7 tips för att träna med barn
Träningsguider

7 tips för att träna med barn

Gör motionen till en rolig aktivitet där hela familjen är delaktig

7 juli 2022

Träning du kan göra tillsammans med barnen

Att träna tillsammans hela familjen uppmuntrar till rörelseglädje för både vuxna och barn. Ni får både motion, frisk luft, kvalitetstid tillsammans och du får möjlighet att inspirera till hälsosamma vanor. Det viktigaste är att ha kul, det ska vara roligt att träna och röra på sig.

Utomhusträning med barn

Här kommer ett gäng tips på aktiviteter som du kan göra tillsammans med din familj. Kul och riktigt bra träning - välj och vraka vad som passar er bäst!

Hinderbana

En klassisk hinderbana kan varieras i oändlighet och kan göras hur jobbig som helst, använd vad ni har och sätt upp en hinderbana tillsammans. Här är det bara fantasin sätter gränser! Sätt upp olika hinder, partier med 50 m snabb löpning, lägg till inslag av gymnastik och utmanas i balansövningar. För att sporras lite extra kan ni ta tiden och tävla om snabbast runt. Vill ni istället tävla ihop kan ni försöka klara så många varv som möjligt på en viss tid, då kan ni också anpassa de olika delarna på hinderbanan så att man ska göra dem två och två, t.ex. gå skottkärra eller passa en fotboll längst en sträcka.

Träna på lekplatsen

Att vara aktiv på lekplatsen tillsammans med barnen är oftast mer effektiv träning än man kan tro. Klätra i klätterställning, ta riktigt mycket fart på gungan eller skjut ifrån riktigt ordentligt på gungbrädan. Riktigt kul och mest troligt träningsvärk på helt nya ställen. Ni kan även ta med er redskap till parken, t.ex. hopprep och rockring ut, två redskap ger både kondition och coreträning. Utmana barnen på tid eller på olika sätt att hoppa. Vem klarar det egentligen bäst, du eller barnen?

Löpning

Om de vuxna i familjen gillar att löpträna brukar det vara en naturlig följd att ett visst intresse väcks även hos barnen. Löpningen kan varieras i oändlighet beroende på ambitionsnivå, ålder på barnen och hur mycket tid ni har. Spring intervaller tillsammans, bär ditt barn på ryggen och spring, jogga tillsammans till havet eller gör roliga löpövningar i trädgården, t.ex. att den ena springer ett varv runt huset under tiden den andra gör höga knän, utfall eller knäböj. Är barnen för små för en löptur kan de cykla bredvid och pusha dig att hänga med i deras tempo! Se fler tips för löpning med barnen.

Friidrott med barn

Gör om trädgården eller lekparken till en friidrottsarena och kör en klassisk 3-kamp, 7-kamp eller 10-kamp. Förslagen på grenar är många, t.ex. längdhopp, 60 meter sprint, kulstötning, 100 meter häck, stafett, kast med liten boll, 800 meter eller annan gren inom friidrott. Eller varför inte komma på egna grenar och hitta på en egen olympiad?

Bollsport med familjen

Brännboll, fotboll, handboll, spökboll, basket eller annan lagsport! Samla ett gäng andra familjer och gör det till en turnéring. För att få ta del av flera sporter är tempoboll ett superkul förslag! En person är lekledare, övriga delas upp i två lag. Lekledaren har både en handboll, fotboll och basketboll till förfågande och kastar ut en av bollarna och skriker samtidigt en siffra, alltså hur många i varje lag som ska spela upp till t.ex. tre mål. 

Utflykter med träningsinslag

Det finns så mycket att upptäcka i naturen som samtidigt kan kombineras med träning och kul inslag. Ta en prommenad och bestäm att ni vid varje stor sten ni ser ska klättra upp på den, vid varje bänk ska ni kliva upp och ner 20 gånger och vid stockar ska ni försöka gå balansgång. Det är också kul att paddla kajak, gå en tipsprommenad eller delta i arrangerade gruppträningar i skogen.

Inlines

En aktivitetet som barn i de flesta åldrar ofta gillar är inlines. I början är det mycket balans- och koordinationsträning, men övening ger färdighet och allt eftersom ni lär er blir det även allt mer styrketräning och konditionsträning. På med hjälmen och sätt fart!

Aktiviteter och lekar med barnen blir träning

Ibland lockas barn mer av tevespel och datorer, men väl ute brukar de inte vilja gå in igen, så fortsätt uppmuntra dem att gå ut. Är du som vuxen dessutom med i leken får ni värdefull tid tillsammans, får massa frisk luft och bra träning på köpet. Lycka till med er träning!

Belöning efter träningen

För att ha något att se fram emot när träningen är avklarad är det en god, bra och mysig idé att ha med lite matsäck när ni ger er ut. Ta med picknickmat, varm choklad och goda frukter i bitar - perfekt när suget sätter in efter en stunds träning tillsammans.


 

Inspiration!

Träning för att förbättra styrka och kondition kan göra mycket nytta. Men det kan också bidra till stress och prestationskrav - vilket däremot inte är nyttigt alls. Det är därför viktigt att komma ihåg att förena nytta med nöje. Träna om du vill. För det går ju alldeles utmärkt. Möt några som vet hur man gör. 

Fys med familjemys 

I Bunkern i Göteborg tränar barn och vuxna tillsammans – och trots att namnet för tankarna till militärisk disciplin är det familjegemensam träning utan prestige som står i fokus.

Visst, att det finns så kallad Military Fitness i grunden för övrig träning på Bunkern märks kanske ändå i viss mån även på familjepassen. 

– Det ska vara ordning och reda på träningen, och vi ser till att alla ställer sig på raka led när vi börjar. Men annars är det gemenskap och lek som dominerar – alla får göra det de kan, efter sin egen förmåga. Vårt motto är ”kan du ta dig till träningen så kan du vara med”, säger Maria Fors Andersson, instruktör på Bunkern.

Träning för barn och vuxna

De flesta barn kan i många fall göra samma träningsaktiviteter som vuxna, så det går alldeles utmärkt att köra bra pass som passar alla åldrar, menar hon. Det behöver inte vara något omöjligt att kombinera träning med familjetid. Under Bunkerns familjeträning ingår ofta såväl löpning och boxhopp som armhävningar och situps. 

– Det vi vill uppnå är att få träningen mindre uppdelad än vad annars ofta är. Gemenskapen ökar när man gör saker tillsammans, ungefär som när man har en kick-off med jobbet – fast här är det inom familjen istället.

Träning som är kul

Maria Fors Andersson lyfter fram målsättningen om att göra träningen prestigelös för att upprätthålla intresset och glädjen. 

– Jag vet själv hur min dotter tröttnade på att spela innebandy för att hon kände att hon inte var tillräckligt bra. Så ska det inte behöva vara! Träning ska inte automatiskt behöva innebära tävling. Vi försöker få alla att utgå från sin egen kropp, och från den form man är i just idag. 

Aktiviteter istället för stillasittande

Även om gemenskap och samhörighet är ett av de främsta syftena med deras familjeträning så finns det annan stor vinst, konstaterar hon: 

– I dagens samhälle är både vuxna och barn i rörelse alldeles för få timmar av dygnet. På det här sättet får man ett välbehövligt avbrott från allt stillasittande.

Andra 'Träningsguider' inlägg