Reflexer gör dig synlig och säker
Löparguider

Reflexer gör dig synlig och säker

Med reflexväst, reflexer och reflekterande detaljer syns du extra i mörkret

1 november 2019

Reflexväst, reflexer och reflekterande detaljer

Ett ljus som blänker till där framme kan vara skillnaden mellan liv och död. Se till att inte uppslukas av mörkret när du är ute under vinterhalvåret eller när det är mörkt ute mer generellt. För att göra det lättare att synas finns det flera smarta produkter där reflekterande detaljer hjälper till, både för barn och vuxna. De ersätter inte vanliga godkända reflexer*, utan är ett komplement för att synas lite extra.

Närmare hälften av alla trafikolyckor där fotgängare är iblandade sker när det är mörkt ute. Och även om man kan tro att det främst är på landsvägar utan gatulampor som olyckan är framme visar forskning att de flesta olyckor där gående är inlandade faktiskt sker i stadstrafik och i tätbebyggda områden.

Reflexen syns bäst på ställen där den är i rörelse och bör synas från alla håll, alternativt om man har flera reflexer.

Reflexväst och reflexspray

Att bära en reflexväst är ett av de absolut bästa och mest säkra skydden för din synlighet i mörkret. Oftast förknippas reflexvästen främst med löpning eller promenader på kvällen. När det är mörkt ute syns du på upp till 125 meters avstånd om du bär tydligt markerade reflexer, något som kan jämföras med endast 20 meter om du är klädd i svart. En reflexväst för barn och vuxen kan alltså vara skillnaden mellan liv och död oavsett vad du gör utomhus.

NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) menar att fotgängare bör använda reflexväst när de är ute i mörkret samt att västen kompletteras med ytterligare reflexer kring armar och ben.

Reflexspray

En riktigt spännande och smart produkt som kommit de senaste åren är reflexsprayen. När du sprayar på dina kläder syns sprayet ingenting så länge det är ljust ute. När det sedan blir mörkt ute och ljus reflekteras mot din jacka eller sko markeras de sprayade partierna. Sprayet passar på de flesta textilier men fungerar allra bäst på naturmaterial och material med struktur som fleece, bomull och ull. Så snygg, så smart och så mycket synligare. Reflexsprayen bör inte ersätta godkända reflexer utan ses som ett komplement för ökad synlighet. 

Cykellampa och pannlampa

Att springa med pannlampa eller cykla med cykellampa är bra av två väsentliga anledningar. Både för att du ser bättre och för att andra trafikanter ser dig bättre.

Lagen när det kommer till cykelljus är att den vita eller gula framlampan ska vara synlig från 300 meters håll och den röda baklampan från 200 meter, något som de flesta lampor klarar vid inköp. Tänk dock på att ljuset kan försämras allt eftersom lampan slits ut och det är en god idé att kontrollera att lampan når kraven enligt svensk lag lite då och då. 

Säker löpning och cykling

Att cykla eller springa med lampa är även en säkerhet för dig genom att du tydligare ser framför dig. En pannlampa med en bra ljuspelare gör att du ser upp till 150 meter framför dig. Du kan då fortsätta springa dina vanliga löprundor fastän att mörkret har börjat falla. Detsamma gäller för cykellampor, med en bra cykellampa på din cykel kan du förhindra att cykla på rötter eller plötsliga gropar eller andra ojämnheter.

Hur långt ifrån du syns beror bland annat på lampans kvalitet och hurdant väderlag som råder. 

Reflexmössa

Den tid när mössan börjar bli mer frekvent använd är ofta samma tid som det blir allt mörkare ute. Att då ha en mössa med reflex är perfekt för den som vill synas i mörkret. Det finns många snygga mössor med reflekterande detaljer och loggor som ökar din synlighet i mörkret. Detaljer och partier i metalic är en stor trend just nu, även kläder, jackor och väskor helt i metalic. Att ta upp en trend likt denna och göra något extra bra i form av reflektion, ökad synlighet och säkerhet gör att vi älskar den trenden än mer.

Att fundera över om barnen verkligen tagit på sig reflexvästen på väg hem från fritids kan sätta sprätt i huvudet på en. Att de glömmer ta på sig mössan på vägen hem är mer ovanligt. För att vara extra säker kan de utöver mössa med reflexer även ha vantar med reflexer eller reflekterande detaljer samt en jacka eller overall med reflexer. 

Reflexgarn

Det börjar också komma allt fler mössor som är stickade med reflekterande garn. Då ser man att mössan har reflekterande egenskaper först när det behövs, i mörkret. Att bära en mössa i reflex eller med reflekterande färger och detaljer är också mycket viktigt när du tränar. För den som tränar ute på vintern finns många mössor i funktionsmaterial som dessutom har funktioner och detaöjer som gör att du syns bättre i mörkret. 

Reflexhandskar

Att ha reflexer på ärmslut eller händer är ett bra sätt att hålla dig synlig. Synligheten hos reflexer är som bäst när de är i rörelse. Att armarna ofta rör på sig göra att dina reflekterande händer kan påkalla mer uppmärksamhet för den som kör. Händerna är dessutom ofta i nivå med bilistens ögon och bilens strålkastare beroende på hur långt ifrån fordonet du är vilket också hjälper synligheten. Att ha reflexer på armar och ben är också ett bra sätt för bilisten att snabbt förstå hur du rör på dig, de ser ditt rörelsemönster och kan snabbt uppfatta om du cyklar, går eller springer. 

Reflexvantar för barn, dam och herr

Handskar och vantar i reflex eller med reflekterande detaljer är ett bra sätt att hålla värmen och samtidigt vara synlig för bilister och andra trafikanter. Det finns flera olika modeller och varianter på vantar och handskar med reflexer. Både anpassade för träning, då med ventilation och väl valda material, samt för vardagen. Det finns reflexhandskar och reflexvantar för barn, herr och dam. 

 

Löparkeps med reflex

Cykelpendlar du till jobbet, tar en tidig morgonpromenad eller tar en löprunda när du kommer hem? Då är en bra löparkeps guld värd. Den håller håret borta från ögonen, skymmer solen eller skyddar dig från regn i ögonen. Om du springer, promenerar eller cyklar även när det börjar bli mörkt eller skymmer när du är ute är en keps i reflex helt perfekt. Den kombinerar funktion och bekvämlighet med en ordentlig dos extra synlighet och säkerhet.

När du väl börjat löpträna eller cykla i keps kan det kännas tomt att träna utan den. De är ofta väldigt bekväma och gör träningsupplevelsen skönare i och med sina bekvämligheter. Kepsarna som är framtagna främst för löpning eller andra aktiviteter har ofta flertalet funktionella detaljer. Till exempel ventilerande partier i mesh, vattentätt yttertyg, justerbara knäppen och partier i reflekterande tyg. Allt för att du ska få en så bekväm upplevelse som möjligt när du är ute och motionerar eller rör på dig. 

Kontrollera reflexer

Ett bra tips för din säkerhet är att kontrollera synligheten och kvaliten på reflexen då och då. Ett bra test är att placera reflexen, kepsen i det här fallet, i ett mörkt rum eller utomhus när det är mörkt och lysa mot den med en ficklampa. Om reflexen reflekterar ljuset från ficklampan är den säker, om den inte syns eller om du är osäker bör du invvestera i en ny.

Reflexjackor

Många av de jackor som är framtagna för användning under hösten och vintern har ofta reflekterande detaljer. En logga, detaljer på fickorna eller partier i ryggslutet är bara tre exempel som gör att man syns bättre avstånd i mörkret. Det är därför bra att kolla efter dessa detaljer när du köper din höstjacka eller vinterjacka. Värt att komma ihåg är att reflekterande detaljer inte har samma reflekterande egenskaper som en reflex och du bör därför även köpa reflexer.

Träningskläder med reflexer

Glöm heller inte reflexer på dina träningskläder, t.ex. löparjacka, träningstights eller funktionströja. Då kan du träna säkert både med närliggande trafik eller i skog och natur. Att ha en reflexväst extra hemma som endast används vid träning är en bra investering, då slipper du tvätta den efter löprundan om du ska ha den till jobbet dagen efter. Reflexen kan nämligen slitas ut och fungera sämre om den tvättas i maskin för ofta.  

Reflex på väskan

Ett tillbehör som ofta syns bra för trafiken, då det oftast sitter ytterst, är olika typer av väskor. Att placera reflexer och reflekterande detaljer på dessa är därför bra för att synas i mörkret. Antingen kan du manuellt hänga reflexer på väskan alternativt köpa en gympapåse, vätskebälte, ryggsäck eller andra tillbehör med detaljer som synliggör. 

En godkänd refelx

* En riktig reflex bör vara godkänd för att få kallas just reflex. När det kommer till hängande reflexer ska den vara CE-märkt, reflektera från dess båda sidor och ha en yta av minst 15 cm2 för att vara godkänd. På väskor och liknande är det ofta reflekterande detaljer och inte just godkända reflexer. Partier som synliggör ytterligare är bra men alltså inte tillräckligt för utesluta reflexen i trafiken. Komplettera med en reflexväst och köp reflexer att ha till exempel runt dina armar och ben. 

Köp reflexer på Intersport

På Intersport har vi både reflexvästar, reflexspray och smarta produkter som ökar synligheten med hjälp av reflekterande detaljer. Besök någon av våra butiker eller köp online, du kan även boka din produkt online och hämta och betala den i butik men vår tjänst Boka & hämta. Välkommen till Intersport, för säkerhets skull. 

Andra 'Löparguider' inlägg