Grepp till padelracket
Racketsportguider

Grepp till padelracket

Varför du ska greppa om ditt racket och steg för steg hur du gör.

Greppa om padelracket

På padelbanan gör du allt du kan för att få till ett så bra spel som möjligt med så kontrollerade slag du bara kan. En relativt enkel sak som vissa inte tänker på är vikten av att ha ett bra grepp. För att förbättre ditt grepp bör du då greppa om ditt padelracket mellan varven. I den här guiden går vi igenom hur du vet att du har ett bra grepp, hur ofta du behöver greppa om, varför du ska göra det och hur du gör. 

Varför ska jag byta grepplinda?

Ett stabilt grepp om ditt padelracket är a och o för ett bra spel med god kontroll. Med bra grepp kan du spela mer avslappnat då du inte behöver hålla i ditt racket på samma sätt. Den som behöver hålla i sitt racket riskerar att spänna musklerna i underarmen för mycket vilket i sin tur ökar risken för skador, t.ex. padelarmbåde. Som namnet grepplinda avslöjar är det just på grund av detta värdefulla grepp som det kan vara en god idé att greppa om ditt padelracket. Antingen för att bibehålla ett bra grepp som slits med tiden eller för att förbättra eller justera rackets grepp. 

Grundlinda vs overgripplinda

Grundlindan eller fabrikslindan sitter på racket när du köper det. När du lindar om ditt padelracket väljer de flesta att låta denna sitta kvar. När du ska byta linda är det overgripplindan du ska ta bort och byta ut (första gången ska du alltså bara linda overgripplindan över). Den lindas ovanpå grundlindan och används för att få ett bättre grepp om racket, absorbera svett och/eller göra handtaget tjockare. 

Hur byter jag grepplinda?

Det kan verka ganska klurigt att byta grepplinda på padelracket, men det är enklare än det känns. 

  1. Ta bort den befintliga overgriplindan från ditt padelracket.
  2. Förbered lindan genom att rulla ut den och ta bort plasten som täcker klistret.
  3. Placera den nya lindan kant i kant med rackets botten.
  4. Linda sedan grepplindan med viss överlappning uppåt mot rackets hals. 
  5. När du lindat hela vägen upp, klipp av grepplindan och tejpa fast den (förhindrar att den dras upp).

Sugen på att köpa ett nytt racket? Ta hjälp av vår Köpguide: padelracket.

Hur ofta ska lindan bytas ut?

Att skriva att du regelbundet bör byta ut din grepplinda gör inte så många klokare. Sanningen är att det inte riktigt finns någon korrekt grundregel för hur ofta grepplindan ska bytas ut, detta är personligt. Vad som påverkar hur ofta du bör byta din linda är givetvis hur mycket du spelar men även hur mycket du svettas om händerna när du spelar, om du spelar inne eller ute samt vilken årstid det är (på vintern när det är torrt ute håller lindan längre!). Ju längre en grepplinda används desto sämre grepp ger den och desto mindre svett absorberar den.

Det är inte ovanligt att spelare på elitnivå byter linda mellan varje match, eller åtminstone varannan. För den som spelar på lägre nivå eller som spelar padel som motionsform brukar gå på någon av nedan indikatorer. 

När ska jag byta linda?

En grepplinda bör bytas när den:

  • börjar bli sliten på ytan.
  • är smutsig eller börjar torka.
  • börjar lossna från ditt racket.
  • gör att ditt racket börjar glida i handen.

Hur tjock grepplinda?

En bra grundregel för att veta hur tjockt grepp du ska ha är att det ska finnas ett litet avstånd mellan dina fingertoppar och din övriga hand när du greppar racket. Justera tjockleken på din grepplinda genom hur du sätter dit den. Med mycket överlappning får du ett tjockare grepp och tvärt om för ett tunnare grepp. För den som vill ha ett än tjockare handtag, t.ex. den med stora händer, kan man lägga fler lindor över varandra.

Typ av grepplinda?

Förutom att tjockleken är högst individuell när det kommer till val av linda är även dess konsistens en fråga om vad du föredrar. En kladdig linda är vad de flesta föredrar då den ger extra bra grepp om rackets handtag. En torr linda är däremot ofta bättre på att absorbera svett och kan därmed vara bättre för de som svettas mycket. 

Läs mer: Tips för nybörjare i padel.

Grepp till padelracket på Intersport

Det är smart att testa sig fram när det kommer till olika lindor. Både när det kommer till varumärke och typ av linda men även hur tjockt du lindar den. På Intersport hittar du ett stort utbud från marknadens största varumärken. Klicka hem ett gäng online för att prova dig fram eller välj den du redan vet du gillar bäst. Om du vill ha mer hjälp har vi flera medarbetare i butik som mer än gärna hjälper dig i någon av våra butiker. Förutom grepp har vi ett stort utbud av padelracket och padelkläder. Är du inne på att köpa nya padelskor kan du läsa mer om vad du bör tänka på i vår guide: Välj rätt padelskor.

Andra 'Racketsportguider' inlägg