkeps: perfekt när solen gassar och du vill undvika svett i ögonen och är dessutom en bra solskydd.
  • Vätskebälte: för långa, varma rundor är det inte alltid tillräckligt med vatten innan och efter löprundan. Ett vätskebälte ger dig möjlighet att få i dig vätska längst vägen.
  • Mobilhållare: Musik, podcast eller ljudbok, telefonen är ofta med ute på löprundan och när du inte har någon jackficka att lägga den i är en mobilhållare perfekt. 
  • Sportglasögon: Ett par löparglasögon är bra året om för att skydda dina ögon mot vinden och minska risken att få in grenar, insekter eller smuts. På sommaren skyddar de även mot solens usljud. 

Löp med stil

Som en bonus är det dessutom kul att se och känna sig lite snygg under löprundan. Kanske får det dig att orka den sista kilometern? Kör klassiskt svart med detaljer i en kul färg, gå loss i mönster eller våga dig på att endast springa i matchande tights och sportbh.

Andra 'Löparguider' inlägg