Löpanalys ger dig svaren
Löparguider

Löpanalys ger dig svaren

Vi hjälper dig att hitta skor som passar just dig och din löpning

Vilka löparskor ska jag ha? Få svaret i en löpanalys

Vid en första anblick kan skoväggen i en sportbutik upplevas som en djungel med alla modeller, färger och former. Men med lite hjälp av en löparexpert som i valfri Intersportbutik gör en löpanalys blir det betydligt enklare att välja rätt löparskorDet är helt kostnadsfritt, du blir inte svettig och det tar inte alls lång tid.

– Efter en snabb och smidig löpanalys tillsammans med kunden är jag säker på att jag vet så mycket att jag kan se till att hen får rätt sko med sig hem, säger en av våra löparexperter på Intersport.

"Testa på riktigt"-garanti

På Intersport har vi erfarenheten och kompetensen att välja rätt skor till våra kunder. Vi är så säkra på att hitta rätt att vi erbjuder alla kunder som tagit del av en löpanalys hos oss en "Testa på riktigt"-garanti. Det innebär att du som kund får testa skorna var du vill i 30 dagar och byta ut dem om du, mot förmodan, inte skulle vara nöjd. Har du köpt dina löparskor online kan du ta med dem oanvända till en butik, låta en säljare säkerställa att de passar din fot och ditt löpsteg och ta del av garantin på plats. 

Så här går en löpanalys till

Hos oss jobbar utbildade löparexperter i samtliga butiker, från norr till söder. Med deras hjälp kommer du garanterat hitta rätt skor – oavsett om du springer ofta och långt eller runt kvarteret någon gång ibland. En löpanalys tar inte lång tid alls och är givetvis helt kostnadsfritt!

Kundens behov

Det första löparexperten gör är att skapa sig en bild av dig, dina behov och erfarenheter. Ju mer man vet om kunden desto lättare blir det att ge rätt råd och välja ut rätt skor. Vad har du för mål? Hur ofta springer du? Hur långt och hur länge springer du? På vilket underlag springer du? När behoven och eventuella frågetecken rätats ut är det dags för nästa steg.

Fotens form

Varje fot är unik och eftersom fötternas form är avgörande vid val av löparskor är det nu dags att titta närmare på just dina fötter och deras form. Är hålfoten låg, hög eller neutral? Har du smala eller breda fötter? Är din vrist hög eller låg? Vilken form har dina tår? Det går att se hur fotvalvet ser ut till stor del genom att titta på fötterna. Vid belastning kan fotvalvet dock ändra karaktär, därför använder vi en så kallad spegellåda där fotavtrycken visar hur du belastar dina fötter och hur foten beter sig vid belastning och olika rörelser. Genom att titta på vilken typ av fot du har i kombination med den ursprungliga löparprofilen kan löpexperten få en bild av vilken löparsko du behöver.

Spring på löpband

Nästa steg är att titta på löpsteget och fotisättningen på ett löpband. En kort sekvens på cirka 10 sekunder spelas in. Tillsammans tittar ni sedan på avspelningen på en skärm. Eftersom löpsteget kan skilja mellan fötterna är det viktigt att titta på båda två. Först på hälisättningen, sedan när hela foten med fullt tryck är i marken och slutligen hur avtrampet ser ut. Om foten har en rak vinkel, pekar inåt eller utåt påverkar hur mycket stöd löparen behöver för att få en behaglig och så skadefri löpning som möjligt.

Välja rätt löparskor

Nu har har säljaren en bra bild av dig som löpare, din fot och ditt löpsteg och du får ett gäng skor, anpassade efter de personliga behoven, presenterade. Här får du ta tid att prova och känna på vilka skor som är mest bekväma och sitter bäst, vilka som är snyggast och som passar din plånbok. 

Mer dämpning och komfort med anpassad sula

För att få bättre komfort i löparskorna och få dem mer anpassade efter just din fot rekommenderas ofta en individuell sula av något slag. Med en anpassad sula kan du få bättre hållning när du springer, stärka fotens muskulatur och minska risken för skador. Du kan antingen välja en redan gjuten sula som ger stöd och komfort eller helt individanpassa och gjuta dina egna sulor.

Intersport tipsar inför löpanalysen:

  • Ta gärna med dina gamla löparskor till butiken när du ska köpa nya. De innehåller din löparhistoria och visar exempelvis hur löpsteget ser ut genom slitningen på sulan.
  • Köp hellre för stora än för små skor. När fötterna blir trötta svullnar de och behöver mer utrymme.
  • Skaffa riktiga löparstrumpor i syntetmaterial. De har bättre passform, transporterar bort fukt och ökar livslängden på löparskorna.
  • Skaka ur och borsta av skorna efter varje löprunda. Grus sliter ner många skor i onödan. Hoppa över maskintvätt, då åldras skornas sulor och stötdämpning fortare.
  • Plocka ur sulan efter löpningen. Skorna torkar snabbare och luktar bättre.
  • Klipp tånaglarna. De sliter på strumpor och skor.
  • Spraya skorna med impregnering med jämna mellanrum och smörj sulorna med skovax.
  • Knyt skorna ordentligt. Det där extra snörhålet som du alltid undrat vad det ska användas till ger ett bättre hälgrepp.

Så håller skorna längre

När du köpt nya löparskor är det kul om de håller så länge som möjligt. Därför bör du ta hand om dem och vårda dem på bästa sätt. För att få tips på hur du ska göra med dina löparskor kan du ta del av vår guide: Så håller skon i långa loppet

Andra 'Löparguider' inlägg