1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Hur ska jag tvätta träningskläderna?

Sköt dina träningskläder - spara pengar

En person sitter på golvet och gör träningsövningar

Tvätta träningskläderna

Sköter du kläder och skor rätt håller de längre, vilket är bra för din plånbok och för miljön. Hur träningskläder ska tvättas och skötas bäst är en vanlig fråga, här får du svaret och får dessutom reda på det vanligaste misstaget som de flesta gör.

Det vanligaste misstaget

Det absolut vanligaste misstaget de allra flesta gör är att tvätta svettiga träningskläder efter varje användning. Funktionsplagg med god andningsförmåga transporterar fukt behöver oftast bara vädras för att sedan tvättas någon gång då och då beroende på hur ofta de används och hur svettig du blivit.

Hur ska träningskläder tvättas?

Om du ska tvätta träningskläderna, hur tvättar du dem på ett så bra sätt som möjligt? Den viktigaste delen för en så miljösmart tvätt som möjligt är att helt enkelt inte tvätta för ofta. Läs alltid tvättråden på klädernas etiketter men kom ihåg att symbolerna visar den maximala temperaturen. Det går lika bra att tvätta plaggen på en lägre temperatur än vad som angetts på etiketten. Lägre tvättemperatur är bättre för miljön då det krävs mindre energi.

Tvättmedel och sköljmedel för träningskläder

En bra tumregel att utgå ifrån är att aldrig använda sköljmedel när du tvättar dina träningskläder. Det kan göra att plagget förlorar sin andningsförmåga och att funktionsmaterialet förlorar flera sina egenskaper. Gällande tvättmedel ska du använda rätt mängd utifrån doseringsanvisningarna. För lite tvättmedel kan öka risken att kläderna färgar av sig och att plaggen inte blir helt rena medan för mycket tvättmedel har negativ påverkan på miljön och dessutom inte gör plaggen renare.

Behöver du tvätta träningskläderna?

Det är lätt att tänka att träningskläderna bör tvättas efter varje träningspass. Men behöver du verkligen det? Kanske inte? Ofta räcker det med att vädra plagg som bara behöver en uppfräschning.

Skölj upp innan kläderna torkat

Ett annat bra tips för att slippa tvätta träningskläderna är att efter ett avklarat träningspass köra ett kort sköljprogram eller skölja upp plaggen för hand innan de svettiga plaggen har hunnit torka. Detta för att inte behöva tvätta träningsplaggen så ofta och se till att hålla dem fräscha längre. Då minskar vi förbrukningen av vatten, energi och tvättmedel samt ökar livslängden på våra plagg.

Torka kläderna

Vad ska man så tänka på när det gäller torkning av kläder? Det bästa är – om det är möjligt – att inte torktumla plaggen. Det kan påverka funktionsmaterialet negativt, till exempel funktioner som andningsförmåga och snabbtorkande egenskaper. Det bästa, både för miljön och kläderna, är att hängtorka. Dels kräver det inte någon energi, dels sliter det minst på plaggen.

3 skötsel- & tvättips

  1. Förvara det som ska tvättas torrt, lägg inte blöta eller fuktiga plagg i tvättkorgen och låt inte tvätten ligga för länge.
  2. Stäng alltid plaggets dragkedjor, knappar och kardborreband innan du tvättar. Detta för att minimera att dessa delar slits och sliter på det övriga plagget.
  3. De flesta plagg med vattenavvisande förmåga, till exempel löparjackan, kräver en återaktivering efter tvätt. Detta görs med hjälp av torr värme, förslagsvis genom att stryka på låg värme eller en kort stund i torktumlaren. Titta på plaggets tvättråd.

Läs mer om Fläckborttagning och tvättråd.

Tvätta miljösmart med Clevercare

På flera av Intersports produkter finns "Clevercare symbolen" på tvättrådsetiketten som ger kunderna tips och rekommendationer på hur miljöpåverkan begränsas genom att ta hand om kläderna på smartaste sätt. Det krävs ofta inte så mycket för att göra stor skillnad, små förändringar i hur vi vår dar våra plagg påverkar miljön och plånboken positivt.