1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Köpguide: Padelracket

För att reda ut vad du ska tänka på när du köper padelracket och vad som skiljer de olika modellerna åt har vi sammanställt informationen du behöver.

Två personer som håller i padelracket

Att tänka på när du köper padelracket

Padel är en kul racketsport som dessutom ger riktigt effektiv träning. Sporten har varit riktigt poppis de senaste åren och allt fler har hakat på. När du spelat ett tag, och mest troligt blivit riktigt inbiten i sporten, vill du utvecklas med ditt eget racket (om du hyrt eller lånat i början). Vad behöver du tänka på när du köper ett padelracket?

För att reda ut vad du ska tänka på när du köper padelracket och vad som skiljer de olika modellerna har vi här sammanställt lite information som kan vara till din hjälp. Därefter är det bara att knyta på sig padelskorna och börja spela.

Olika typer av padelracket

När vi talar om padelracket finns det tre olika modeller, tre olika former, på racket. Det finns diamantformad, droppformad och racket med rund form – men vilken modell passar mig? Vad skiljer de olika formerna på padelracket åt? Vad ska jag utgå ifrån när jag köper ett nytt racket? Vad är skillnaden på ett dyrt och ett billigt padelracket?

Padelracket

När man talar om padelracket rent generellt brukar kontroll och fart stå emot varandra. En grundregel är att ju mer fart ett racket ger, desto svårare är det att kontrollera. I ett tyngre racket kan du få mer kraft och fart men då får du även mindre kontroll på boll och spel vilket blir lättare med ett racket som väger mindre. Här gäller det alltså att hitta ett padelracket som är lagom för dig, din erfarenhet, din styrka och spelstil.

Diamantformat padelracket

Precis som namnet avslöjar har diamantformade racket en avsmalnad form som har mer yta längre upp på racket. Dessa har ofta en topptung balans vilket betyder att tyngdpunkten och träffpunkten ligger i rackets topp. Dess sweetspot, punkt för bollträff, är placerad högt upp nära rackets topp. Det gör att denna yta blir relativt liten vilken många upplever gör det mer svårkontrollerat.

Det diamantformade padelracket är för dig som är ute efter fart i spelet. Och även om det beskrivs som något mer svårspelat ska du inte skrämmas av det. Den diamantformade modellen beskrivs som ett bra alternativ för den med tidigare erfarenheter av racketsporter som tennis och squash till exempel.

Runt padelracket

Motsatsen till det diamantformade racket är på padelspråk det runda racket, även om modellen är längre på höjden än på bredden. Här är sweetspoten som är placerad mer i mitten av racket, alltså närmare handtaget vilket gör att du som spelar får mer kontroll och balans. Då kontrollen är hög är ofta farten något mer begränsad.

Många upplever att det runda racket är mer lättspelat och mer förlåtande vilket gör att vi ofta ser nybörjare med runda racket. Det ska dock tilläggas att det även finns padelracket för mer avancerad nivå och tävling med rund form.

Droppformat padelracket

De droppformade padelracketarna kallas även för hybrid då formen är en blandning mellan rund och diamantformad. Här är träffpunkten placerat något över rackets mitt och spelaren får farten från det diamantformade racket och kontrollen från det runda. Dock är det mer utav ett fartracket än ett kontrollracket och har fler egenskaper som liknar ett diamantformat racket även om det är rundare även från mitten och ner mot handtaget.

Skillnaden mellan olika racket

Det finns vissa förutfattade meningar gällande vilket racket som passar för vilken erfarenhet, menar vår expert på Intersport.

- Det stämmer inte att runda rack endast är för nybörjare och motionärer. Flera sponsrade spelare på WPT (World Padel Tour) och SPT touren (Swedish Padel Tour) spelar med ett runt racket så där tycker jag att det har blivit lite missvisande. Det är mer utav en smaksak när du väljer racket, även om det visst finns fördelar med runda racket för nybörjaren. De flesta racket passar för de flesta spelare, det är fler faktorer som spelar in.

Sweetspot

Den största skillnaden var träffpunkten sitter på raket vilket också grundar sig i om det är ett kontroll- eller fartracket. Ju högre upp sweetspoten sitter ju mer mot ett farracket är det.

Balans

Rackets balans skiljer sig åt och du kan välja rackets balans utifrån din spelstil. Om du spelar mer defensivt, offensivt eller något mitt emellan, mer neutralt. Här utgår en från viktfördelningen från toppen till botten på racket. Även här är kontrollen och farten delvis i korrelation till varandra.

Hög balans

Vikten sitter högre upp mot toppen av ditt racket och farten blir hög, dock med något sämre kontroll för den mer oerfarna spelaren.

Medelbalans

Här är vikten jämnt fördelad och passar den som söker lika delar kontroll som fart.

Låg balans

Med lägre balans, vikten närmare greppet, får du god kontroll och ett mer lättspelat racket. Dock är det svårare att komma upp i fart.

Vikt

Beroende på din erfarenhet och styrka är även vikten på racket en parameter att utgå ifrån när du köper padelracket. Vad väger ett padelracket egentligen? Ja, det beror på för vem racket är skapat för. Padelracket till herrar väger någonstans mellan 350-390 g medan racket anpassade för damer väger cirka 320-360 g.

Om du väljer att lägga dig i det högre eller lägre spannet beror även det på spelstil och erfarenhet.

Lätt padelracket

Ett lättare racket är smidigare, mer lättmanövrerat och helt enkelt lättare att svinga. Ett bra val för nybörjaren vars fokus ofta ligger på kontroll, komma i spel och att hitta spelförståelse.

Tungt padelracket

Ett något tyngre racket genererar mer fart och kraft på banan men kräver också sin spelare, mer erfarenhet och generell styrka krävs.

Skillnaden på padelracket för damer och herrar?

Den största skillnaden för padelracket för damer och herrar är just vikten. Ett racket anpassat för damer är lättare för att, utifrån generella fysiska förutsättningar, få en smidigare och bättre spelupplevelse, större potential till utveckling och mer kontroll i slag och spel. Även greppet kan vara bra att hålla koll på om du är kvinna med något mindre händer, att du kan greppa racket ordentligt är en förutsättning. Läs mer om greppet och hur du gör för att greppa om ditt racket i vår Guide: grepp till padelracket.

Utöver vikt och grepp är det spelstilen (gillar du ett kontrollerat spel eller mer fart på banan?) som avgör vilket racket du ska ha, oavsett om du är tjej eller kille.

Testa racket

Ofta upplever många att de har svårt att bestämma vilket racket du ska köpa endast baserat på fakta, många vill prova olika racket för att få en känsla och speluppfattning innan köp. På de flesta anläggningar kan du hyra racket, prata med personalen på plats (eller i någon av våra butiker) och testa att spela med ett par olika för att se vilket racket som känns bäst för dig.

Padelracket för nybörjare

När du ska köpa racket till en nybörjare har de ofta en mjukare kärna tillverkad i enklare material. Detta är ett mer förlåtande racket som enklare skapar spel och hjälper spelaren. Det är här också viktigt att inte spela med ett för tungt racket inledningsvis, precis som i andra racketsporter. Ett lättare racket är också lättare att hantera och går snabbare att svinga.

Vad skiljer ett dyrt från ett billigt padelracket?

Precis som för mycket annan sportutrustning skiljer sig priset åt och det finns ofta modeller i olika prisklass. Och precis som för mycket annan sportutrustning får du ofta vad du betalar för och kvalitet och hållbarhet skiljer sig därefter. Ett dyrare och mer avancerat racket har styvare kärna och tillverkad i starkare material, det har olika typer av foam, olika teknologier, material som är mer vridstyva samt en stabilare konstruktion.

När du ska välja modell, märke och prisklass bör du utgå från din erfarenhet, vilka krav du har på racketen och hur mycket det ska användas.

Greppa om padelracket

På padelbanan gör du allt du kan för att få till ett så bra spel som möjligt med så kontrollerade slag du bara kan. En relativt enkel sak som vissa inte tänker på är vikten av att ha ett bra grepp. För att förbättra ditt grepp bör du då greppa om ditt padelracket mellan varven. I den här guiden går vi igenom hur du vet att du har ett bra grepp, hur ofta du behöver greppa om, varför du ska göra det och hur du gör.

Varför ska jag byta grepplinda?

Ett stabilt grepp om ditt padelracket är a och o för ett bra spel med god kontroll. Med bra grepp kan du spela mer avslappnat då du inte behöver hålla i ditt racket på samma sätt. Den som behöver hålla i sitt racket riskerar att spänna musklerna i underarmen för mycket vilket i sin tur ökar risken för skador, t.ex. padelarmbåde. Som namnet grepplinda avslöjar är det just på grund av detta värdefulla grepp som det kan vara en god idé att greppa om ditt padelracket. Antingen för att bibehålla ett bra grepp som slits med tiden eller för att förbättra eller justera rackets grepp. 

Grundlinda vs overgripplinda

Grundlindan eller fabrikslindan sitter på racket när du köper det. När du lindar om ditt padelracket väljer de flesta att låta denna sitta kvar. När du ska byta linda är det overgripplindan du ska ta bort och byta ut (första gången ska du alltså bara linda overgripplindan över). Den lindas ovanpå grundlindan och används för att få ett bättre grepp om racket, absorbera svett och/eller göra handtaget tjockare.

Hur byter jag grepplinda?

Det kan verka ganska klurigt att byta grepplinda på padelracket, men det är enklare än det känns.

  1. Ta bort den befintliga overgriplindan från ditt padelracket.
  2. Förbered lindan genom att rulla ut den och ta bort plasten som täcker klistret.
  3. Placera den nya lindan kant i kant med rackets botten.
  4. Linda sedan grepplindan med viss överlappning uppåt mot rackets hals.
  5. När du lindat hela vägen upp, klipp av grepplindan och tejpa fast den (förhindrar att den dras upp).

Hur ofta ska lindan bytas ut?

Att skriva att du regelbundet bör byta ut din grepplinda gör inte så många klokare. Sanningen är att det inte riktigt finns någon korrekt grundregel för hur ofta grepplindan ska bytas ut, detta är personligt. Vad som påverkar hur ofta du bör byta din linda är givetvis hur mycket du spelar men även hur mycket du svettas om händerna när du spelar, om du spelar inne eller ute samt vilken årstid det är (på vintern när det är torrt ute håller lindan längre!). Ju längre en grepplinda används desto sämre grepp ger den och desto mindre svett absorberar den.

Det är inte ovanligt att spelare på elitnivå byter linda mellan varje match, eller åtminstone varannan. För den som spelar på lägre nivå eller som spelar padel som motionsform brukar gå på någon av nedan indikatorer.

När ska jag byta linda?

En grepplinda bör bytas när den:

Hur tjock grepplinda?

En bra grundregel för att veta hur tjockt grepp du ska ha är att det ska finnas ett litet avstånd mellan dina fingertoppar och din övriga hand när du greppar racket. Justera tjockleken på din grepplinda genom hur du sätter dit den. Med mycket överlappning får du ett tjockare grepp och tvärt om för ett tunnare grepp. För den som vill ha ett än tjockare handtag, t.ex. den med stora händer, kan man lägga fler lindor över varandra.

Typ av grepplinda?

Förutom att tjockleken är högst individuell när det kommer till val av linda är även dess konsistens en fråga om vad du föredrar. En kladdig linda är vad de flesta föredrar då den ger extra bra grepp om rackets handtag. En torr linda är däremot ofta bättre på att absorbera svett och kan därmed vara bättre för de som svettas mycket.

Det är smart att testa sig fram när det kommer till olika lindor. Både när det kommer till varumärke och typ av linda men även hur tjockt du lindar den. På Intersport hittar du ett stort utbud från marknadens största varumärken. Klicka hem ett gäng online för att prova dig fram eller välj den du redan vet du gillar bäst. Om du vill ha mer hjälp har vi flera medarbetare i butik som mer än gärna hjälper dig i någon av våra butiker.

Padel på Intersport

På Intersport har vi padelskor, sportkläder och padelracket online och i våra butiker. Vi har flera av de mest kända varumärkena och utrustningen och råden du kan tänkas behöva för att börja spela. Vill du ha mer hjälp att prova ut racket är du varmt välkommen in till någon av våra butiker. Vi hjälper dig ta fram rätt produkter utifrån ålder och erfarenhet och låter er prova i lugn och ro. Vill du ha snabbare hjälp online för att hitta rätt och få svar på några frågor kan du alltid vända dig till våra digitala säljare via vår chat.