I vår löparskola vill vi inspirera dig! Oavsett om du är erfaren löpare, om du vill testa något nytt inom löpning, om du just börjat springa och vill utvecklas eller kanske inte riktigt kommit igång än. Här får du kunskap, motivation och smarta råd för din löpning, från oss på Intersport och våra experter samt ett gäng samarbetspartners. Vilken film kikar du på först?


Hur ska en löparsko sitta?

Hur ska en löparsko sitta, vad ska jag ta för storlek på löparskon, hur många löparskor ska jag ha? Dessa och en massa andra frågor besvarar vi tillsammans med ASICS och deras frontrunner Sarah Edsberger. I den här delen av Löparskolan tar vi upp de vanligaste frågeställningarna om just komfort och löpning.


Hitta balansen

Att röra på sig ger oss mängder av energi och det gör oss starkare både mentalt och fysiskt. Tillsammans med ASICS vill vi lyfta kvinnors fysiska och psykiska hälsa genom olika faser i livet, och prata om hur viktigt det är för just kvinnor att få in träningen i livspusslet. 


Att springa under vinterhalvåret

Att fortsätta springa under vinterhalvåret gör underverk både för kropp och själ. I denna del av löparskolan har vi tagit hjälp av elitfriidrottaren och Asics Frontrunner Moa Hjelmer som ger sina bästa tips för höst- & vinterlöpningen

 


5 tips för att förebygga skador

Löpning är så mycket roligare om du slipper ha ont. I den här delen av löparskolan ger Hoka:s ambassadör Lisa Nordén utifrån sina erfarenheter hennes bästa tips för skadefri löpning.


5 tips för att träna på löpband

Att springa på löpband är effektivt och bra för den som är lite kräsen när det kommer till väder. I denna del av löparskolan ger vi dig 5 tips på löpträning att utför på löpband.


5 tips för din utomhuslöpning

Att springa utomhus ger mängder av energi gör dig starkare både mentalt och fysiskt. I denna del av löparskolan ger vi tillsammans med Asics och deras Frontrunner Sofie Nelsson fem tips som garanterat får dig att vilja köra nästa pass ute.


5 tips på löpning i vardagen

För att förhindra att löpningen blir lidande av tidsbristen i det klassiska vardagspusslet har vi i denna del av löparskolan ger vi tillsammans med adidas och deras ambassadör Petronella Ekeroth ett gäng idéer på hur du kan få in mer löpning i vardagen.

5 tips på målsättningar inom löpning

Att hitta en målsättning med löpningen kan göra det enklare att fullfölja de inplanerade passen. Alla löpare har olika målsättning, i denna del av löparskolan vill vi ge dig tips för att hitta din.

5 löppass för att bli bättre på olika sporter

För den som utövar andra sporter kan löpning ge riktigt bra resultat. I denna del av löparskolan ger vi 5 löpinspirerade upplägg för att bli bättre på fotboll, padel, hockey, handboll eller innebandy. Kom ihåg att de även fungerar för att utvecklas inom annan träning.

Populära löparskor från Asics

Utveckla din traillöpning

Att springa i skog och mark är verkligen något alldeles extra. För att få ut så mycket som möjligt av din traillöpning har vi i denna del av löparskolan tagit hjälp av Salomons ambassadörer Linda och Peter Hallberg.

Trailskor från Salomon

Videoguide: Tips på förberedelser för kommande lopp

Gör dig redo för ditt nästa lopp! Kanske går det redan i höst, digitalt eller på plats, eller så har du siktet inställt längre fram. Vi har bett före detta elitlängdskidåkaren och Hoka-ambassadören Johan Ohlsson om hans bästa tips.

Nyheter från HOKA ONE ONE

Del 6: Fem anledningar att springa

5 anledningar att springa

Löpning är bra både för kropp och själ, och ett perfekt sätt att hitta stabilitet och balans i livet. I denna del av löparskolan ger vi fem anledningar att löpträna som garanterat får dig att vilja ge dig ut på en runda.

1. Friskare!

Den som springer kontinuerligt får bättre immunförsvar, mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och bättre blodtryck och kolesterol. Forskning visar till och med att löpning förlänger livet.

2. Lyckligare

Efter ett löppass upplever många en känsla av oövervinnerlighet och får en riktig boost i självförtroendet. När du springer produceras och frigörs lyckohormonet endorfiner i mängder och det humörhöjande ämnet dopamin ökar i kroppen.

3. Lugnare

Även en rad andra substanser i hjärnan som minskar stress och kan lindra ångest och depression tillverkas naturligt i kroppen när hjärtat får jobba. Kanske är det när du har som minst tid eller lust du behöver löpningen som mest?

4. Smartare

Skillnaden mellan att försöka lösa ett problem innan eller efter ett löppass kan vara stor. Detta då löpningen ökar din produktion av proteinet BDNF som är bra både för minnet och inlärningsförmågan.

5. Piggare!

Sömnen är grunden till vår återhämtning och avgörande för vårt välbefinnande. Fler olika forskningsresultat och studier visar hur bra träning är för att somna snabbare och sova bättre och därmed ha mer energi dagen efter.

Kanske är det någon av de positiva effekterna ovan som biter lite extra på dig? Ta med dig den under löprundan, perfekt att plocka fram som motivation när det känns tufft.


5 tips på hur du kan springa med din löparklocka

Oavsett om du löptränar på en högre nivå eller för de positiva hälsofördelarnas skull är det både kul och effektivt med en pulsklocka. 

1. Basträning

Träna upp din grundkondition och kontinuerligt i löpningen använd pulsklocka för att hålla koll på vilken pulszon du befinner dig i. Här ska du inte springa för fort, 50-70% av din maxpuls vilket motsvarar pulszon ett och två. 

2. Running index

Hjälper dig att förstå hur effektiv din löpning är, samt lär dig mer om din löpning. Följ din utveckling i tillhörande app. 

3. Intervallträning

Intervallträning är bra för att förbättra konditionen och din maximala uthållighet. Under intervallpass gäller det att jobba hårt under kort tid, vila och upprepa. Få upp pulsen i zon 5 och återhämta dig sedan ordentligt, kör till exempel snabb löpning 30 sekunder för att sedan vila 30 sekunder. 

4.Tröskelpass

Tröskelträning är perfekt för att öka slagvolym på hjärta och syresättning i kroppen, här ska vi ligga på gränsen till vad vi klarar under en tid om 10-30 minuter. Vad din tröskel ligger på är individuellt men ett bra riktmärke är ligga på cirka 75–85% av maxpulsen. 

5.Individanpassat löpprogram

Med hjälp av en pulsklocka kan du ställa in dina målsättningar för säsongen och klockan föreslår skräddarsydda träningspass som tar dig dit. Du får förslag om typ av träning och vilken pulszon du ska träna i för optimal utveckling.


5 snabba tips för att bli en bättre löpare

För att bli bättre på löpning är det smart att du varierar dina vanliga löprundor och träna lite annat mellan varven.

Vi har tagit hjälp av Johan Olsson, fd elit längdskidåkare och Hoka ambassadör. Här är Johans fem tips på hur du kan bli en bättre löpare.

1. Snabbdistans

Spring 1–2 tempopass/vecka i den farten du har tänkt dig att du ska springa i tex ett lopp. I den farten tränar du upp din tekniska förmåga väldigt bra och du lär dig springa effektivt och energisnålt.

2. Backsprint

Lägg till backsprinter på ditt träningsschema, speciellt om du har tänkt springa kuperade terränglopp. Backsprinter är en styrkeövning och inte en konditionsövning. Kör 20 steg upp för en backa, 5 gånger. Viktigt att tänka på är att du har en backe med hårt underlag och bra grepp så att du verkligen får fast fötterna och kan använda benen och sätesmuskelaturen.

3. Intervaller

Ha kontinuitet i dina intervaller och se till att blanda olika typer av intervaller. Korta intervaller som är under 4 minuter, långa intervaller som är under 4 minuter och backintervaller. Har vi en hög syreupptagningsförmåga så kommer det bli lättare att hålla en angiven fart när du springer dina rundor.

4. Rörlighet och stretch

Rörlighet och stretching är en viktig del för att undvika att dra på sig skador när man börjar springa mer kontinuerligt. Därför kan det vara bra att satsa på ganska få övningar som man kan göra varje gång istället för att det blir för krångligt. Johan väljer själv två övningar där han stretchar höftböjaren och sätesmuskelaturen. Det är muskler man använder väldigt mycket när man springer. De blir lätt stela och det påverkar löpningen på lång sikt.

5. Löpstyrka

Kontinuitet i löpstyrka är en viktig faktor för att bli en bättre löpare. Johans förslag är att börja varje pass med några övningar, tex utfallssteg på en bänk eller plankan.

 Vad väljer du att komplettera din vanliga löpträning med?

Behöver du vägledning eller produkter är du alltid välkommen in till några av våra Intersport-butiker eller intersport.se

5 snabba tips för att hitta motivationen

Visst kan det ibland vara svårt att komma igång med löpningen efter ett längre uppehåll eller hitta motivationen för vissa rundor. Vi ger dig fem snabba motivationstips för att börja springa och sen fortsätta.

1. Ett tydligt VARFÖR.
Hitta ditt syfte med löpningen som också blir din morot att plocka fram när motivationen tryter.

2. Variation
Ett bra sätt att inte tröttna på löpningen är att variera olika typer av löpning. Olika rundor, olika tempo, underlag och miljö.

3. Sätt ribban lågt
Känslan att lyckas med något är bra för motivationen att fortsätta. Sätt ribban på en nivå du vet du klarar, var nöjd med det och öka distansen allt eftersom. Kanske kan en runstreak -1,6 km varje dag- vara en bra kickstart och ett smart sätt att få in en vana. Sätt upp flera små målsättningar istället för ett stort mål. Kanske öka en kilometer per månad och klara milen efter sommaren. Mycket smartare än att försöka springa milen direkt.

4. Plan för veckan
Gör upp en plan för veckans löpning. Boka in en dag du springer med en kompis eller hem från jobbet. En träningskompis gör det svårare att dra sig ur och med väskan packad och klar skippar du undanflykterna att springa hem. Hitta det som får din träning att bli av.

5. Annan träning
Kombinera löpningen med annan träning som gör dig starkare i löpspåret. När du succesivt blir bättre är det lättare att hålla motivationen uppe och det blir roligare när du ger dig ut.

Alexandra Pizzionis bonustips är att nya löparkläder och skor kan ge extra motivation och energi. Tex Adidas Ultraboost 21.

Nu är det bara att börja, tänk inte så mycket – ge dig bara ut. Och du! Vi hjälper dig. Med allt från löparkläder, pulsklocka och roliga tillbehör till rätt löparskor för din fot och ditt löpsteg genom en kostnadsfri löpanalys.


5 snabba tips för att hitta rätt löparskor

1. Skons livslängd
Du kan räkna med att ett par löparskor håller för cirka 100 mils löpning. Därefter börjar materialet och dämpningen att mattas av och ger inte längre samma effekt. Tänk också på att en löparsko som används i vardagen slits mycket fortare än om den bara används till löpning.

2. Passform
Tänk på att inte köpa en för liten sko, en löparsko ska sitta bekvämt redan från start. Du ska ha cirka en centimeter kvar fram i tån.

3. Antal skor
Springer du mer än 3 gånger i veckan, olika distanser och på olika underlag kan det vara klokt att ha fler än ett par skor. Då håller skorna längre, du får en bättre löpupplevelse samtidigt som du varierar belastningen på dina fötter. Springer du på asfalt rekommenderar vi en väldämpad sko anpassad till ditt löpsteg. En trailsko om du springer i terrängen och en lättviktssko om du vill höja tempot.

4. Stabilitet
Vilken stabilitet du behöver beror på flera aspekter, till exempel din erfarenhet och din rörlighet och styrka i fotleden. En erfaren löpare har oftast starkare fötter medan en nybörjare kan vara i behov av mer stabilitet och stöd.

5. Ta hjälp
Våra experter i butik hjälper dig att hitta rätt sko för just din fot och ditt löpsteg genom en enkel löpanalys helt kostnadsfritt. Med vår Testa på riktigt-garanti får du därefter provspringa skorna i 30 dagar och testa ut ett par nya om de inte motsvarar dina förväntningar.


Vill du komma igång med din löpning?

Muskler och kondition svarar snabbt på löpträning men ligament och muskelfästen behöver längre tid på sig för att anpassa sig för att minska risken för skador. Vi ger dig här 5 snabba tips för att skonsamt kickstarta din löpning:

1. En grundregel när man startar upp sin löpning är att inte springa två dagar i rad. Det är bra att ha en vilodag.
2. Det är bättre att springa tre kortare löprundor per vecka än ett långt pass.
3. Räkna inte kilometer, tänk istället total tid i rörelse.
4. Växla mellan att gå och springa. Ju mer van du blir desto längre blir perioderna med löpning.
5. Börja och avsluta löprundan med att gå några minuter, en bra uppvärmning och nedvarvning.