Femkamp med en tvist - roligaste grenarna
Livsstilsguider

Femkamp med en tvist - roligaste grenarna

Ta de traditionella femkampsgrenarna till en helt ny nivå

Traditionella grenar för 5-kamp, med en tvist

Sommarens alla grillkvällar, trädgårdsfester och kompishäng är som gjorda för femkamp. Dela upp er i lag, lära känna varandra ännu mer och se nya sidor hos varandra. För att ta denna femkampstävling steget längre har vi tvistat till det lite. Vissa tillägg handlar om en oväntad svårighetsgrad för den som tävlar, andra för att underhålla publiken ännu mer. 

Sovsäck istället för säck

Vi har alla testat på att hoppa säck, ganska kul och ganska jobbigt. För att göra det väldigt kul men fortfarande lagom jobbigt har vi en ny tvist. Hoppa säck blir istället rulla sovsäck. Precis som den klassiska femkampsgrenen handlar det om att en och en i laget ta sig från sträcka A till B med ett föremål som försvårar det hela en aning. Istället för att hoppa i en säck gäller det nu att rulla från start till mål i en sovsäck. Det lag som snabbast har transporterat samtliga lagmedlemmar rullande i sovsäck från start till mål har vunnit. 

Tips! Att tänka på att det krävs mer plats än när man hoppar säck. Har man inte så mycket plats går det lika fint att någon tar tid på lagen enskilt och de med snabbast tid vinner. 

Gå utan lokalsinne

Att endast med ord leda en person som inte ser från punkt a till b är lättare sagt än gjort, både för den som inte ser och för den som ska leda. Att endast ha en halsduk runt ögonen är nivå ett, därefter kan stegen mot vidare avancemang utforskas i oändlighet.

Vill man inte göra det jättemycket svårare för den som ska tävla, men samtidigt väldigt mycket roligare för publiken, kan ni lägga till ett par för stora kängor eller att låta den tävlande bära med sig t.ex. en pilatesboll eller två hinkar vatten. Att lägga till en hinderbana som den tävlande inte vet hur den ser ut ger en ytterligare dimension.

Snabbast runt udden i båt!

Befinner ni er nära en sjö är det en riktigt kul, och relativt avancerad, gren att tävla med en båt. Sätt ut en startlinje och gör båten redo vid vattenkanten, var tydlig med vad som ska rundas (till exempel en udde eller boj en bit ut) eller vad som ska nås innan båten får vända mot land igen. 

Tips! Har ni ingen båt kan ett första steg i den sjönära femkampsgrenen vara att bygga en flotte eller annat som laget kan transportera sig på över vattnet. Beroende på hur lång tid de tävlande ges kan resultaten bli både högt och lågt vilket kan leda till riktigt många skratt för de som beskådar tävlingsbidraget. Kanske kan bonuspoäng delas ut för snyggast farkost? 

Glöm inte flytvästar och håll koll på de små om det finns med sådana i tävlingen. 

Stafett på hjul

Oavsett kondition och träningsvana kan denna stafett få vem som helst ur balans. Och just att komma ur balans är den farligt roliga tvisten på den här stafetten. Istället för att vara barfota eller ha löparskor tas den här grenen vidare ett steg genom att ha ett par inlines på fötterna. Gör upp en enklare, eller varför inte svårare?, bana och ta tiden på vilket lag som snabbast tar sig från mål till start. Kanske är det för en gångs skull inte den starkaste löparen i motionsspåret som är snabbast med hjul under fötterna. 

Tips! För en ytterligare tvist kan det även ingå i tävlingen att så snabbt som möjligt ta på sig hjälm och alla skydd. Det kan också vara mer eller mindre livsviktigt med skydd för dem där tävlingsinstinkten tar över förståndet och kör utan full kontroll.

Sätt upp tältet snabbast

Om det är flera på festen som ska tälta är detta den optimala grenen för femkamp. Alla som någon gång har satt upp ett tält vet hur klurigt det kan vara och de som inte har satt upp ett tält har kanske undvikit det av just den anledningen. I den här tävlingen handlar det om att så snabbt som möjligt sätta upp ett tält. Är det inte så många som ska tälta, om tälten helt enkelt inte räcker, kan varje lag även vara tvungna att ta ner tältet för att kamma hem poäng. 

Tips! Det är dessutom en perfekt tävling då tälten redan är uppställda när det är dags att krypa till kojs. Bara att hoppas att tävlingsadrenalin eller fusk inte har gjort att tältet faller ett par timmar senare.  

Bonus! Norsk karaoke

Är det någon gren som inte kan göras kommer här en kul bonus! Tävlingsarrangören förbereder x antal låtar i mobilen med inkopplade hörlurar. För den som tävlar handlar det sedan om att så snabbt som möjligt börja sjunga låten hen hör och lagkamraterna ska gissa vilken låt som framförs. Tiden tas och det lag som snabbast har gissat rätt på förslagsvis tre eller fem låtar har vunnit. För att höja underhållningsvärdet ytterligare för publiken kan personen som ska sjunga dessutom bära t.ex. en cykelhjälm och ett par skidglasögon.

För att tävlingen ska passa alla kan svårighetsgraden på sångerna justeras beroende på vem som sjunger och vilka som ska gissa. Låt deltagarna dessutom vara medvetna om att det kan komma att delas ut extrapoäng för extravaganta dansmoves. 

Tävla och vinn - dags för utslagstävling

Om det mot förmodan skulle vara oavgjort efter sista tävlingen eller om deltagarna i det vinnande laget ska göra upp om den slutgiltliga segern kommer här tre utslagsgrenar:

  • Så snabbt som möjligt sätta fem straffar i en basketkorg.
  • Springa 100 meter samtidigt som motståndarna kastar vattenballonger eller pilatesbollar.
  • Att i par klara så många tillslag som möjligt i strandtennis. 

Glöm inte priser i 5-kamp!

För att skapa än större delaktighet och engagemang under dagens tävlingar är det viktigt att locka med ett bra pris. För at hålla i den sportiga känslan vid liv även vid prisutdelningen har vi flera förslag på priser. Givetvis beroende på hur seriös tävling ni har haft och hur generös anordnaren är har vi några olika förslag.

Förslag på priser:

  1. Sverigetröja: med en sverigetröja i prispotten kommer tävlingsengagemanget steppas upp ordentligt.
  2. Fotboll: En fotboll är ett kul och riktigt bra pris som passar de flesta potentiella vinnarna.  
  3. SUP: vill ni ha ett riktigt storslaget pris är en SUP-bräda ett riktigt maffigt och kul pris att tävla om. 
  4. Ett spel: Ett kubb, strandtennis eller crocket och låt leken fortsätta även efter avslutad femkamp.
  5. Godsaker: En bar eller sportdryck är både gott och ger snabb återhämtning efter en heldag med tävlingar och lekar. 

Om det är ett gäng olika personer som tävlar kan det vara svårt att veta vilket pris som är bra, då är ett presentkort ett riktigt bra alternativ. Maximal valfrihet och stor flexibilitet!

Andra 'Livsstilsguider' inlägg