Vad behövs inför Vasaloppet?
Vintersportguider

Vad behövs inför Vasaloppet?

Niklas Rosenströms satsning på att till slut klå brorsan i Vasaloppet börjar med att skaffa rätt utrustning. Till sin hjälp har han Ulf Johansson på Intersport i Falköping.

Alla grejer du behöver på Vasaloppet

Niklas Rosenströms satsning på att till slut klå brorsan i Vasaloppet börjar med att skaffa rätt utrustning. Till sin hjälp har han experthjälp från Intersport som ser till att han har det han behöver, allt från längdskidor och stavar till rätt valla och bra kläder. 

Vasaloppet som intern kamp

När Niklas Rosenström går i mål gör han det med ett leende. Kroppen känns oväntat pigg och fräsch och tiden på den digitala tavlan visar 07:26:57. Men framför allt har han spöat sin brorsa Robin.

Det är åtminstone vad Niklas tror när han 2009 skär mållinjen i Vasaloppet. Sedan kommer chocken.

– Plötsligt såg jag brorsans nöjda leende ett par meter bort. Jag fattade ingenting. Jag passerade honom när han stod och drack i Oxberg, efter 59 kilometers åkning, och fällde väl någon kaxig kommentar. Sen märkte jag aldrig att han körde om mig på väg mot mål, berättar Niklas sex år senare.

"Jag vill göra en ny Vasaloppssatsning"

I bussen hem tänkte han att det är slutåkt i Vasaloppet, men nu har han kommit på bättre tankar. När 25-åringen kliver in i en av Intersports butiker gör han det med bestämda steg.

– Jag vill göra en ny Vasaloppssatsning och skulle behöva uppdatera min utrustning, berättar Niklas för butiks­chefen Ulf Johansson.

Experthjälp när det kommer till längdskidåkning

Det Ulf Johansson inte vet om skidor är knappast värt att veta. Han har åkt skidor ungefär lika länge som han har jobbat i sportbutik – i cirka 30 år.

– Längdåkning har gått från en tönt- och snorsport till något trendigt. Det är dessutom en perfekt idrott om man dras med bekymmer i knän och höfter, säger han.

Niklas Rosenström är emellertid skadefri och i god form. Han har såväl friidrotts- som löparbakgrund, och är även en frekvent besökare på ett av de lokala gymmen.

– Det är lätt att lockas in i gymmets värme men den här vintern vill jag verkligen ge längdåkningen en chans. Målet är att snitta en mil per dag fram till i mars, säger Niklas.

Förbättrade material

När de ska börja titta på passande utrustning konstaterar Ulf att det har hänt en hel del på materialfronten de  senaste tio åren.

– Spannkurvorna och strukturerna på skidorna är klart bättre, så också jämnheten på belag. Stavarna är styvare och lättare. Dessutom är många trugor skruvbara, så att du smidigt kan byta ut storleken när du vill, säger Ulf.

– Perfekt, då kan jag ha med mig ett par extra i vätskebältet om någon skulle trampa av trugan i startbacken, kontrar Niklas.

Förbättra tider och placeringar

Även på frågan hur han vill lyfta skidåkningen under säsongen kommer svaret snabbt.

– Jag har höga krav på mig själv, siktar på att seeda upp mig till åtminstone led 5 – och såklart slå brorsans personbästa. Jag är ganska tjurskallig av mig.

Ulf nickar nyfiket och konstaterar sedan att ny utrustning hjälper till, att den gör träningen roligare.

Vilet bindningssystem väljer man?

Först och främst gäller det att välja bindningssystem – SNS eller NNN.

– Jag trivs med NNN och kör gärna vidare på det, säger Niklas.

– Okej. Mitt förslag är att du behåller dina gamla skor och använder dem till rullskidspassen, och sedan investerar i en ny stabil längdåkningssko med bra passform,  säger Ulf.

Testar med Skiselector

Efter att ha fått reda på att Niklas budget för skidor, bindning och skor ligger på 6 000 kronor plockar Ulf fram ett par olika universalskidor som fungerar bra, oavsett vad vädergudarna i kombination med spår­patrullen bjuder på för före.

Efter att ha känt och klämt på skidorna, och utvärderat vilka som skulle kunna passa, matar han in Niklas längd och vikt i ett datorprogram och låter en Ski­selector-maskin testa de olika skidornas spannkurvor.

– Har du ett par skidor med felaktigt spann så blir åkningen ett elände. Fästet försämras om du har en för hård skida och glidet försämras om du åker på en för mjuk skida, även om du heter Gunde Svan. Skidan måste vara anpassad för just dig.

Skidor skräddarsydda för dig

Med Skiselectorns hjälp hittar Ulf en skida som är som skräddarsydd för Niklas.

– Det går att testa på en gammal hederlig spannprovarbräda också, även det är ett fantastiskt hjälpmedel. Huvudsaken är att man får fram spannkurvorna så att man kan placera ut strecken för fäst- och glidvalla på exakt rätt zoner, säger Ulf.

Stavar för längdskidåkning

Tillsammans stegar de vidare mot stället med stavar. I samspråk väljer de ut en styv stav med korkhandtag som ger värme även under kyliga vinterdagar, samt ett par glasögon med bra passform, patenterad flippmekanism och låg imbildning.

– Förra gången jag åkte Vasaloppet rann det i ögonen när det blåste på myrarna och i utförslöporna. Nu slipper jag det problemet, säger Niklas.

Valla för skidåkning

Vallandet brukar Niklas lösa genom att låna sin pappas vallabänk i föräldrahemmets pannrum.

– Jag har många vallatillbehör sedan tidigare, men finns det något jag bör komplettera med? frågar Niklas.

– Jag skulle rekommendera att du investerar i ett par bra borstar, en hård borste för att ta bort allt paraffin ur strukturen och en mjuk nylonvariant för att polera.

Kläder för längdskidåkning

Niklas passar också på att köpa en jacka och ett vätske­bälte innan kontokortet dras i kassan.

– Du kan ju alltid komplettera med fler saker under resans gång, men nu har du en bra grund att stå på inför säsongen, säger Ulf, som vid sidan av jobbet på Intersport är ordförande i Falköpings AIK Skidor.

Själv är Niklas Rosenström mer än nöjd med dagen.

– Servicen var grymt bra, det märktes att Ulf visste vad han pratade om. Jag kan ju lite om längdåkning sedan tidigare, men nu fick jag nya kunskaper. När jag dessutom har rätt grejer i spåren har jag bara mig själv att skylla om jag får stryk av brorsan igen.

Tips för utrustningen av skidexpertens

1. Vänd dig till en skidexpert i en seriös butik. Annars är risken att du kommer hem med ett par skidor med felaktigt spann.

2. Gå upp en prisklass och satsa på en lite mer rejäl skida. Du investerar inte bara i en känsla, utan också i en skida som håller längre. Glöm inte att grundvalla din nya skida.

3. Stavarna ska vara i axelhöjd och längden ska motsvara cirka 84 procent av din längd. En billigare stav är ofta för vek, den blir som en ”pilbåge” när du trycker ner staven i snön. Pendeln blir avsevärt bättre med en styvare stav. 

4. Vårda dina skidor. Tränar du i dåliga spår drabbas skidorna av repor. Paraffinera regelbundet, åtminstone var tionde mil – det skyddar från oxidation. Stenslipa skidan någon gång varje säsong, helst tätt inpå ett lopp. Då känns den som ny när du står på startlinjen. Lägg på ett skyddande paraffinlager på sommaren.

5. Har du dåligt med tid? Testa Atomic Team skintec 4000 – en underhållsfri skida med tunn stighudsmodul integrerad i belaget. Perfekt för dig som inte kan eller vill slösa tid på att valla. 

Köp längdskidor, stavar och valla på Intersport

Kom in till en Intersport-butik så hjälper vi dig med den utrustning du behöver. Vi har allt från längdskidor och stavar till valla och kläder oavsett temperatur. Samma utbus finns även online, ta en kik och ge dig ut i naturen. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg