Köpguide: Tennisracket
Racketsportguider

Köpguide: Tennisracket

Vad ska du tänka på när du köper tennisracket?

Köp nytt tennisracket

När du ska köpa tennisracket är det viktigt att främst utgå ifrån din erfarenhet på tenniscourten samt hur ofta du hade tänkt att använda ditt nya racket. Det finns racket i olika storlek, olika vikt och olika prisklasser. Hur ska man tänka när man väljer tennisracket egentligen? Följ vår guide och det blir betydligt enklare att köpa nytt racket.

Storlek på racket

Storleken på din tennisracket benämns såväl genom träffyta, sweetspot, och rambredd. Ett vanligt misstag är att tänka att det är lättare att träffa bollen och få till ett bra spel med bred ram och stor träffyta då det rent praktiskt är lättare att träffa bollen med en stor yta. För barn, nybörjare eller motionärer stämmer det att ett racket med stor träffyta är mer lättspelat. För den mer rutinerade och erfarna spelaren efterfrågas ofta en mindre träffyta med mer flexibilitet.

Storleken påverkar fart och kontroll

En bredare rambredd ger mer kraft och fart medan en smalare modell ger mer kontroll och känsla. Ofta är just kontroll och fart de egenskaper som står i motsats till varandra när det kommer till val av tennisracket. Ska man välja ett kontrollracket eller fartracket? Här handlar det till viss del om tycke och smak men till stor del även om erfarenhet. Ett fartracket ger som namnet avslöjar mycket fart men gör det svårare för spelaren att styra bollens riktning. Ett kontrollracket är mer svårspelat då du inte får lika mycket fart men har lättare att kontrollera bollen. Den oerfarna spelaren bör välja ett farracket medan kontrollracket rekommenderas för den erfarna.

Vilken vikt bör du ha på ditt racket?

Att veta hur tungt ditt tennisrack ska vara är viktigt för ditt spel. Rackets vikt kan nämligen påverka såväl kraft, kontroll, stabilitet och skaderisk. Ett seniorracket rekommenderas vara från 274 g upp till 340 g, där standardvikten för herr är cirka 300 g och kvinnor från 274 g upp till 300 g. Racket över 300 g rekommenderas främst för de mer erfarna spelarna med mycket kraft. 

Lättare eller tyngre tennisracket?

Inom dessa rekommendationer kan du, beroende på din spelstil, välja ett lättare eller tyngre racket. Många upplever det tyngre racket mer stabilt och mer kraftfullt vid bollträff och används ofta av de mer erfarna spelarna. Det lättare racket är mer lättspelat och rekommenderas ofta för nybörjaren att tänka på är dock att inte ha ett för lätt racket då detta kan öka skaderisken i arm och handled. Tänk på att racken mäts i osträngad vikt! 

Tennisrackets vikt och för barn

För barn eller juniorspelare är det viktigt med rätt vikt på racket för att kunna utvecklas och få till bra spel. Precis som till nybörjare rekommenderas tennisracket för barn som är något lättare. För juniorer över 10 r är den generella rekommendationen max 280 g, för de som är yngre än 10 år gynnas spelet av ett än lättare racket.

Vilken storlek på ramen passar junioren?

TräffytaÅlderKroppslängd
19” 2-4 år - 105 cm
21” 4-5 år 100-119 cm
23” 6-7 år 120-137 cm
25” 8-10 år 138-152 cm
26” 11 år + 153 cm +

Strängningsmönster på tennisracket

Det är inte bara rackets storlek som påverkar slagens fart och kontroll. Detta påverkas även av hur rackets strängar är placerade. Ett racket med tätt strängningsmönster ger mer kontroll medan ett glest mönster på strängarna ger mer fart och extra topspin.

Grepp och överlinda

Väljer du mellan olika greppstorlekar bör den mindre väljas. Upplever du det mindre greppet för litet kan du alltid lägga på en överlinda, overgrip, som motsvarar ungefär en halv greppstorlek. Med en överlinda vårdar du dessutom grundlindan och kan byta mer kontinuerligt för att få fortsatt bra grepp.

Vilken greppstorlek passar dig?

Europe sizeUS sizeFör vem?
0 - Barn
1 4 1/8 Barn
2 4 1/4 Junior/Dam
3 4 3/8 Dam/Herr
4 4 1/2 Herr

 

Vad skiljer en dyr från en billig tennisracket?

Det som skiljer det dyra racket från ett billigare är ofta materialet. Ett dyrare racket är ofta gjort i bättre material, grafit, som också gör att kostnaden går upp. Ju mer grafit det är i racket desto mer fart, stabilitet och känsla får du. Grafitkomposit är en blandning av aluminium och grafit och ger bra kvalitet även om priset sjunker. Det billigaste racket man kan köpa är fota gjort i aluminium, ett racket för nybörjaren eller den som endast spelar ett fåtal gånger per år och inte vill lägga så mycket pengar på racket. Kom dock ihåg att du kan få ett bättre, och därmed ofta roligare, spel med ett bättre och därmed ofta dyrare racket.

Vilka tennisbollar är bäst?

När det kommer till tennisbollar finns det tre regler som är framtagna av IFT, Internationella Tennisförbundet. Bollarna ska ha en diameter om 65,4-73 mm, väga 56-59,4 gram och studsa 135-147 cm i betonggolv efter blivit släppta från 254 cm. För att vara ska de även vara vita eller gula.

Vilken typ av boll passar dig?

När det kommer till tennisbollar finns det två varianter. Gasbollen och den vanliga tennisbollen - Vad är egentligen skillnaden på en gasboll och en trycklös boll?

Gasboll

I en gasboll är kärnan i luft eller kväve under tryck vilket gör att den har ett snabbare studs. Dessa bollar förvaras i en behållare med samma gastryck och när förpackningen öppnas börjar bollarna långsamt förlora studsförmåga. Gasbollarna är alltså snabbare men har kortare hållbarhet än en vanlig tennisboll.

Vanlig boll, trycklös

Den vanliga tennisbollen, är en trycklös boll, som är gjord av tjockt gummi där kärnan är i samma tryck som omgivningen. Dessa bollar har längre hållbarhet, ger något långsammare spel och är något tyngre än gasbollarna. Den trycklösa tennisbollen passar för den som inte spelar tennis så ofta.

Tennis på Intersport

På Intersport har vi arbetat med Idrott, sport och träning sedan 1968. Vi har koll på sportbranschen och har kunskapen, erfarenheten och produkterna som krävs för att du ska hitta rätt. För den som vill börja spela tennis eller vill köpa ny utrustning har vi ett brett utbud såväl online som i våra butiker runt om i Sverige. Är du mer sugen på en annan racketsport kan du läsa vår pingisguide eller inspireras av padel.

Andra 'Racketsportguider' inlägg