Att tänka på när du köper skridskor
Vintersportguider

Att tänka på när du köper skridskor

Här går vi igenom vad som särskiljer de olika skridskotyperna för att det ska bli lite lättare att välja vilka som kan passa just er.

 

Långfärdsskridskor, konståkningsskridskor eller hockeyskridskor?

När du ska köpa nya skridskor gäller det att utgå ifrån vad skridskorna ska användas till. Är det bara hockey, långfärdsskridskoåkning eller konståkning som gäller är det givetvis ett par i denna kategori du ska satsa på. Kanske är du nybörjare och ska köpa ett par skridskor eller så vill du köpa ett par skridskor som kan använda för mer allmän skridskoåkning utan att vara dedikerade till en sport. Vilka skridskor ska man då välja?

Hitta skridskor för dina användningsområden

Det finns väldigt många olika skridskor på marknaden och att veta vilka som passar är inte helt enkelt. Här går vi igenom vad som särskiljer de olika skridskotyperna för att det ska bli lite lättare att välja vilka som kan passa just er. Ska du köpa skridskor för barn kan du läsa mer här!

Konståkningsskridskor

Konståkningsskridskorna rekommenderas främst att användas för den som är aktiv inom konståkning eller vill göra konster som hopp och piruetter på isen. Taggarna på bladets spets används för att få fart som krävs för att göra de olika konsterna. För den som inte åker konståkning kan dessa taggar skapa en obalans på isen. För att minimera detta kan du i våra hockeybutiker få hjälp att slipa ner ett par av taggarna för att få bättre balans. 

Skridskor i läder

Konståkningsskridskons sko är ofta gjord i läder, eller konstläder, vilket ger en styvare skridsko som inledningsvis upplevs som mindre bekväm men ger ett mycket bra stöd för fotleden. Det finns även modeller av olika typer av plast som är bekväma men inte ger alls samma stöd vilket är viktigt, särskilt när du kommer upp på en mer avancerad nivå. Tänk på att konståkningsskridskorna ska vara tighta och absolut inte för stora då det hämmar kontrollen över bladet.  

Långfärdsskridskor

Om du vill ge dig ut på en rogivande tur på skridskor eller för att motionera på ett nytt sätt borde du testa på långfärdskridskoåkning. Långfärdsskridskorna ser ut som enbart en skena med olika typer av fästanordning som för ihop skridskobladet med skon. De är enkla att ta på och av och gjorde för att du även ska kunna ta av dem och gå vissa partier på din tur, till exempel för att ta dig från en is till en annan. 

Långfärdsskridskor pjäxor eller andra fästanordningar

För att hårdra typerna av långfärdsskridskor är det fästanordningarna som skiljer sig åt. Du kan både använda vanliga skor som du spänner fast långfärdsskridskon på med remmar över foten och bakom hälen, en så kallad fast häl. Eller så kan du välja en modell med lös häl, som blivit allt mer populär, där du likt en bindning för längdskidor klickar i tådelen på främre delen av skenan. Det finns fördelar med båda modellerna. Med en fast häl kan du i princip använda vilka skor du vill och tycker är bekväma samtidigt som denna modell ofta är en betydligt billigare skridsko. Långfärdsskridskor med lös häl kräver speciella skor men ger en mer naturlig åkning med mer kraft i skären.   

Hockeyskridskor

Även om hockeyskridskorna är avsedda för just hockey är dessa modeller även ett bra val för mer generell skridskoåkning. Hockeyskridskons skal är hårt och ger foten stabilitet och skydd samtidigt som insidan är vadderad och skön. Bladet på en hockeyskridsko är anpassat så att du snabbt kan komma upp i fart. Ishockeyskridskorna är dessutom lättare att hålla balansen på jämfört med till exempel konståkningsskridskor då det inte finns taggar framtill, som på konståkningsskridskorna, som gör att du lätt kan fastna. Ska du köpa hockeyskridskor till barn och vuxen kan du läsa mer här.

Bandyskridskor

Bandyskridskor har flera likheter med hockeyskridskorna även om de inte är lika välkända på marknaden. De har en längre skena vilket gör att du som åkare kan komma upp i än högre fart än på hockeyskridskor som i sig möjliggör hög fart. Den längre skenan gör dock att det är något svårare att få till de snabba svängarna i jämförelse med hockeyskridskor. För den som spelar bandy professionellt är det viktigt att tänka på att bandyskridskorna inte får ha några vassa kanter och att det heller inte är tillåtet att minska skenans tjocklek genom till exempel valsning.

Skridskoskydd

Att köpa till skridskoskydd till de nya skridskorna kostar ofta inte mycket pengar men ger väldigt bra skydd som gör att dina skenor håller längre. Du behöver inte slipa skridskorna lika ofta samtidigt som du dessutom minskar skaderisken utanför isen. 

Däremot ska skydden endast användas när du går på och av isen och ska inte vara på när skridskorna inte används.  

Skötsel och förvaring av dina skridskor

När det handlar om förvaring av skridskorna kan det göra mycket för hur länge de håller och hur ofta de bör slipas. Vi har tre tips när det kommer till förvaring:

  1. Förvara skridskorna i varsin tygpåse.
  2. Torka skenorna torra efter användning för att undvika rost.
  3. Ta ut sulan så att skridskorna torkar ut för att minska risken att nitarna rostar och styvheten försvinner.

 

Slipa skridskor

För att skridskoåkningen ska vara så bra som möjligt och därmed vara fortsatt kul är det bra att slipa skridskorna mellan varven. Hur ofta de behöver slipas är beroende på hur ofta skridskorna används och hur aggressiv din åkning är. Ofta märker du att skridskorna behöver slipas genom att du upplever att du halkar lite på isen. Du kan även testa att skrapa nageln lite mot skenan för att se om de behöver slipas, om inte nageln repas behöver du slipa skridskoskenorna. Intersport har flera hockeybutiker som erbjuder skridskoslipning och annan service för dina skridskor.  

Skridskor på Intersport

På Intersport har vi ett stort utbud skridskor och de flesta tillbehör du kan tänka dig. Så som varma strumpor, skridskoskydd, hjälmar och kläder för din skridskoåkning. Kom in till någon av våra butiker eller köp det du behöver online på intersport.se

Andra 'Vintersportguider' inlägg