Träna längdskidor utan snö
Vintersportguider

Träna längdskidor utan snö

Robin Larsen ger de bästa tipsen för att komma igång med längdskidåkningen trots snöns frånvaro eller för att bibehålla formen till nästa säsong

Träningsprogram inför längdsäsongen

Var är snön? Och var är formen? Lugn – det går att komma igång med träningen inför vinterns längdåkning även om det gröna gräset konkurrerar ut det vita guldet. Här ger Robin Larsen de bästa tipsen för att komma igång med längdskidåkningen trots snöns frånvaro eller för att bibehålla formen till nästa säsong. 

5 tips för att träna utan snö

Det finns flera sätt att träna för att toppa formen, fastän att snön lyser med sin frånvaro. Robin ger oss fem bra tips som ger dig förutsättningar i längdspåret när snön väl kommer. 

  1. Åk rullskidor 

    Rullskidsåkning är den enskilt viktigaste träningsformen under barmarkssäsongen. När det gäller stakning och stakning med frånskjut så är rullskidsåkningen väldigt grennära, speciellt om du åker på lite trögare hjul. Hitta först och främst en skida som passar din åkförmåga. Hjulbredd och rullskidans stomme skapar olika rullskidor för olika sorters åkare. Eftersom det är svårt att bromsa på rullskidor är det en bra idé att ligga steget före medtrafikanterna och att välja sträckor där du känner till terrängen. Tänk sedan på att bromsa innan du får upp farten, eller investera i en broms till dina rullskidor. 
  2. Löpning och skidgång 

    Löpning och skidgång är utmärkta träningsformer som du gärna får klämma in i din träningsmix. Löpningen är ju självklar medan skidgång kanske inte känns lika naturlig för alla. Gå eller spring uppför med hjälp av stavar – perfekt för konditionen och det ger dig dessutom en stor fördel när du ska ta dig uppför alla backar som stundar under säsongen. 
  3. Träna på gymmet 

    Det räcker inte att nöta mil efter mil på rullskidorna eller stånga dig svettig i stakmaskinen. Det är viktigt att du varierar dig och även tar dig in till gymmet. Grunden till en bra teknik och förmågan att hålla tekniken under längre pass eller lopp ligger i en stark bål. Dessutom är rörligheten och smidighet viktigt för att optimera tekniken. Uthållighetsövningar för bål och ländrygg kombinerat med rörlighetsträning som exempelvis yoga och stretchning passar utmärkt för längdåkare. Inspireras mer av fem övningar för längdåkare
  4. Ländskidåkning i skidtunnel

    Känslan av att gå på snö samtidigt som det är barmark utanför fönst- ret är svårslagen. Älskar du snö och längdskidåkning är det ju så klart härligt att byta sneakers mot längdpjäxor. Anlita gärna en skid- PT, dels för att finslipa och utveckla tekniken men också för att få hjälp med att variera dina pass och få en bra mix mellan intensitet och volymträning. Skidtunnlar finns idag i Torsby, Göteborg och Gällö i Jämtland.  
  5. Stakmaskinen 

    Allt fler har börjat få upp ögonen för stakmaskinsträning. Det är ett väldigt tidseffektivt träningsredskap. Dessutom handlar långloppen om stakning i högre grad och då blir stakmaskinen ett naturligt redskap. Genom att utmana dig själv i stakmaskinsträning bygger du upp en uthållighetsstyrka i muskulaturen som du använder vid stakning. Du orkar helt enkelt staka med mer tryck under längre tid. En del kan tycka att stakmaskinsträningen blir lite tråkig, och ett sätt att göra den lite roligare är att köra kortare intervaller där du får en direkt respons på hur din intervall gick i jämförelse med intervallen igår eller kanske förra veckan. Ett annat alternativ är att du föreställer dig ett skidspår och simulerar backar och återhämningssträckor. 

Expert inom längdskidor

Sex timmar, 43 minuter, 30 sekunder. Sedan dess var Robin Larsen, expert inom längdskidor mm på Intersport, fast. Debuten i fäders spår 2011 fick honom att inse vilken attraktionskraft Vasaloppet verkligen har.


– Sedan dess har jag varit en dedikerad motionär som åkt Vasaloppet åtta år i rad. Jag har inga tankar på att bryta sviten, säger han.

Behåll längdåkarformen

Till vardags arbetar Robin som produktchef på Intersport, men på fritiden tar han gärna chansen att vässa formen lagom tills det vita guldet börjar falla.


– Jag bibehåller längdåkarformen med en bas av rullskidåkning och stakmaskinsträning kryddat med löpning, skidgång, styrka och ett och annat pass i någon skidtunnel. När det gäl­ ler styrkedelen på gymmet satsar jag lite extra på överkroppen med extra fokus på bålen. 

Träningstipsför längdskidåkning

Vad har du för träningstips till längdåkare som får panik över långtidsprognoser där meteorologerna inte har en enda snöflinga i sikte? 

– Det viktigaste är att du håller igång, och att du tränar så grennära som möjligt. Har
du en god grundteknik så kommer du
väldigt långt på volymträning på rullskidor samt ett och annat intervallpass i stakmaskinen. 

Har du något motivationstips till skidåkare som tycker att det är tråkigt att underhålla formen när snön lyser med sin frånvaro? 

– Tävla med dig själv! Ta tid och skriv ner dina resultat så att du ser hur du utvecklas.

 

Andra 'Vintersportguider' inlägg