Så håller skon i långa loppet
Löparguider

Så håller skon i långa loppet

För att dina löpskor ska hålla i längden är det viktigt att du tar hand om dom. Såhär vårdar du dina skor på bästa sätt.

Rengöra löparskor

För att dina löpskor ska hålla i längden är det viktigt att du tar hand om dom. Såhär vårdar du dina skor på bästa sätt.

Ett par löparskor har en begränsad livslängd. Ofta utgår man från att en mängdträningssko håller i omkring 100–150 mil. För en löpare som springer några gånger i veckan innebär det att man bör byta sko ungefär en gång om året.

Springer du i rätt skor? Läs om vad du bör tänka på när du köper löparskor för att hitta ett par som passar din fot, ditt löpsteg och underlaget du springer på.

 • Gör rent dina löparskor

  Även om du inte springer så ofta i dina skor så tappar skorna sina goda egenskaper efter ett tag. För att dina löparskor ska hålla så länge som möjligt så är det bra att göra rent dem regelbundet. Såhär vårdar du dina löparskor:
 • Ingen tvättmaskin till löparskor

  Tvätta aldrig dina löparskor i maskin. Ta istället ur innersulan och borsta skorna med till exempel nagelborste, tvål och ljummet vatten. Innersulan kan du skölja av i ljummet tvålvatten.
 • Rena skosnören

  Ett par rena skosnören gör mycket för helheten. Du kan tvätta dina skosnören i maskin, eller skaffa nya för en billig peng.
 • Tidningspapper i skorna

  Torka inte dina löparskor i torkskåp eller på element, utan lägg ordentligt med i tidningspapper i tåboxen, som du sedan byter ut tills skon torkat. Det tar omkring tolv timmar för skon att torka.
 • Undvik solljus

  Låt inte dina löparskor stå i direkt solljus för då kan de tappa formen. Om du springer mycket kan det vara bra att ha två par löparskor att variera med. Då har du alltid ett par skor som är torra och redo för en löptur.

Fördelar med löpträning

Det finns så många fördelar med att löpträna. Att du lever längre, håller dig friskare och sover bättre är bara tre av dem, läs 10 anledningar att löpträna här. 

Andra 'Löparguider' inlägg