Reflexer vid löpning och träning
Löparguider

Reflexer vid löpning och träning

Med reflexväst, reflexer och reflekterande detaljer syns du extra i mörkret

Reflexväst, reflexer och reflekterande detaljer

Ett ljus som blänker till där framme kan vara skillnaden mellan liv och död. Se till att inte uppslukas av mörkret när du är ute och springer eller tränar på hösten och vintern. Här ger vi dig massa tips på prylar, accessoarer, kläder och tillbehör som gör att du syns bättre. Och kom ihåg, det kan inte bli för mycket reflexer eller reflekterande detaljer.

Tips! Reflexen syns bäst på ställen där den är i rörelse och bör synas från alla håll, alternativt om man har flera reflexer.

Reflexväst och reflekterande sele

Att bära en reflexväst är ett av de absolut bästa och mest säkra skydden för din synlighet i mörkret. Livsviktigt vid mörka löpturer, cykling till jobbet eller promenader på kvällen,  men även om du är stilla och till exempel tränar ute. När det är mörkt ute syns du på upp till 125 meters avstånd om du bär tydligt markerade reflexer, något som kan jämföras med endast 20 meter om du är klädd i svart och utan reflexer. En reflexväst för barn och vuxen kan alltså vara skillnaden mellan liv och död oavsett vad du gör utomhus.

Cykellampa och pannlampa

Att cykla eller springa med pannlampa är bra av två väsentliga anledningar; du ser bättre och andra ser dig bättre.

Lagen när det kommer till cykelljus är att den vita eller gula framlampan ska vara synlig från 300 meters håll och den röda baklampan från 200 meter, något som de flesta lampor klarar vid inköp. Tänk dock på att ljuset kan försämras allt eftersom lampan slits ut och det är en god idé att kontrollera att lampan når kraven enligt svensk lag lite då och då. 

Säker löpning och cykling

Att cykla eller springa med lampa är även en säkerhet för dig genom att du tydligare ser framför dig. En pannlampa med en bra ljuspelare gör att du ser upp till 150 meter framför dig. Du kan då fortsätta springa dina vanliga löprundor fastän mörkret har börjat falla. Detsamma gäller för cykellampor, med en bra cykellampa på din cykel kan du förhindra att cykla på rötter eller plötsliga gropar eller andra ojämnheter. Hur långt ifrån du ser och syns beror bland annat på lampans kvalitet och hurdant väderlag som råder. 

Reflexjackor & träningskläder med reflexer

Många av de löparjackor och träningsjackor som är framtagna för användning under hösten och vintern har ofta reflekterande detaljer. En logga, detaljer på fickorna eller partier i ryggslutet är bara tre exempel som gör att man syns bättre i mörkret. Det är därför bra att kolla efter dessa detaljer. Värt att komma ihåg är att reflekterande detaljer inte har samma reflekterande egenskaper som en reflex.

Tävtta reflexer

Att ha en extra reflexväst som endast används vid träning är ett bra tips! Då gör det inte så mycket om den luktar lite svett och du slipper tvätta den efter löprundan om du ska ha den till jobbet dagen efter. Reflexen kan nämligen slitas ut och fungera sämre om den tvättas i maskin för ofta.  

Reflexhandskar

Att ha reflexer på ärmslut eller händer är ett bra sätt att hålla dig synlig, synligheten hos reflexer är nämligen som bäst när de är i rörelse. Händerna är dessutom ofta i nivå med bilistens ögon och bilens strålkastare beroende på hur långt ifrån fordonet du är vilket också hjälper synligheten. Att ha reflexer på armar och ben är också ett bra sätt för bilisten att snabbt förstå hur du rör på dig, de ser ditt rörelsemönster och kan uppfatta om du cyklar, går eller springer. 

Reflexvantar för barn, dam och herr

Handskar och vantar i reflex eller med reflekterande detaljer är ett bra sätt att hålla värmen och samtidigt vara synlig för bilister och andra trafikanter. Det finns flera olika modeller och varianter på vantar och handskar med reflexer. Både anpassade för löpning och träning när du svettas, då i funktionsmaterial och ofta med ventilation, samt mer fodrade reflexhandskar och reflexvantar för barn, herr och dam.

Reflexmössa

Att bära en mössa i reflex eller med reflekterande färger och detaljer är viktigt när du tränar ute. Den tid när mössan börjar bli mer frekvent använd är ofta samma tid som det blir allt mörkare ute. Att då ha en mössa i funktionsmaterial med reflex är perfekt. Det finns många varianter med med reflekterande detaljer och loggor som ökar din synlighet i mörkret. 

Reflexgarn

Det finns också flera mössor som är stickade med reflekterande garn. Då ser man att mössan har reflekterande egenskaper först när det behövs, i mörkret. Perfekt för prommenaden eller till och från träningen. 

Pannband och löparkeps med reflex

Det behöver inte vara jättekallt ute bara för att det är mörkt, tidiga höstmorgnar eller eftermiddagar med plusgrader. Då kan en mössa kännas för varm och en bra löparkeps eller pannband kan istället vara ett bättre alternativ. Kepsen håller håret borta från ögonen och skyddar dig från regn i ögonen. Och ett pannband ger lagom med värme och är dessutom praktiskt för den som springer med toffs eller knut i håret. 

Fler funktioner

Om du väljer någon av de produkter som är anpassade för löpning eller andra träningsrelaterade aktiviteter har de ofta många praktiska funktioner, utöver de reflekterande detaljerna. Till exempel ventilerande partier i mesh eller vattenavvisande yttertyg, allt för att du ska få en så bekväm upplevelse som möjligt. 

Reflex på väskan

Ett tillbehör som ofta syns bra för trafiken, då det oftast sitter ytterst, är olika typer av väskor. Att placera reflexer och reflekterande detaljer på dessa är därför bra för att synas i mörkret. Antingen kan du manuellt hänga reflexer på väskan alternativt köpa en gympapåse, vätskebälte, armband, ryggsäck eller andra tillbehör med detaljer som synliggör. 

Reflexspray

En riktigt spännande och smart produkt som kommit de senaste åren är reflexsprayen. När du sprayar på dina kläder syns sprayet ingenting så länge det är ljust ute. När det sedan blir mörkt ute och ljus reflekteras mot din jacka eller sko markeras de sprayade partierna. Sprayet passar på de flesta textilier men fungerar allra bäst på naturmaterial och material med struktur som fleece, bomull och ull. Så snygg, så smart och så mycket synligare. Reflexsprayen bör inte ersätta godkända reflexer utan ses som ett komplement för ökad synlighet. 

Godkänd reflex

* En riktig reflex bör vara godkänd för att få kallas just reflex. När det kommer till hängande reflexer ska den vara CE-märkt, reflektera från dess båda sidor och ha en yta av minst 15 cm2 för att vara godkänd. På väskor och liknande är det ofta reflekterande detaljer och inte just godkända reflexer. Partier som synliggör ytterligare är bra men alltså inte tillräckligt för utesluta reflexen i trafiken. Komplettera med en reflexväst och köp reflexer att ha till exempel runt dina armar och ben. 

Kontrollera reflexer

Ett bra tips för din säkerhet är att kontrollera synligheten och kvaliten på reflexen då och då. Ett bra test är att placera reflexen, kepsen i det här fallet, i ett mörkt rum eller utomhus när det är mörkt och lysa mot den med en ficklampa. Om reflexen reflekterar ljuset från ficklampan är den säker, om den inte syns eller om du är osäker bör du invvestera i en ny.

Köp reflexer på Intersport

På Intersport har vi både reflexvästar, reflexspray och smarta produkter som ökar synligheten med hjälp av reflekterande detaljer. Besök någon av våra butiker eller köp online, du kan även boka din produkt online och hämta och betala den i butik men vår tjänst Boka & hämta. Välkommen till Intersport, för säkerhets skull. 

Andra 'Löparguider' inlägg