Slipa skridskor
Hockeyguider

Slipa skridskor

Med en riktigt skarp skena är snabba vändningar och svängar ett faktum.

Slipade skridskor för bra glid

Att skridskorna sitter bra, är bekväma och har rätt passform är givetvis en förutsättning för din åkning på isen. Det finns något ytterligare som är av hög relevans. Slipade skenor. Ett av det viktigaste som finns inom hockey kan tyckas. Här i ligger grunden i det som ger ett bra fäste och möjlighet till snabba svängar på isen. För detta krävs givetvis att skenan är slipad på rätt sätt för just dig som spelare.

Slipade skenor

Med en riktigt skarp skena är snabba vändningar och svängar ett faktum, men till viss del på bekostnad av glidet på isen. Det gör att de flesta som glider bra från början, dvs. är något lättare som spelare oftast väljer att ha en skarpare skena, och de som är lite tyngre som spelare väljer att ha en mindre skarp skena. Det som gör en skena skarp är skåldjupet på den. Det vanligaste skåldjupet är mellan 20-22 mm. För en riktigt skarp skena behövs en djupare skål och ju djupare skålen är desto skarpare blir skenan.

Läs mer om vad du ska tänka på när du ska köpa hockeyskridskor till barn och vuxna i vår guide för att göra ditt köp enklare.

Hur ofta ska man slipa skridkor?

Normalt behövs en profilslipning en till två gånger per säsong, men detta beror på vilken slipmaskin man använder sig av och hur mycket skridskorna används. Du bör även ha dina krav med i beaktande för hur slipade skenor du behöver/vill ha och därmed hur ofta de bör slipas. 

Vad är profilslipning?

När vi talar om profilslipning pratar vi om två viktiga delar. Åkyta och radie. Med radieslipning menas att det under skridskon inte finns någon plan yta under skenan. Det ger resultatet att det oavsett om du lutar dig framåt eller bakåt när du åker, har lika mycket yta av skenan i isen. Radien anges i meter och innebär att man anger radien på en cirkel. Det finns även kombiradieslipning som innebär att man har en radie på den främre delen av skenan och en annan på den bakre, dvs. olika mycket böjning fram och bak. Ytterligare en typ av radieslipning är Zuperior som innebär tre olika storlekar på radien, en fram, en i mitten och en annan bak anpassat efter hur lång skenan är. Radieslipning är den vanligaste typen av slipning.

Åkyta

Innan man började med radieslipning var åkyta vanligast att använda. Då är skenans mittdel på 4-6 cm helt plan. I vissa fall kan man även förskjuta den plana yta framåt eller bakåt på skenan. När skridskorna kommer från fabrik har de alltid en slipad profil. Denna radie är olika beroende på vilken leverantör som tillverkat skridskon. Ofta så väljer man att köra med den slipning som skridskon kommer med tills man vet exakt vilken typ av åkare man är och vilka behov som är specifika för just mig som spelare. 

Skridskoskydd till dina skridskor

För att förlänga livstiden på din slipning är det bra att alltid använda skridskoskydd till och från isen samt i omklädningsrummet. När skridskorna förvaras i bag bör de alltid ha mjuka skydd på. Om skydden är smutsiga se till att rengöra dem ordentligt samt att aldrig sätta på vanliga skydd efter att skenan torkats. Skydden kan vara fuktiga sedan tidigare och då är det bättre att använda mjuka skydd som suger upp fukten bättre.

Slipa skridskorna på Intersport

I våra hockeybutiker är du välkommen för att slipa dina skridskor. När du väl är på plats kan du dessutom passa på att kolla in vårt stora utbud av hockey. Vi har allt från skridskor till barn och vuxna till hockeyklubbor, skydd och hjälmar. I våra butiker finns experthjälpen för att hitta rätt utrustning för hockeyträning och match. 

Andra 'Hockeyguider' inlägg