Laga mat på stormkök
Outdoorguider

Laga mat på stormkök

Utgå från din ambitionsnivå, din tid och ditt sällskap.

Matlagning med stormkök

Att äta mat utomhus ger verkligen den extra kryddan, har du dessutom lagat den själv höjd upplevelsen ytterligare en nivå. Att laga mat utomhus är inte så svårt och krångligt som det ibland kanske verkar. Här ger vi massa bra tips både på olika kök och vad som skiljer dem åt, bra mat att laga utomhus för olika ambitionsnivåer samt en smart packlsita med annat du kan behöva när du ska ge dig ut och alga mat utomhus. 

Vad ska jag laga på stormkök?

Oavsett hur du använder ditt stormkök finns det massa bra idéer på matlagning. Utgå från din ambitionsnivå, din tid och ditt sällskap. Kanske går du ut i naturen endast för att laga mat, då kan du lägga allt krut på råvaror och tillagningssätt. Kanske ska matlagningen ske snabbt i en effektiv paus mellan olika cykelstigar. Vi har tips oavsett!

Tips på matlagning utomhus

Vi bad våra medlemar om tips på deras bästa tips på mat att laga utomhus - så mycket bra inspiration! Vi valde ut 100 tips och samlade dem här: Tips på matlagning utomhus

Värma mat i stormkök

Att endast värma redan tillagad mat får nog ses som det enklaste sättet att använda ett stormkök. Kom ihåg att det bör vara mat som håller sig någon timme i ryggsäcken, ett smart tips är att frysa vattnet ni ska dricka och använda vatteflaskorna som kylklampar, maten håller sig kall och vattnet är gott iskallt till maten.

  • Färdiga soppor.
  • Köttbullar eller falafel.
  • Taco (värm redan tillagad färs och ha med dig hackade grönsaker och bröd!).

Enkel mat med stormkök

Det behöver inte vara så svårt att laga mat utomhus, välj enkla tillvägagångssätt och råvaror som inte kräver stordåd för att smaka gott. Mycket kan förberedas och så gäller det att tänka smart för att inte ta med sig halva köket ut. 

  • Pasta pesto.
  • Pannkakor (gör smeten hemma och ta med ut i en termos).
  • Fiskpinnar med goda tillbehör.
  • Soppa, t.ex. potatis- och purjolökssoppa eller grönsakssoppa.
  • Quesadillas.

Avancerad mat

Maten i sig behöver inte vara avancerad och svårlagad, kanske krävs bara lite mer tid, redskap och förberedlser väl på plats. Planera smart och prova att gå lite hemma med ryggsäcken så du känner efter att den inte är för tungt packad. 

  • Halloumi-/korvstroganoff med ris.
  • Falafel i pitabröd.
  • Indisk gryta med naanbröd.

Som komplement till grillen

Kanske har du en öppen eld du grillar fisk, korv eller kött på - använd då stormköket till att göra goda tillbehör på.

  • Dillstuvad potatis (du kan ha med dig kokt, kall potatis att värma på och stuva).
  • Varm kålsallad.
  • Potatismos (för den med mer tid..).
  • Stuvade kantareller.
  • Koka pasta.

För den som ska vara ute länge

På en flerdagarstur eller en hike med begrnsad packning kanske råvaror, skärbrädor och slevar är vad som prioriteras i packningen. Med ett stormkök, vatten och friluftsanpassad mat på påse (t.ex. från Adventure food) har ni så ni klarar er. 

Packlista

Vad du ska ha med dig när du ger dig ut för att laga mat i naturen är givetvis upp till vad du ska laga. Råvaror och ingredienser till din planerade måltid är upp till dig, men de andra sakerna. De där smarta knepen för att göra det lite enklare, fräschare och smidigare - de kommer vi gärna med. 

  • Något att äta med och i
  • Kåsa
  • Termos (funkar både för att hålla kyla och värme)
  • Vattenflaska (frys vattnet så kan du använda flaskan som kylklamp, beroende på tid och temperatur är den upptinad tills ni ska käka)
  • Handsprit
  • Hushållspapper
  • Skräppåse
  • Vatten för att skölja av (om ni inte har närhet till vatten från naturen)
  • Mindre behållare med diskmedel
  • Plåster
  • Sittunderlag
  • Tändare/tändstickor
  • Kryddor och salt
  • Olja att steka i 

Spritkök eller stormkök med gas?

Vad ska man egentligen välja? Vi har listat några för- och nackdelar med de olika alternativen för att du enklare ska välja rätt.

Spritkök - Enkelt men lite mer meck

Ett spritkök är ett enklare och billigare stormkök som du får fjut i genom bränsle, sprit som du tar med dig separat och får förse ditt kök med vilket är lite meckigt för den ovana. Spritköket innehåller få delar vilket gör att de sällan krånglar och är lätta att använda, att det dessutom har färre delar minskar risken att delar ska gå sönder. Däremot är det inte lika effektivt, koktiden för en liter vatten är cirka tio minuter, och det är lite krångligare att reglera lågan.  

Att tänka på:

Med ett spritkök kan det få katastrofala konsekvenser om köket välter.

Om du inte ska laga så mycket mat behöver du inte fylla på hela behållaren med sprit, då får du elda upp spriten i onödan då det ofta är svårt att hälla tillbaka. 

Gaskök - Effektivt men bara när det är plusgrader

Ett kök med gasbrännare är smidigare, både för att du slipper bära med dig bränsle men också för att det ofta är mindre inte väger lika mycket . Det går dessutom fortare att värma upp och du får snabbare igång matlagningen. Däremot tappar gasköket effekt när det är kallt, under 0 grader, ute och det kan vara svårt att bedämma hur mycket bränsla som finns kvar i behållaren. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg