Östers IF vill ge barn en meningsfull fritid genom fotbollen
Fotboll

Östers IF vill ge barn en meningsfull fritid genom fotbollen

"Vi älskar fotboll, men vi älskar människan lite mer".

Att utbilda och fostra fotbollsspelare är en central del i den dagliga fotbollsverksamheten i Östers IF. Dock är människan bakom fotbollsspelaren det allra viktigaste. Vi älskar fotboll, men vi älskar människan lite mer. Med de värdeorden driver ÖIF hållbarhetsarbetet Öster i Samhället som med flera värdeskapande fotbollsprojekt vill engagera regionens unga.

- Vi vill med Öster i Samhället främja rörelse- och fotbollsglädje, integration och kamratskap samtidigt som vi motverkar mobbning och utanförskap, säger Sara Lennqvist, CSR-Ansvarig Östers IF.

Intersport är en av samarbetspartnerna till ÖIF och är stolta att vara en del av deras fina initiativ.

Parafotboll - Fotboll anpassat för de med funktionsvariationer

Att alla ska kunna spela fotboll, oberoende av dina förutsättningar, är en självklarhet i Östers IF. Sedan 2017 har föreningen satsat på att utveckla parafotbollen för att även ge de barn och ungdomar med funktionsvariation möjligheten att spela fotboll.

- Vår parafotboll ligger oss varmt om hjärtat och är en viktig del av vår verksamhet. Den långsiktiga målsättningen med Öster Stars (föreningens lag för ungdomar mellan 7-14 år med en funktionsvariation reds. anm) är att de ska inkluderas i vår övriga ungdomsverksamhet, fortsätter Sara.

Nattfotboll – fotboll och en meningsfull fritid

För att skapa en positiv sammanhållning i samhället och en kul och meningsfull fritidsaktivitet öppnar ÖIF under organiserade former upp hallar och planer för spontanfotboll.

Nattfotbollen startade som ett initiativ för att skapa förutsättningar att under mindre traditionella formerna spela fotboll, röra på sig och ha kul. Tillsammans med utbildade ledare ges ungdomar, med ursprung från hela världen, möjlighet att spela fotboll samtidigt som en trygg miljö för att träna och ha kul skapas.

- Här är unga från hela världen med, det är riktigt kul att höra nästan 30 olika språk och se hur Nattfotbollen bidrar till gemenskap, nya vänner och massa glädje. Majoriteten av de ungdomar som är med på Nattfotbollen kommer tillbaka och här har vi verkligen möjlighet att ge bättre förutsättningar både på lång och kort sikt och inom allt från motion och folkhälsa till integration och gemenskap, säger Sara.

Kvartersfotboll - en positiv sammanhållning och mer idrott

Under året har även Kvartersfotboll funnits tillgängligt för de unga i regionen, ett initiativ där ÖIF kommer ut till olika spontanfotbollsarenor för att spela fotboll med de unga i deras hemmamiljö.

-Med dessa initiativ vill vi bidra till en positiv sammanhållning och mer idrott och rörelse men också skapa en meningsfull fritid och minska risken för utanförskap och kriminalitet i mer utsatta områden, fortsätter Sara

Gym för unga tjejer - mötesplats och trygg miljö att träna i

Dessutom startades under föregående år en satsning gymträning för tjejer i högstadiet och gymnasiet. Gratis träning med fokus på gym och gruppträning tillsammans med kvinnliga instruktörer.

- Unga tjejer behöver en egen arena. Vår målsättning här är att aktivera unga tjejer och skapa en mötesplats och trygg miljö att träna i, avslutar Sara.

Andra 'Fotboll' inlägg