Sköter du kläder och skor rätt håller de längre, vilket är bra för din plånbok och för miljön. Hur träningskläder ska tvättas och skötas bäst är en vanlig fråga, här får du svaret och får dessutom reda på det vanligaste misstaget som de flesta gör.
Det absolut vanligaste misstaget de allra flesta gör är att tvätta svettiga träningskläder efter varje användning. Funktionsplagg med god andningsförmåga transporterar fukt behöver oftast bara vädras för att sedan tvättas någon gång då och då beroende på hur ofta de används och hur svettig du blivit.
Om du ska tvätta träningskläderna, hur tvättar du dem på ett så bra sätt som möjligt? Den viktigaste delen för en så miljösmart tvätt som möjligt är att helt enkelt inte tvätta för ofta. Läs alltid tvättråden på klädernas etiketter men kom ihåg att symbolerna visar den maximala temperaturen. Det går lika bra att tvätta plaggen på en lägre temperatur än vad som angetts på etiketten. Lägre tvättemperatur är bättre för miljön då det krävs mindre energi.
En bra tumregel att utgå ifrån är att aldrig använda sköljmedel när du tvättar dina träningskläder. Det kan göra att plagget förlorar sin andningsförmåga och att funktionsmaterialet förlorar flera sina egenskaper. Gällande tvättmedel ska du använda rätt mängd utifrån doseringsanvisningarna. För lite tvättmedel kan öka risken att kläderna färgar av sig och att plaggen inte blir helt rena medan för mycket tvättmedel har negativ påverkan på miljön och dessutom inte gör plaggen renare.
Det är lätt att tänka att träningskläderna bör tvättas efter varje träningspass. Men behöver du verkligen det? Kanske inte? Ofta räcker det med att vädra plagg som bara behöver en uppfräschning.
Ett annat bra tips för att slippa tvätta träningskläderna är att efter ett avklarat träningspass köra ett kort sköljprogram eller skölja upp plaggen för hand innan de svettiga plaggen har hunnit torka. Detta för att inte behöva tvätta träningsplaggen så ofta och se till att hålla dem fräscha längre. Då minskar vi förbrukningen av vatten, energi och tvättmedel samt ökar livslängden på våra plagg.
Vad ska man så tänka på när det gäller torkning av kläder? Det bästa är – om det är möjligt – att inte torktumla plaggen. Det kan påverka funktionsmaterialet negativt, till exempel funktioner som andningsförmåga och snabbtorkande egenskaper. Det bästa, både för miljön och kläderna, är att hängtorka. Dels kräver det inte någon energi, dels sliter det minst på plaggen.
Läs mer om Fläckborttagning och tvättråd.
På flera av Intersports produkter finns "Clevercare symbolen" på tvättrådsetiketten som ger kunderna tips och rekommendationer på hur miljöpåverkan begränsas genom att ta hand om kläderna på smartaste sätt. Det krävs ofta inte så mycket för att göra stor skillnad, små förändringar i hur vi vår dar våra plagg påverkar miljön och plånboken positivt.