Tvättråd för jackor
Outdoorguider

Tvättråd för jackor

Att då och då behöva tvätta jackan är nödvändigt. Men hur gör man det på bästa sätt för att behålla jackan i sitt nuvarande skick?

Hur tvättas dunjackor, regnjackor och overaller?

Jackan står emot vatten, snöstorm och vindar, men den står också mot en hel del smuts av olika slag. För att jackan ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att vårda den väl och ibland är en tvätt nödvändig. Det kan ge dig och din jacka många extra år vilket är fördelaktigt både för miljön och ekonomin. 

Hur ska du då göra för på bästa sätt behålla jackan i sitt nuvarande skick? Och vad är det som gäller för olika jackor? För att behålla jackans funktioner, utseende och passform är det viktigt att noga följa de medföljande tvättråden. Vi har resterande tips oavsett vilken jacka du ska tvätta. 

Tvätta dunjacka

Dunjackan är ofta den jacka som många är mest rädda för att tvätta. Tunga och med dun som har klumpat ihop sig är det ingen rolig historia. Vissa jackor är mer sköra än andra och yttertyget är olika slitstarkt men att tvätta en dunjacka är inga problem. För att undvika de vanligaste felen ger vi dig fem gyllene regler och tvättråd för dunjacka.

  • Dunjackan kan tvättas som vanligt efter tvättråden som ofta finns på jackans etikett. 
  • Att tänka på är att aldrig använda sköljmedel när du tvättar dun då det försämrar jackans kvalitet och funktionalitet. 
  • Stäng blixtlås och dragkedjor samt kardborreband eller liknande innan du tvättar jackan i maskin och vänd jackan ut och in när den tvättas för säkerhets skull. 
  • När jackan sen är ren, men väldigt blöt, bör den torkas. Att torktumla en dunjacka är inga problem. Behåll den ut och in och använd gärna tennisbollar som gör att dunet fördelas jämt igen. Torktumla jackan tills den är helt torr. 
  • Att vädra din dunjacka är ibland att föredra framför att alltid tvätta den vid behov. Detta då dunets isolerande och vattenavstötande förmåga försvinner succesivt vid tvätt.  

Tvätta overall

Barnens vinteroveraller känner man ibland hade behövt åka in i tvättmaskinen var och varannan dag. Att tvätta overaller och många liknande plagg med hög funktion är dock en balansgång. Att tvätta för ofta kan slita på plaggen samtidigt som smuts i för hög grad kan rucka på plaggets funktion att andas. 

Barnoveraller ska helst inte hängas för tork i torkskåp utan rekommenderas att torktumlas. Om torkskåpet är det enda alternativet, t.ex. på förskolan, bör det inte skruvas upp på för hög värme utan torkas varsamt och istället under längre tid. 

Regnkläder i tvättmaskin

Regnkläder används ofta på cykeln eller i naturen, att dessa kläder då blir smutsiga är därför mer en regel än ett undantag. Ofta kan fläckar torkas bort med en trasa eller sköljas av under kranen. Då och då kan det dock krävas en tvätt. 

Tänk på att hur din jacka ska tvättas beror på vad det är för typ av jacka och vad den är i för material. En skaljacka, en regnjacka och en jacka med tejpade sömmar har alla olika krav vilket gör det viktigt att inför tvätt läsa jackans tvättråd. 

För samtliga jackor gäller det att undvika sköljmedel då detta förstör tygets egenskaper och försämrar dess kvalitet. Ytterligare ett allmänt tips är att vända jackan ut och in när den tvättas och se till at dragkedjor är stängde och kardborreband förslutna, precis som på dunjackan.  

Tvätta GORE-TEX® 

Material av GORE-TEX® är både vattentäta och vindtäta och har en mycket god förmåga att andas. Att tvätta en jacka i GORE-TEX® görs på samma sätt som att tvätta vanliga regn- och skaljackor. Men för att jackans skyddande yttertyg ska återta sina funktioner bör den efter tvätt värmas upp. För kläder i GORE-TEX® är det alltså en nödvändighet att torktumla eller använda ett torkskåp. Se också vår guide om impregnering av skor.


 

Impregnering av jackor

Många jackor och andra ytterplagg är impregnerade vid tillverkning i olika grad och på olika sätt. En bra rekommendation är ändå att återimpregnera plaggen efter ett par vändor i tvättmaskinen. Impregnering hjälper plaggen att fortsatt vara vattenavvisande, vindskyddande och stå emot smuts. Det finns i dag en stor mängd olika alternativ för impregnering, t.ex. impregneringsspray och tvättmedel med inkluderande impregneringsfunktioner. 

Ta hjälp av oss!

Inte nog med att vi har ett av Sveriges största utbud av jackor. Vi har dessutom expertkunskapen som hjälper dig i butik. Rådfråga med vår duktiga personal i butik för att få hjälp om vad som gäller just din jacka eller chatta med våra medarbetare online.

Andra 'Outdoorguider' inlägg