Att tänka på när du köper nya hockeyrör
Hockeyguider

Att tänka på när du köper nya hockeyrör

Det är mycket att tänka på när du ska köpa rinkens viktigaste tillbehör, hockeyskridskorna.

Att tänka på när du ska köpa hockeyrör till vuxen och barn

För att spela hockey är skridskor ett av de viktigaste tillbehören. Vad ska man egentligen tänka på när man köper skridskor till barn och vuxen? Vilken storlek passar, hur ska de sitta och hur ska de slipas? Vilka tillbehör krävs och vad är skillnaden på dyra och billigare skridskor?  Vi reder ut alla frågetecken. 

Skridskor anpassade efter ishockeyspelaren

För att en skridsko ska vara rätt för dig finns det ett par faktorer som är viktiga att titta på. En skridsko ska vara anpassad efter spelarens vikt och styrka. Det är också viktigt att utgå från din åkstil och hur du rör dig på isen, det är därför skridskomodellen är individuell för just dig. Skridskon ska möjliggöra din utveckling och prestation och du ska aldrig känna dig hämmad.  

Läs mer om vad du ska tänka på när du ska köpa hockeyklubba.

Storlek på skridskor

Oavsett om du köper skridskor till barn eller vuxen är skridskons storlek och passform väldigt viktigt. Grundregeln är rätt storlek för foten. Även om det kanske låter självklart är det inte lika enkelt som man kan tro, vad är då rätt skridskostorlek? 

Ett bra sätt att kolla hur mycket plats foten får inuti skridskon är att ta ur innersulan och placera foten på den. När du köper vanliga skor ska sulan vara cirka 15 mm längre än foten. När det kommer till skridskor ska sulan vara cirka 5-7 mm längre för att skridskon ska ha rätt storlek för foten.  Den absoluta maxlängden för skridskons innermått är 8-10 mm större än foten, därefter är skridskon för stor vilket påverkar din passform och åkkapacitet. 

Hur ska hockeyskridskor sitta?

Skridskor är ju sällan det mest bekväma skovalet i förrådet. De ska trycka på egentligen alla ställen som går eftersom det är bra att ha så mycket kontakt som möjligt mellan skridsko och fot. Dock ska det givetvis finnas plats för viss rörlighet för att du ska kunna få en bra balans.

”Foten är bredare när du står upp”

Tänk också på att stå upp när du provar skridskon, samt pressa smalbenet något frammåt i skridskon. När du står upp är foten bredare än om du sitter ner och du kan därför köpa en för smal skridsko om du endast provar den sittandes.

Bra hälgrepp och rätt styvhet på skridskon

Ytterligare två delar att hålla koll på när du ska välja skridskor är dess hälgrepp och hur styv skridskon är. Många köper för hårda, styva, skridskor vilket ofta leder till att det är svårare att åka än vad det egentligen behöver vara. Ju tyngre du är, desto styvare skridsko ska du ha.

Hälgreppet på dina skridskor är nyckeln för en stabil passform som i sin tur avgör din rörlighet i ben och fot. När du provar skridskon kan du testa att skjuta bak hälen och känna efter om det är tillräckligt stöd i hela hälområdet. Hälen ska inte kunna lyfta i skridskon när foten är bakskjuten.

Skridskor för barn

Att köpa skridskor till barn är inte helt enkelt, ofta letar man efter billiga skridskor men vill samtidigt köpa kvalitet. Ett par punkter att titta efter hjälper dig långt på vägen. 

Skridskon ska givetvis väljas utifrån den nivå ditt barn spelar på, är det första hockeysäsongen räcker det med ett par billigare skridskor. Barnets vikt är också bra att ha koll på för att hitta rätt styvhet på skridskon, en för styv skridsko kommer göra det mer svåråkt på isen och det kommer vara svårare att hitta balans och rörelse. 

För stora skridskor till barn

Även om barn växer är det viktigt att ha i åtanke att för stora skridskor inte ger ordentligt stöd, gör det svårare att åka och orsakar onödiga skavsår. Den generella rekommendationen för skridskostorlek är 5-7 mm längre än din fot. För barn som fortfarande växer är det dock inga problem att köpa skridskor som är ½-1 nummer större. Då kan du ha skridskon en längre tid.

Skillnaden mellan dyra och billiga skridskor

Väldigt många frågar om vad som skiljer dyra och billigare skridskor åt. Precis som i de flesta fall när det kommer till utrustning av olika slag är en dyrare skridsko oftast av bättre kvalitet. En mer påkostad skridsko blir generellt även lättare, ger bättre passform och har skenor med stål av högre kvalitet vilket ger bättre skärpa.

Med det sagt innebär det inte att du ska gå till en butik och välja den dyraste skridskon som finns på hyllan för att få en högkvalitativ skridsko. Det är fortfarande väldigt många individuella parametrar som spelar in.  Prata med en säljare i din Intersportbutik för att få tips och råd utifrån din fot och spelstil. 

Värmeformade skridskor

Då passformen är något av de viktigaste när du väljer skridskor har det under en tid varit populärt att värma upp innedelen av skridskon och anpassa den efter dina fötters passform. 

Dock har det hänt mycket på skridskomarknadende senaste åren och dagens material är ofta av den kvalitet att de formar sig efter foten ändå. 

Prova skridskorna hemma, känns det bra är du redo för rinken. Du kan däremot inte ”åka in” ett par skridskor som du kan ”gå in” ett par skor. Om de inte känns helt 100, är det bättre att returnera och köpa ett par nya. Intersport har 365 dagars öppet köp! 

Slipningen

Här ligger grunden i det som ger ett bra fäste och möjlighet till snabba svängar på isen. För detta krävs givetvis att skenan är slipad på rätt sätt för just dig som spelare.

Med en riktigt skarp skena är snabba vändningar och svängar ett faktum, men till viss del på bekostnad av glidet på isen. Det gör att de flesta som glider bra från början, dvs. är något lättare som spelare oftast väljer att ha en skarpare skena, och de som är lite tyngre som spelare väljer att ha en mindre skarp skena. 

Skenans skåldjup

Det som gör en skena skarp är skåldjupet på den. Det vanligaste skåldjupet är mellan 20-22 mm. För en riktigt skarp skena behövs en djupare skål och ju djupare skålen är desto skarpare blir skenan.

Profilslipning

Att slipa skridskorna gör att åkningen blir roligare och att du inte behöver vara rädd att slita på stålet. Normalt behövs en profilslipning en till två gånger per säsong, men detta beror på vilken slipmaskin man använder sig av. När vi talar om profilslipning pratar vi om två viktiga delar, åkyta och radie.

Radieslipning: Med radieslipning menas att det under skridskon inte finns någon plan yta under skenan. Det ger resultatet att det oavsett om du lutar dig framåt eller bakåt när du åker, har lika mycket yta av skenan i isen. 

Kombiradieslipning: Det finns även kombiradieslipning som innebär att man har en radie på den främre delen av skenan och en annan på den bakre, dvs. olika mycket böjning fram och bak.

Zuperior: Ytterligare en typ av radieslipning är Zuperior som innebär tre olika storlekar på radien, en fram, en i mitten och en annan bak anpassat efter hur lång skenan är. Radieslipning är den vanligaste typen av slipning.

Åkyta: Innan man började med radieslipning var åkyta vanligast att använda. Då är skenans mittdel på 4-6 cm helt plan. I vissa fall kan man även förskjuta den plana yta framåt eller bakåt på skenan. När skridskorna kommer från fabrik har de alltid en slipad profil. Denna radie är olika beroende på vilken leverantör som tillverkat skridskon. 

Glöm inte skridskoskydden

För att förlänga livstiden på din slipning är det bra att alltid använda skridskoskydd till och från isen samt i omklädningsrummet. När skridskorna förvaras i bag bör de alltid ha mjuka skydd på. Om skydden är smutsiga se till att rengöra dem ordentligt samt att aldrig sätta på vanliga skydd efter att skenan torkats. Skydden kan vara fuktiga sedan tidigare och då är det bättre att använda mjuka skydd som suger upp fukten bättre.

I flera av våra butiker kan du göra skridskoservice på dina skridskor.

Köp skridskor på Intersport

På Intersport kan du köpa skridskor från  BauerCCM med flera. Här finns flertalet skridskomodeller för att du ska hitta rätt skridskor till dig eller ditt barn. Köp dina skridskor online eller välkommen in i några av våra butiker runt om i Sverige för mer hjälp från våra experter på plats.  Andra 'Hockeyguider' inlägg