Vanliga frågor om reflexer och reflexväst
Outdoorguider

Vanliga frågor om reflexer och reflexväst

Reflexer och reflexvästar kan var skillnaden mellan liv och död.

Köpa reflex och reflexväst - detta är vad som gäller

Att vi ska använda reflexer i skymning och när det är mörkt vet de flesta av oss egentligen om. Det finns inga undantag och inga men. Reflexen ska på, hellre för ofta än för sällan. Men hur fungerar egentligen en reflex? Hur mycket bättre syns man med reflex kontra utan? Behövs verkligen reflexen i stan? Och var ska reflexen sitta för att synas bäst? Frågorna gällande reflexer är många. Här har vi svaret på några av dem.  

Hur fungerar en reflex?

Reflexen är en optisk produkt som är gjord i ett material utvecklat för att ljusstrålarna som möter reflexens yta ska reflektera. När en reflex möter ljuset från till exempel en bils strålkastare reflekteras ljuset vilket gör att bilisten ser dig betydligt bättre och du som bär reflexen i mörkret syns bättre. 

Vad är en godkänd reflex?

På Intersport och i andra butiker finns flertalet olika produkter som gör att du syns bättre. Reflexspray, reflexvästar och kläder och accessoarer med reflekterande detaljer ökar synligheten men de klassas inte som en godkänd reflex. För att en reflex ska vara godkänd krävs det att den är CE-märkt, har ett CIL-värde (mått på reflexens förmåga att reflektera) om minst 400 samt är 15 cm2. 

Hur mycket bättre syns man med reflex?

En godkänd reflex syns på upp till 125 meters avstånd, bär du inte reflexer syns du först när föraren är 20 meter ifrån dig och risken att du blir påkörd ökar då markant.

Behöver jag reflexer i stan? 

Många har uppfattningen om att reflexer inte behövs i stan och i tätbebyggda områden med upplysta skyltar och gatubelysning. Detta stämmer inte. Visst är det lika viktigt att bära reflexer på mörka landsvägar och liknande men faktum är att de flesta olyckor i mörkret med gående inblandade sker i tätbebyggda områden där olika typer av ljus finns.  

Var ska reflexen sitta för att synas bäst?

Viktigt att tänka på när du ska placera reflexer på dina ytterkläder är att de syns från alla håll. Reflexen syns dessutom allra bäst när den är i rörelse, det är därför många  reflexer sitter i ett snöre som ger den utrymme för rörelse. Att till exempel bära en reflexmössa är visserligen bra, men rekommendationerna säger att reflexerna bör sitta på den nedre delen av kroppen eftersom det är där ljuset från olika fordon ofta landar.

Ytterligare ett tips för att placera reflexen är att sätta den på benen och långt ner på armarna. Det är kroppsdelar som ofta är i rörelse och samtidigt gör att en bilist eller liknande kan urskilja ditt rörelsemönster.

Bäst före datum på reflexer?

Reflexen är en känslig produkt som man bör vara rädd om. Om du låter din reflex ligga i fickan eller i byrålådan med nycklar och mynt eller utsätter den för mycket värme eller vatten tappar den sin funktion och förlorar reflektionsförmågan på sikt. Detsamma gäller när du till exempel tvättar reflexvästen för många gånger. Beroende på reflexens kvalitet, hur den används och förvaras kan livslängden variera. Bäst före datumet på en godkänd reflex som ägaren är mån om sägs hålla i cirka tre år och bör bytas ut innan den tappar sin funktion.  

Hur kontrollerar jag att reflexen fortfarande fungerar?

För att testa om dina reflexer fortfarande fungerar kan du hänga upp reflexen i ett mörkt rum. Om reflexen reflekterar ljuset från en ficklampa eller annat ljus från minst fyra meters håll är den fortfarande av god kvalitet. För att testa reflexen ytterligare kan det vara bra att hänga en ny reflex bredvid den du vill testa för att jämföra skillnaden. 

Är det lag på att använda reflex?

När det kommer till reflexer på cyklar, traktorer, släp och mopeder med mera är det olagligt att inte ha reflex. Det finns ingen lag som säger att du som fotgängare måste använda reflex när du är ute i mörkret. Endast en stark rekommendation. 

Är det lag på att ha reflexväst i bilen?

Varje år sker flera olyckor i trafiken och i mörker är risken att bli påkörd tre gånger högre än i dagsljus. Att gå från att vara bilist till fotgängare kan gå snabbt vid plötsliga motorstopp eller däckbyten. En reflexväst kan då vara skillnaden mellan liv och död. 

Att en varningstriangel måste finnas i alla bilar är det lag på sedan 1997. En varning för andra bilister om att en bil är stående på ett sätt som kan innebära fara med ökad risk för en olycka. Flera organisationer inom branschen tycker att det även borde vara lag på att ha med sig och bära reflexväst vid plötsliga stopp på vägen. I bland annat Italien, Spanien, Belgien och Österrike har ett nationellt beslut tagits om att reflexvästen ska ingå som säkerhetsutrustning i alla bilar. I Sverige har förslaget länge varit på tapeten och motioner har lämnats till Riksdagen. 

Ännu finns ingen lagstiftning om att reflexvästen bör finnas som en del av säkerhetsutrustningen i personbilar, endast en stark rekommendation för din och andra bilisters säkerhet i trafiken. Ha minst en reflexväst lättillgänglig i bilen och ta på den direkt om du måste stanna när det är mörkt ute.  

Kan man få reflexer gratis?

Flera försäkringsbolag delar ut reflexer gratis för att värna om säkerheten, det finns även flera företag som delar ut reflexer i marknadsföringssyfte. Att tänka på är att alltid kontrollera reflexen innan användning för att säkerställa dess kvalité.

Hur säkra är gångare i trafiken?

Varje år dör närmare 50 personer som gångare i trafiken där ett fordon är inblandat. Personer som går är utsatta och den i särklass största gruppen som dör och får allvarliga skador inom vägtransportområdet. Trafikverket har därför gjort en ny gemensam inriktning för säker gångtrafik för att belysa vikten att öka säkerheten för gående. 

 40% av de olyckor som sker i trafiken där fotgängare är inblandade inträffar när det är mörkt ute. Med reflexer syns du i mörkret. Med reflexer kan en bilist eller andra fordon i trafiken se dig betydligt snabbare och från längre håll än utan reflex. Med reflexer minskar risken att bli påkörd.  

Reflexer på Intersport

På Intersport har vi reflexvästar, reflexspray och kläder och produkter med reflekterande detaljer. Se vårt tips p åprodukter och plagg för att du ska vara mer synlig och säker. Vi värnar om din säkerhet och tycker det är viktigt att du tar ansvaret och bär reflexer i skymning och mörker. Välkommen in till någon av våra butiker för att veta mer eller köp reflexer online på intersport.se. Var rädd om dig, för säkerhets skull. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg