Anna Haags bästa tips för traillöpning

Att upptäcka nya stigar vart man än befinner sig i Sverige är en upplevelse som ger mersmak. Många gånger kan man hitta rundor via diverse träningsappar eller bara googla ”naturstigar”. Sen är det bara att ta sig ut!

Annas bästa trailupplevelser

Kullabergen: ett fantastiskt naturområde i Skåne med fantastiska stigar att följa som gör att man glömmer bort tid och rum trots att terrängen är rejält utmanande!

Åre: de klassiska Jämtlandsfjällen och man tänker att det enbart är för skidåkning på vintern eller cykel på sommaren, men tror mig, att springa upp på Åreskutan, oavsett från vilket håll man väljer, är en upplevelse utöver det vanliga med milslång utsikt och med bonusen av att man ofta kan köpa sig en våffla på toppen!

Gålö: en liten halvö söder om Stockholm som bjuder till oerhört vacker och varierad terräng med flera uppmärkta stigar, från ett par kilometer uppemot en mil.

Gotland - Ljugarn: från den klassiska semesterorten på östra sidan av Gotland utgår många fantastiska stigar och dessutom passerar en av de längre uppmärkta ledarna denna ort. Ömsom stig, ömsom strand, ömsom grus, ömsom väg. Och lite varstans kan man dessutom stanna för en glass!

Siljan: som uppvuxen i Orsa, vid Orsasjön som är en liten sjö som rinner ut i Siljan, har jag sprungit i skogen hela mitt liv. Och sedan länge finns det en led som går runt hela Siljan, inklusive Orsasjön, som passerar både fäbodar och samhällen på vägen. Mycket stig, en del väg, upp och ned och helt fantastisk. Hela Siljansleden är 340 km, så att välja ut fina sträckor att springa är ett tips. Jag älskar sträckan från Rättvik till Orsa och Orsa till Mora (så klart).

Ramsvikslandet: På Västkusten, mitt mellan Hunnebostrand och Smögen, ligger en liten ö som heter Ramsvik och för att ta sig dit åker man över bron över Sotenäskanalen. Här ute lever man med havet och vädret, klippor och åkermark, och överallt går det stigar som du kan följa. Både för vandring och för lite mer utmanande löpning. Och blir man för varm är det bara att kasta sig i havet, för det finns bredvid dig mest hela tiden. … så ut och njut i terrängen!!”