Gottne IF: en förening med fokus på fotboll för alla
Fotboll

Gottne IF: en förening med fokus på fotboll för alla

Stort samhällsengagemang genom Gottne Integration, Nattfotboll och Sportotek

Fotbollsfokus & stort samhällsengagemang

I Gottne IF:s verksamhetsidé finns ett tydligt fokus på att föreningens verksamhet ska vara för alla. Något som verkligen går från teori till praktik i de många projekt som året runt arrangeras. Det finns ett inkluderande förhållningssätt och en vilja att ta större social ansvar, något som föreningen jobbar aktivt och som finns med i samtliga initiativ. Vi ville höra mer om projekten och arbetet bakom!

- Samtidigt som vi gör en stor insats för samhället tror vi också att föreningen i och med de olika projekten får flera nya spelare och supportrar som annars inte hade varit möjliga. Det är verkligen så häftigt att se, säger Mats Falck i Gottne IF. 

Gottne Integration - motverka utanförskap & främja integration

I projektet Gottne Integration vill föreningen på ett naturligt sätt få personer från hela världen som kommit till Örnsköldsvik att känna gemenskap. Alla ska ges möjligheten att på ett organiserat och roligt sätt träffa nya vänner, spela fotboll och ha kul på ett avslappnat vis. Oavsett bakgrund, kultur eller religion.

- Vårt lag i division 4/5 ska bli en mötesplats där alla kan samlas på ett lättsamt och roligt sätt. Tillsammans skapar vi en idrottslig gemenskap där spelarna introduceras till föreningslivet och vi kan bidra till en bättre och snabbare anpassning till Örnsköldsvik och Sverige.

Sportotek – ”alla ska ha samma förutsättningar”

För att göra idrotten mer tillgänglig och likvärdig har föreningen i samarbete med Intersport ett Sportotek där barn och unga gratis kan låna fotbollsskor, kläder och utrustning.

- Vi tycker det är viktigt att alla ska ha med samma förutsättningar, Sportoteket möjliggör fotboll för fler. Dessutom är detta viktigt ur ett inkluderingsperspektiv. Att vi kan ge fler chansen att spela och på så sätt få en rikare och mer aktiv fritid och känslan av att vara en del av ett tydligt sammanhang. Den känslan kan vi nog alla känna igen oss i, säger Mats Falck. 

Nattfotboll - En trygg plats med gemenskap och sysselsättning

På fredagskvällarna är det fullt ös i fotbollshall, då är det nämligen Nattfotboll på schemat. Då får spelare helt kostnadsfritt besöka hallen fram till midnatt för att hänga och på ett kul sätt lira fotboll under avslappnande former.

- Att på kvällar ha en trygg plats att vara på, en vettig sysselsättning och värdefull gemenskap kan för många göra en väldigt stor skillnad, säger Mats Falck.

Ledarna är utbildade vid Goodsport och deras metodmaterial machofabriken med fokus på jämställdhet och förändringsarbete koppat till det maskulinitet för att förändra sociala normer och motverka våld.

Engagemang även långt utanför Gottne

Utöver ovan projekt och flera ytterligare har föreningen engagerat sig i flera sociala projekt i Kenya. Till exempel har en skola byggts för att höja utbildningsnivån, hygienartiklar har skänkts för att tjejer ska kunna gå i skolan även under menstruation, träd har planterats för att förbättra miljön i området och vägar har städats för att öka renligheten på plats.

Intersport - med hjärtat i föreningslivet

Intersport är synonymt med den svenska idrottsrörelsen och föreningslivet. Vi är Sveriges största föreningsverksamhet och samarbetar med över 1300 föreningar och idrottsklubbar med cirka 400 000 aktiva barn och ungdomar - från norr till söder, elit och på gräsrotsnivå och inom flertalet olika sporter.

På allt du handlar på Intersport ger vi tillbaka 3% till föreningslivet så att klubbarna runt om i Sverige kan ge barn och unga möjligheter att drömma stort. Samtidigt får du, precis som vanligt, tillbaka din bonus om 2–6%. Så ju mer du handlar, desto mer bonus får du OCH din förening. Snacka om win-win-win!

Andra 'Fotboll' inlägg