Löpanalys ger dig svaren
Löparguider

Löpanalys ger dig svaren

För att ta reda på vilka löparskor du ska ha?

12 november 2020

Vilka löparskor ska jag ha? Få svaret i en löpanalys

Vid en första anblick kan skoväggen i en sportbutik upplevas som en djungel med alla modeller, färger och former. Men med lite hjälp av en erfaren säljare som i valfri Intersportbutik gör en  löpanalys blir det betydligt enklare att välja rätt löparskorDet är helt kostnadsfritt, du blir inte svettig och det tar bara 10-15 minuter

 
– Efter en löpanalys på knappt en kvart tillsammans med kunden är jag säker på att de får rätt sko med sig hem, säger en av våra löparexperter på Intersport.

"Testa på riktigt"-garanti

På Intersport har vi erfarenheten och kompetensen att välja rätt skor till våra kunder. Vi är så säkra på att hitta rätt att vi erbjuder alla kunder som tagit del av en löpanalys hos oss en "Testa på riktigt"-garanti. Det innebär att du som kund får testa på skorna vart du vill i 30 dagar och byta ut dem om du, mot förmodan, inte skulle vara nöjd. Har du köpt dina löparskor online kan du ta med dem till en butik, låta en säljare säkerställa att de passar din fot och ditt löpsteg och ta del av garantin på plats. 

 Så här går en löpanalys till

 1. Kundens löpning och löpsteg

  Det första säljaren gör är att skapa sig en bild av kunden. Ju mer man vet om kunden och hens behov och erfarenhet av löpning, desto lättare blir det att ge rätt råd och välja ut rätt skor. Vad har du för mål? Hur ofta springer du? Hur långt och hur länge springer du? På vilket underlag? När behoven och eventuella frågetecken rätats ut är det dags för nästa steg.
 2. Fotens form

  Varje fot är unik och eftersom fötternas form är avgörande vid valet av löparskor så är det nu dags att titta närmare på just dina fötter. Fötternas form är avgörande vid val av löparskor. Är hålfoten låg, hög eller neutral, har du smala eller breda fötter, har du låg, hög eller neutral hålfot, är din vrist hög eller låg och vilken form har dina tår. Det går att se hur fotvalvet ser ut enbart genom att titta på fötterna barfota, men det är inte hela sanningen. Vid belastning kan nämligen fotvalvet ändra karaktär, och därför använder vi en så kallad spegellåda där fotavtrycken kommer att visa hur du belastar dina fötter och hur foten beter sig vid belastning och olika rörelser. Genom att titta på vilken typ av fot kunden har i kombination med den ursprungliga löparprofilen kan säljaren börja sålla bort skomodeller som inte passar.
 3. Spring på löpband

  Nästa steg är att titta på löpsteget på ett löpband. En kort sekvens på cirka 10 sekunder spelas in. Tillsammans med kunden tittar sedan säljaren på avspelningen på en skärm. Eftersom löpsteget kan skilja mellan fötterna är det viktigt att titta på båda två. Först tittar vi på hälisättningen, sedan när hela foten med fullt tryck är i marken och slutligen hur avtrampet ser ut. Om foten har en rak vinkel, pekar inåt eller utåt påverkar hur mycket stöd löparen behöver för att få en behaglig och så skadefri löpning som möjligt.. Vi ser lätt hur en kund beter sig i löpsteget tack vare en snabb analys vid löpbandet i butiken.
 4. Välja rätt löparskor

  Efter dessa första tre steg har säljaren en bra bild av kunden som löpare, hens fot och löpsteg. Då tas några skor fram de personliga behoven och önskemålen avgör. Här får kunden tid på sig att prova och titta vilka som är mest bekväma och sitter bäst, vilka som är snyggast och passar plånboken. Oavsett vilken av de skor jag plockat fram som kunden till sist väljer kan jag nu garanterat säga är rätt sko för kunden.
 5. Skoinlägg och anpassad sula

  För att få en än bättre komfort i joggingskorna och få dem än mer anpassade efter kundens behov rekommenderas ofta en individuell sula av något slag. Med en anpassad sula får du en bättre hållning när du springer, du stärker fotens muskulatur och du kan minska risken för skador. Du kan antingen välja en redan gjuten sula som ger mer stöd eller dämpning eller helt individanpassa och gjuta dina egna sulor.

 

Intersport tipsar:

 • Ta gärna med dina gamla löparskor till butiken när du ska köpa nya. De innehåller din löparhistoria och visar exempelvis hur löpsteget ser ut genom slitningen på sulan.
 • Köp hellre för stora än för små skor. När fötterna blir trötta svullnar de och behöver mer utrymme.
 • Skaffa riktiga löparstrumpor i syntetmaterial. De har bättre passform, transporterar bort fukt och ökar livslängden på löparskorna.
 • Skaka ur och borsta av skorna efter varje löprunda. Grus sliter ner många skor i onödan. Hoppa över maskintvätt, då åldras skornas sulor och stötdämpning fortare.
 • Plocka ur sulan efter löpningen. Skorna torkar snabbare och luktar bättre.
 • Klipp tånaglarna. De sliter på strumpor och skor.
 • Spraya skorna med impregnering med jämna mellanrum och smörj sulorna med skovax.
 • Knyt skorna ordentligt. Det där extra snörhålet som du alltid undrat vad det ska användas till ger ett bättre hälgrepp.

Så håller skorna längre

För att få tips på hur du ska vårda dina löparskor kan du ta del av vår guide: Så håller skon i långa loppet

Andra 'Löparguider' inlägg