Köpa skridskor till barn - tänk på detta
Vintersportguider

Köpa skridskor till barn - tänk på detta

Här går vi igenom vad som är bra att tänka på för att hitta rätt skridskor till barnen.

Skridskor för barn

Är det dags för barnen att börja på skridskoskola, åka skridskor med skolan eller kanske testa på hockey? Då är det egentligen bara ett par skridskor och varma kläder som behövs. Men det här med att hitta skridskor är inte alltid så ”bara”. Det känns som att det är många aspekter att ta hänsyn till och att det kan vara svårt att hitta rätt, särskilt när det kommer till barnskridskor. Här går vi igenom vad som är bra att tänka på för att hitta rätt skridskor till barnen. 

Vilka skridskor passar barn?

Beroende på barnens ålder, erfarenhet och vilken nivå de ligger på är det olika aspekter som spelar in för val av barnskridskor. I början är det för de flesta barn viktigast att känna på isen och ha kul. Då, och även senare när de börjar lära sig mer och mer och hittar balansen och kontrollen på isen är skridskons stabilitet och bekvämlighet viktigt. Möjlighet att åka snabbt, få farten att göra konster eller göra skarpa svängar är än så länge inte av särskilt stor vikt. Om skridskorna dessutom är lätta att kliva i och ur är det en bonus för att undvika en smärre katastrof innan ni ens kommit ut på isen. Du kan läsa mer om att hitta rätt skridskor bland olika modeller här och jämför skillnaden på hockeyskridskor för barn, konståkningsskridskor eller klassiska barnskridskor

Hur mycket ska skridskorna användas?

När det är dags att köpa skridskor till barnen är det bra att utgå ifrån hur mycket de ska användas. Ska barnen använda dem varje vecka eller kanske flera gånger i veckan? Kanske har de fastnat för hockey eller konståkning de testade på förra terminen eller åker kontinuerligt med skolan och kompisarna. Då är det väl värt att lägga lite pengar på ett par skridskor av hög kvalitet för att de ska hålla längre och ge maximal potential för utveckling på isen. 

Ska de enbart användas ett par gånger om året med skolan eller som aktivitet på sportlovet går det ofta precis lika bra med ett par enklare och billigare skridskor till barnen. 

Storlek på skridskor

För att få ut så mycket som möjligt av din åkning är det också viktigt att tänka på att välja rätt storlek på skridskorna. Tänk inte tanken ”det är bra att ha och växa i” när du köper skridskor till barnen. Skridskor får inte vara för stora, både på grund av att det hämmar åkningen men även för att det ökar risken för skador. Givetvis ska de inte vara för små men det ska finnas max en centimeter kvar från tårna till skridskon. 

Två tips gällande storlek

Tänk på att prova skridskorna ståendes, detta då foten blir bredare och placerar sig mer likt positionen när du åker skridskor. Ett bra tips är även att ha med de strumpor som barnen planerar att åka skridskor i, är det en tunnare ullstrumpa kanske ni kan gå ner en storlek medan ni kanske behöver gå upp en storlek om hen ska åka i en tjockare skidstrumpa eller raggsocka.

Justerbara skridskor

För de som tycker det är svårt att hitta rätt storlek och inte vill köpa nya skridskor varje år när barnens fötter växer finns justerbara skridskor. På flera modeller av barnskridskor idag kan man förlänga skridskon från dess startlängd och anpassa skridskornas storlek med upp till fyra storlekar. 


 

Skillnaden på dyra och billiga skridskor?

När det kommer till barnskridskor finns det inte bara flera olika modeller, det finns också väldigt många olika prislappar. Allt från dyra, avancerade skridskor gjorda i bättre material och med högkvalitativt stål till billiga skridskor, i jämförelse, som då är i enklare modeller och ofta inte har samma hållbarhet. 

Hårdheten på skridskor

När du ska köpa barnskridskor ska du även utgå från barnens nivå och erfarenhet och inte stirra dig blind enbart på priset. Utgå även från vad ditt barn väger, ju lättare barnet är desto mjukare skridskoskenor ska de ha för att få ut så mycket som möjligt av åkningen. För hårda skridskor för deras vikt gör att de inte kan nå sin fulla potential gällande teknik och balans. 


 

Hjälm när man åker skridskor

Glöm inte att använda hjälm på isen!  En enkel och billig livförsäkring om olyckan skulle vara framme. Att ha hjälm när man åker skridskor gäller både barn och vuxna och främst viktigt för de som är nybörjare och fortfarande inte helt lärt sig tekniken och fått in åkningen. Välj en hockeyhjälm eller lekhjälm, cykelhjälm eller skatehjälm är bättre än inget men inte det som rekommenderas, och se till att den sitter skönt och stabilt på huvudet. Prova att ruska lite på huvudet och vända huvudet neråt för att se att hjälmen inte skjuts bak eller kan skapa ett utrymme mellan huvudet och hjälmen.

 

Mössa under hjälmen

För den som vill ha en mössa under hjälmen är en tunnare modell att föredra för att det ska vara bekvämt och stabilt. Bra att tänka på också om du ska ta med riktigt små barn, upp till tre år ungefär, ut på isen är att inte välja en för tung hjälm. För de mindre barnen kan detta vara påfrestande för nacken och göra ont i längden. 

Barnskridskor på Intersport

Kom in till oss på Intersport när du letar efter ett par skridskor till barn. I våra hockeybutiker kan du även få hjälp att slipa skridskorna och få annan service för dina barns skridskor. Vi har ett stort utbud av barnskridskor och tillbehören du behöver. Allt från hjälmar och skridskoskydd till strumpor och vinterkläder. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg