8 roliga och gratis aktiviter för barn
Livsstilsguider

8 roliga och gratis aktiviter för barn

Se till att hitta på något, att göra något kul och skapa minnen tillsammans.

11 november 2019

Barnaktiviteter som är gratis

Se till att dagarna inte endast spenderas med surfplattan eller mobilen konstant. Se till att hitta på något, se till att göra något kul och skapa minnen tillsammans. På Intersport är vi övertygade om att gemenskap, glädje och rörelse är allt som behövs för ett riktigt härlig dag fullt med roliga aktiviteter. Vi har därför listat fem roliga aktiviteter som innehåller just detta och som dessutom är gratis. 

 1. Pulkarace
 2. Lek i skogen
 3. Skridskoåkning
 4. Skidåkning
 5. Träna tillsammans
 6. Fotbollsturnering 
 7. Discodans
 8. Cykeläventyr

Pulkarace

Klassiskt pulkarace kan de flesta minnas tillbaka till från barndomen. Bjud med kompisarna, på med bra kläder för att slippa frysa, packa värmande matsäck att fylla på energin med efter ett par timmar och det viktigaste av allt; utrustningen. Töm förrådet på snowracers, stjärtlappar, miniskidor, pulkor, åkmadrasser, snow bikes och glöm för allt i världen inte hjälm. Åk tillsammans, tävla mot varandra eller gör en kul femkamp i pulkabacken. Se upp i backen! 

Ut i naturen

Att uppleva naturen tillsammans är så mycket roligare än vad både barn och föräldrar ofta tror. Året om! Skriv en packlista tillsammans packa matsäcken och ge er ut. Ni behöver inte åka långt för att ta del av ny natur och har ni långt till skogen går det lika bra att hänga i en park eller på trädgården. Titta på saker, ta er tid för varandra och lär er saker på kuppen. Antingen är ni ute ett par timmar, grillar korv och går hem igen eller så tar ni det steget längre. Att bo i tält i skogen, närområdet eller även det i trädgården kan bli ett äventyr ni sent kommer glömma. Att göra något tillsammans med engagemang skapar fina minnen och uppskattas ofta i stunden. 

Skridskor

När isarna fryst är det dags att snöra på sig skridskorna! Bor man inte vid en sjö kanske någon spolat en is i närheten på en plan eller öppen plats. Kan man inte vänta på minusgraderna  kan man besöka en ishall i väntan på skridskoåkning utomhus. Har ni inga skridskor finns det ofta att låna av en kompis eller släkting. Glöm inte hjälm och se till att ni har rätt kunskaper gällande issäkerhet.  

Öva inför skidresan

Kanske är en skidresa inplanerad och det är både kul och ofta ganska nödvändigt att vänja barnen vid utrustningen de kanske knappt sett på snart ett år. Att använda pjäxorna ett par timmar, känna på balansen på skidorna kan skapa väldigt mycket bättre förutsättningar för skidresans första dagar. Kanske har ni en backe i området, kan besöka en pulkabacke eller göra en lite längre utflykt för att få lite mer utmaning. 

Spela fotboll

Dra ihop en fotbollsturnering med ett gäng kompisar, med ett par familjer eller med hela klassen. Dela upp er i lag, kom på roliga lagnamn och klä upp laget i matchande kläder – sen är spelet igång! Kör på en allmän fotbollsplan i närheten om vädret är okej eller testa att spela fotboll i snön. Vill ni hellre spela inne kan man ibland låna skolans hall eller någon anna anläggning i kommunen. Om det är olika nivå på spelarna kan det vara kul att ha en domare som får dela ut extra poäng under spelets gång. T.ex. för bästa pepp i laget, snyggast målgest, bästa fair play eller snyggaste matchtröjorna. Perfekt för de som kanske inte gör flest mål att dra ihop lite extra poäng

Träna tillsammans

Ett perfekt sätt att umgås mer tillsammans och dessutom få en mer fartfylld vardag är att träna tillsammans. Här är det bara fantasin som sätter stopp! Gör en hinderbana tillsammans, upplev naturen med orientering eller testa på yoga. Det viktigaste är att ni rör på er och att ni gör något som ni tycker är kul, träning ska var roligt! Ta er aktivitet till er nivå och se till att anpassa övningar, avstånd eller nivå så att både barnen och de vuxna kan vara med. Att därefter krypa upp framför en bra film eller lite kortspel är så mycket härligare. Här kan du läsa våra andra tips om att träna med familjen.

Discokalas utomhus

Något som skapar så mycket glädje, rörelse och frigör så mycket endorfiner som dans är svårt att hitta. Att en eftermiddag bjuda grannar, klasskompisar eller släktingar på ett dansparty kommer bli en riktig succé. Spela bra musik som barnen gillar, höj volymen och låt barnen dansa, studsa och hoppa tills svetten rinner.  Är ni dessutom hus får ni massa frisk luft på köpet. När fantasin på fridans tar slut kan ni ta del av våra tre roliga danslekar:

 1. Klassikern Dansstop som de flesta föräldrar känner igen ska nu introduceras för barnen, om det inte är gjort ännu. Spela musik, pausa musiken och alla ska stå stilla. Den som stannar sist får dansa vid sidan (har åkt ut) tills det endast är en dansande vinnare kvar. 
 2. Att göra följa John fast med snygga dansmoves och inövad koreografi kan bli en riktig fest för både barn och vuxna. 
 3. Ta hela havet stormar till en ny nivå och dansa runt havet av stolar. När musiken tystnar sätter man sig som vanligt ner på en stol som är ledig. 

 Cykeltur med barn

Att hoppa upp på cykeln för att cykla samma väg till skolan varje dag är kanske inte det roligaste barnen vet ett par veckor in på terminen. Med det sagt är det fortfarande väldigt kul att cykla. Ta med er god fika, pumpa däcken och knäpp på er hjälmarna. Kanske kan ni cykla till en 4H-gård, till en ny lekplats, till ett bibliotek eller till en park och mata fåglar. Har ni mindre syskon i familjen som inte orkar cykla så långt eller inte lärt sig alls ännu får de åka med i en cykelstol bakom en förälder. 

Sport, skor och kläder på Intersport

Behöver ni ny utrustning för något har vi både barnkläder, barnskor och sportutrustning för er. Välkommen in till någon av våra butiker eller gå loss på vår e-handel. Men glöm inte att det ofta även går bra med sakerna ni redan har hemma eller att det finns en granne, kompis eller släkting att låna en cykel, snowboard, boll eller ett tält av. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg