Köpguide: Padelracket
Racketsportguider

Köpguide: Padelracket

Vad behöver du tänka på när du ska köpa ett nytt padelracket?

4 februari 2021

 

Att tänka på när du köper padelracket

Padel är en av Sveriges snabbast växande sport och allt fler hakar på trenden om en riktigt rolig racketsport som dessutom ger riktigt effektiv träning. Dessutom kräver sporten minimalt med utrustning, träningskläder, skor och ett padelracket sen är du hemma. Men vad ska man egentligen tänka på när man köper ett padelracket? 

- Att veta vilket racket som gäller för padelplanen är inte helt enkelt alla gånger, säger Markus Boman på Intersport.

För att reda ut vad du ska tänka på när du köper padelracket och vad som skiljer de olika modellerna har vi här sammanställt lite information som kan vara till din hjälp. Därefter är det bara att knyta på sig padelskorna och börja spela.

Olika typer av padelracket

När vi talar om padelracket finns det tre olika modeller, tre olika former, på racket. Det finns diamantformad, droppformad och racket med rund form – men vilken modell passar mig? Vad skiljer de olika formerna på padelracket åt? Vad ska jag utgå ifrån när jag köper ett nytt racket? Vad är skillnaden på ett dyrt och ett billigt padelracket?

Padelracket

När man talar om padelracket rent generellt brukar kontroll och fart stå emot varandra. En grundregel är att ju mer fart ett racket ger, desto svårare är det att kontrollera. I ett tyngre racket kan du få mer kraft och fart men då får du även mindre kontroll på boll och spel vilket blir lättare med ett racket som väger mindre. 

Diamantformat padelracket

Precis som namnet avslöjar har diamantformade racket en avsmalnad form som har mer yta längre upp på racket. Dessa racket har ofta en topptung balans vilket betyder att tyngdpunkten och träfffpunkten ligger i rackets topp. Dess sweetspot är placerad högt upp nära rackets topp vilket gör att det blir en relativt liten sweetspot vilken många upplever gör det mer svårkontrollerat.

Det diamantformade padelracket är för dig som är ute efter fart i spelet. Och även om det beskriv som något mer svårspelat ska du inte skrämmas av det, den diamantformade modellen beskrivs som ett bra alternativ för den med tidigare erfarenheter av racketsporter som tennis och squash till exempel.  

Runt padelracket

Motsatsen till det diamantformade racket är på padelspråk det runda racket, även om modellen är längre på höjden än på bredden. Här hittar vi en mindre sweetspoten som är placerad mer i mitten av racket, alltså närmare handtaget vilket för att du som spelar får mer kontroll och balans. Då kontrollen är hög är ofta farten något mer begränsad.

Många upplever att det runda racket mer lättspelat och mer förlåtande vilket gör att vi ofta ser nybörjare med runda racket. Det ska dock tilläggas att det även finns padelracket för mer avancerad nivå och tävling med rund form. 

Droppformat padelracket

De droppformade padelracketarna kallas även för hybrid då formen är en blandning mellan rund och dimantformad. Här är träffpunkten placerat något över rackets mitt och spelaren får farten från det diamantformade racket och kontrollen från det runda. Dock är det mer utav ett fartracket än ett kontrollracket och har fler egenskaper som liknar ett diamantformat racket även om det är rundare även från mitten och ner mot handtaget.   


 

Skillnaden mellan olika racket

För att sammanfatta det hela lite är den största skillnaden vart träffpunkten sitter på raket vilket också grundar sig i om det är ett kontroll- eller fartracket. Det finns vissa förutfattade meningar gällande vilket racket som passar för vilken erfarenhet, menar Markus Boman.

- Det stämmer inte att runda rack endast är för nybörjare och motionärer. Flera sponsrade spelare på WPT och SPT touren spelar med ett runt racket så där tycker jag att det har blivit lite missvisande, säger han.

Enligt Markus är det  mer en smaksak när du väljer racket, även om det visst finns fördelar med runda racket för nybörjaren. De flesta racket passar för de flesta spelare. 

Testa racket

Ofta upplever många att de har svårt att bestämma vilket racket du ska köpa endast baserat på fakta, många vill prova olika racket för att få en känsla och speluppfattning innan köp. På de flesta anläggningar kan du hyra racket, prata med personalen på plats och testa att spela med ett par olika för att se vilket racket som känns bäst för dig. 

Padelracket för nybörjare

När du ska köpa racket till en nybörjar har de ofta en mjukare kärna tillverkad i enklare material. Detta är ett mer förlåtande racket som enklare skapar spel och hjälper spelaren. Det är här också viktigt att inte spela med ett för tungt racket inledningsvis, precis som i andra racketsporter. Ett lättare racket är också lättare att hantera och går snabbare att svinga. 

Vad skiljer ett dyrt från ett billigt padelracket?

Precis som för mycket annan sportutrustning skiljer sig priset åt och det finns ofta modeller i olika prisklass. Och precis som för mycket annan sportutrustning får du ofta vad du betalar för och kvalitet och hållbarhet skiljer sig därefter. Ett dyrare och mer avancerat racket har styvare kärna och tillverkad i starkare material, det har olika typer av foam, olika teknologier, material som är mer vridstyva samt en stabilare konstruktion.

När du ska välja modell, märke och prisklass bör du utgå från din erfarenhet, vilka krav du har på racketen och hur mycket det ska användas.  

Padel på Intersport

På Intersport har vi padelskor, sportkläder och padelracket online och i våra butiker. Vi har flera av de mest känna märkena som Wilson, Dunlop, Asics och adidas och den utrustning och de råden du kan tänkas behöva för att börja spela.