Vägen till Stockholm marathon med Petronella Ekroth

Du har blivit utmanad av adidas och Intersport att springa Stockholm marathon 2023, hur gick tankarna när du antog utmaningen?
Eftersom jag precis slutat spela fotboll på elitnivå vilket jag ägnat hela livet åt, så var jag bara väldigt taggad på en ny utmaning att se fram emot och fokusera på. Det var också väldigt spännande att få hoppa på något helt nytt som jag aldrig gjort tidigare och se lite hur kropp och knopp skulle reagera på det. Så mest taggad och förväntansfull, men också pirrig såklart i känslan att inte riktigt veta vad som väntar.

Du har en lång erfarenhet av fotboll på högsta nivå, men hur ser din relation till löpning ut?
Att springa ett marathon kontra spela fotboll är såklart två helt olika typer av löpning, så tidigare har det mest varit fotbollsrelaterad löpning skulle jag säga. Inte särskilt mycket längre sträckor som det varit nu senaste tiden, utan mer intervaller och anpassat efter att vara så bra fotbollsspelare som möjligt och orka en hel match. Jag kan inte påstå att jag älskat försäsonger och all löpning som hör till den, haha, men det är samtidigt en väldigt mäktig känsla att bli starkare och känna att man orkar mer och mer. Det är också något jag känt under tiden jag ändrat min löpning senaste tiden och skiftat fokus mot att springa lopp, men framförallt kanske lite mer gå på känsla och njuta av hur kroppen tar mig framåt och inte lika mycket prestation. Det är väldigt häftigt!

Löparskor

Hur har din uppladdning inför Stockholm marathon sett ut?
Jag har varierat mycket längre sträckor med olika intervaller. Framförallt intervaller på löpband. Jag kan inte säga att jag har någon direkt plan utan har hört mig för lite men också som sagt gått lite på känsla. Jag tycker det har varit viktigt att jag tycker det är kul samtidigt. Att löpningen inte blir ett måste utan något jag faktiskt ser fram emot och vill göra. Jag märkte ett tag när jag började lära mig mer om tider och tempo osv (vilket jag inte hade koll på innan) och sprang med klocka att jag tänkte mer prestation och hur dålig jag var än att jag njöt av det. Och då tappade jag lite glädjen till det.

Jag har presterat hela livet och känner väl nu att jag vill göra det här av andra anledningar än att slå en viss tid eller prestera mitt max. Typ hitta något där mittemellan kanske. Så jag tog bort den på de flesta passen, förutom när jag planerat innan att jag har ett specifikt mål eller en sträcka jag ska springa, vilket inte händer jätteofta. Och när det kommer till intervaller gillar jag ändå att pusha mig själv lite mer för att jag älskar känslan efteråt, så där har jag mest kört på som tidigare. Det känns som jag har hittat en bra balans!

Vad tror du kommer bli den största utmaningen med loppet?
Att ta mig runt, haha. Det är som sagt något helt nytt för mig att nöta samma tempo så länge, men där kommer ju också det psykiska och viljan in såklart. Jag tror säkert jag kommer tänka många gånger ”varför gör jag det här och vad håller jag på med!?”, men jag vet att jag har ett starkt psyke och jag vet att jag kommer klara av det. Om jag vill. Målet är att ta mig runt, sen hur lång tid det tar det får vi se och jag sätter absolut ingen press på mig själv i det.

Löparkläder

Vilka skor tränar du i? Vilka skor kommer du springa loppet i?
Adizero Pro och Boston är verkligen mina favoriter! Det är också någon av dem jag kommer springa loppet i.

Avslutningsvis, hur ser din mentala målbild ut?
Jag tror det kommer vara väldigt tufft psykiskt och fysiskt, men jag kommer försöka tänka på känslan efteråt - vilken jag tror kommer vara helt fantastisk! Trött och sliten men ändå känslan av att man klarar vad som helst. Att man är oslagbar! Det är den bästa känslan och då kommer allt slit vara värt det :)