Varför ska man löpträna i kompression?
Löparguider

Varför ska man löpträna i kompression?

Svaren på de vanligaste frågorna om kompressionsstumpor, kompressionstights och andra kompressionskläder.

Varför kompression vid löpning?

Allt från kompressionsstrumpor och vadskydd med kompression till överdelar och kompressionstights. Den senaste tiden har plagg med kompression verkligen tagit fart på marknaden, men varför? Vilka är fördelarna och varför har det blivit så populärt? Här ger vi svar på de vanligaste frågorna om kompression tillsammans med 2xU.

Vilka är de främsta fördelarna med kompression?

  • Snabbare och mer effektiv uppvärmning av musklerna.
  • Genom graderat tryck mot musklerna ökar hastigheten på blodets retur genom venerna till hjärtat och lymfkörtlarna. Detta bidrar till en snabbare uppvärmning genom ökad blodcirkulation.
  • Trycket i vår kompression stabiliserar muskulaturen under aktivitet som i sin tur minimerar risker för belastningsskador och muskelbristningar under träning och tävling. Minskad stelhet ökar möjligheterna att prestera bättre och att orka längre.
  • Kompressionen ger en förbättrad koordination, tajt åtsittande plagg ökar din koordinationen och balans. Bra för t.ex. teknikträning
  • Återhämta dig snabbare. Den ökade blodcirkulationen transporterar mjölksyra och toxiner som uppstått under träningen- detta minskar svullnader, påskyndar muskelrehabilitering och kan förebygga träningsvärk.

Är fördelarna samma med olika kompressionsplagg?

Kategorierna här delas upp i ”långa” och ”korta” plagg. Samtliga plagg passar för alla människor men har lite olika funktioner och passar bättre för olika tillfällen och ändamål.

De långa plaggen är till exempel långa kompressionstights, långärmad kompressionströja och kompressionsstrumpor medan ”korta plagg” är till exempel shorts, tights 7/8, ¾ -kompressionsunderdelar, kortärmat och linnen i kompressions och kompressionsstöd för vadmuskeln.

  • ”Långa” plagg är för dig som vill åt alla fördelar som kompression tillför oavsett om det är en hård arbetsdag, ett tufft träningspass eller ett maraton på schemat. Här får du ökad stabilisering av muskulaturen; stöd till musklerna över hela kroppen och minskar muskelvibrationerna och ökad blodcirkulation; tack vare den medicinskt graderade klass 2 (23-30 MmHg) kompressionen (”desto högre tryck, desto längre från hjärtat”) får kroppen hjälp att återhämta sig och komma igång lite snabbare. 
  • ”Korta” plagg ger ett komplement till dina långa plagg eller till en specifik aktivitet. De ger dig ökad stabilisering av muskulatur och stödjer musklerna över delar av kroppen och minskar muskelvibrationer under all typ av aktivitet,. Dessa plagg är lite mer utvecklade mot olika idrotter. Shorts används för att stabilisera ljumske och lårmuskulatur, vadskydden för att stabilisera vadmuskulatur och t-shirt eller linnen för en bättre hållning och få ett bättre syreintag samt stabilisering av bål.

 

Hur fungerar kompressionsplagg?

Medicinskt graderad kompression och graderat tryck på specifika kroppsdelar stimulerar och förbättrar återflödet till hjärtat och lymfkörtlarna, vilket ger ökad blodcirkulation genom hela kroppen. Plaggen stödjer musklerna vilket leder till mindre muskelvibration och tillsammans med den ökade blodcirkulationen bidrar detta till mindre stel muskulatur, ökad uthållighet, snabbare återhämtning och förebyggande av skador.

Hur fungerar kompression för bättre återhämtning?

Den ökade blodcirkulationen transporterar mjölksyra och toxiner som uppstått under träningen vilket minskar svullnader, påskyndar muskelrehabilitering och kan förebygga träningsvärk. 

Finns det plagg med ”olika mycket kompression”?

Ja det finns det. Först får man skilja på ett tajt åtsittande plagg och graderad kompression. 2XU jobbar endast med graderad kompression vilket innebär tryck på specifika kroppsdelar som stimulerar och förbättrar återflödet till hjärtat och lymfkörtlarna. Plaggen stöder musklerna vilket leder till mindre muskelvibration och tillsammans med den ökade blodcirkulationen bidrar detta till mindre stel muskulatur, ökad uthållighet, snabbare återhämtning och förebyggande av skador. Kompression minskar även svullnader i vader och lår samt utmattade och trötta ben. Alla våra plagg kontrolleras och tryck testas i kvicksilver per mm / MMHG för att säkerställa prestandan.

Cirkulär 360 graders stickning möjliggör att kompressionen är flexibel i alla delar och riktningar av tyget samt hjälper tyget att återhämta sig till ursprunglig innan, under och efter användning. 

Hur ska man tänka gällande storlekar på kompressionsplagg?

Se på storlekstabellen där det finns exakta mått som ska mätas. Ha gärna måttband tillgängligt. Många har olika kroppsform, så anpassa gärna enligt kroppsformen om du är mellan två storlekar. Ofta rekommenderas att ta den mindre storleken om du är mittemellan två storlekar för ökad kompression men vi rekommenderar starkt att testa plaggen för optimal känsla och passform.

Fördelar med kompression vid värk?

Ger ökad blodcirkulationen, minskar svullnader, påskyndar muskelrehabilitering och kan förebygga stelhet.

Har plaggen samma fördelar vid träning som löpning?

Ja, oavsett vilken aktivitet och vilket plagg du använder med graderad kompression ökar hastigheten på blodets retur genom venerna till hjärtat och lymfkörtlarna. Detta bidrar till en snabbare uppvärmning genom ökad blodcirkulation, att du får hjälp att stabiliserar muskulaturen som ökar din koordination och balans samt att förebygga träningsvärk efter ditt pass.

Varför kompressionsstrumpor?

Trötta, svullna och tunga ben kan också bero på långa inaktiva perioder om du är t.ex. stående eller stillasittande i bilen, på jobbet eller vid långa flygresor, kan du uppleva svullnader i ben och fötter. Med hjälp av 2XU Kompression med medicinskt graderat kompressionstryck förbättras blodcirkulationen och vätsketransporten i kroppen som reducerar risk för blodproppar, åderbrock och tunga ben. Vid aktivitet så hjälper även strumpan till att dämpa muskelvibrationerna och stabilisera muskeln för att få ut mer kraft.

Vad särskiljer 2XU från andra leverantörer?

All ”kompression” är inte medicinsk kompressions. Idag finns det flera typer av kompressionsaktörer på marknaden men för att få önskad effekt är kvalitet av stor betydelse. Skillnaden mellan kompression och graderad kompression är att du med den sistnämnda är garanterad att få ett par tights, topp eller strumpa stickad med korrekt avtagande tryck. Vikten av graderat tryck som är högre desto längre ifrån hjärtat du kommer hjälper då även venklaffarna i kroppen att transportera blodet vid avslappnad muskulatur tillbaka till hjärtat.

Andra 'Löparguider' inlägg