Så väljer du rätt skidhjälm
Vintersportguider

Så väljer du rätt skidhjälm

Hur ska hjälmen sitta? Vilken storlek? Är en hjälm med visir bra? Vad betyder Mips? Vi har svaren.

Skidhjälm är viktigast i backen

Att hitta rätt alpinhjälm för just ditt huvud är livsviktigt. Om hjälmen inte passar så finns risk att den inte ger ett fullgott skydd om olyckan skulle vara framme. Men hur ska hjälmen sitta? Vilken storlek ska man ha? Är en hjälm med visir bra? Vad innebär en skidhjälm med Mips? Frågorna är många, vi har svaren. 

Hur ska skidhjälmen sitta?

Testa skidhjälmen ordentligt innan det är dags att knäppa på den för att ge sig ut i backen. Den ska sitta rakt på huvudet (inte tippad bakåt) med kanten precis ovanför ögonbrynen. Den ska vara tight men samtidigt inte för trång så att du får ont när du använder den. 

Hjälmen ska sitta bekvämt och ordentligt för att skydda på bästa sätt. Dessutom skyddas huvudet av väder och vind om hjälmen sitter rätt. Om den däremot glappar så är skyddet mycket sämre och det finns risk att du börjar frysa.

Testa om skidhjälmen sitter bra:

  1. Hjälmen ska inte flytta sig nämnvärt när du ruskar på huvudet (om den är knäppt eller inte spelar ingen roll då passformen runt huvudet inte påverkas av spännet runt hakan).
  2. Be någon ta tag i hjälmen och flytta den i sidled, framåt och bakåt med kraft (inte allt för hårt givetvis). Om huvudet flyttar sig med hjälmen är den lagom tight, om hjälmen delvis flyttar sig själv och glappar från huvudet är den för stor.  
  3. Ett annat bra tips för att veta hur hårt eller löst hjälmen ska sitta är att försöka nå tinningarna med två fingrarna när hjälmen är knäppt. Når du inte tinningen tack vare att hjälmen spänner åt har du rätt storlek. Det är även bra att prova hjälmen med dina skidglasögon på så att även de sitter bra och inte skapar någon glipa i pannan eller vid sidan av ögonen.

Storlek på skidhjälm

Det är inte helt enkelt att veta vilken storlek man ska beställa eller börja testa. Börja med att mäta. Mät huvudet på dig själv eler ditt barn med ett mått band runt huvudet, strax ovanför ögonbrynen precis över öronen. Här är de mått som vanligen används vid hjälmstorlekar. Storleken går i ett spann på ett par centimeter då det nästan alltid finns möjlighet att jsutera hjälmens storlek något, ofta med ett spänne eller ratt i nacken. 

  • 53-56 cm, Small/Medium
  • 56-59 cm, Medium/Large
  • 59-61 cm, Large/Extra Large

Tänk på att storleken kan skilja sig något mellan olika leverantörer, det är alltid viktigt att prova din hjälm och inte bara gå på storleken.

Hur ofta byta skidhjälm?

Att köpa en ny skidhjälm är en bra investering, men hur länge håller en skidhjälm, egentligen? Det är svårt att säga. Förutom att byta när den inte längre passar är hjälmen är en förbrukningsvara man inte ska vara rädd för att byta ut för ofta. Se regelbundet över den byt om den har större revor eller bucklor. Har du tappat hjälmen eller om den fått många smällar bör den också bytas ut, ven om den ser helt ut. Det kan vara hjälmens inre som tagit smällen vilket gör att dess förmåga att skydda blir sämre. 

Mycket går fint att hyra under skidsemestern, en hjälm är däremot bra att ha en egen. Du kan aldrig veta vad en hyrhjälm varit utsatt för, detsamma gäller med en hjälm som köps  second hand.

Godkänd skidhjälm

Tänk på att välja en godkänd hjälm (vilket de flesta som säljs idag är) som uppfyller kraven för säkerhet, se märkning CE-EN 1077 för att vara säker. 

Skidhjälm med Mips

Om hjälmen är märkt med Mips finns vissa fördelar. Mips är ett rotationsskydd som gör eventuella smällar snällare mot huvudet, en bra investering för den den aggresivare åkaren eller våghalsen i backen. 

  • Mips ger ökat skydd för hjärnan mot skador från rotationsacceleration.
  • Bättre säkerhet med revolutionerande teknik i skidhjälmar märkta med Mips.
  • Reducerar nedslagskraften med upp till 40% jämfört med hjälm utan Mips.

Skidhjälm för barn

Skidhjälm för barn är en livsviktig investering och i många skidskolor är det krav på att ha skidhjälm för att få vara med. Utvecklingen har kommit långt när det kommer till skidhjälmar och de, i ärlighetens namn, klumpiga modellerna från 90-talet är ett minne blott. Snygg design och fräcka detaljer, det är vad som gäller nu och skidhhjälmen har blivit en snygg del av skidutrustningen och barnen outfit i backen. Gällande storlek på skidhjälm till barn och hur den ska sitta gäller samma som för vuxna, det kan du alltså läsa. mer om ovan. 

Skidhjälm med visir

Att det ska vara enkelt och smidigt för barnen är ofta av stor vikt. Då är skidhjälm med visir en bra lösning! Visir-skidhjälmar har blivit en populär modell för kidsen och kanske är det just för att slippa krångla med glasögon, mer remmar och knäppen som är den största anledningen. Med visir-hjälm går det snabbt att bara dra ner, har glasögonskyddet på plats och snabbt är man i backen.  

Ventilation i hjälmen

Ventilation är något som blivit allt mer populärt när det kommer till skidhjälmar och de flesta möjliggör någon form av luftflöde. Skönt i till exempel liftkön där det ofta blir mer vindstilla och varmt eller till och från backen. För den aktiva åkaren som får upp pulsen kan det även vara skönt att få in luft och få ut överskottsvärme och fukt under skidåkningen. Ofta kan ventilationesmängden varieras stegvis för att justeras efter ditt behov i stunden. 

Mössa under skidhjälmen

För den som ska bära mössa under hjälmen är en tunn mössa eller balaclava att rekomendera. Testa då storleken på hjälmen med mössan och se till att den sitter som den ska med mössan på. 

Köp skidutrustning och säkerhet på Intersport

Tillsammans med slalomskidor, skidpjäxorskidkläder & snowboardkläder är hjälmen det viktigaste att tänka på för skidbacken. När säkerheten är på plats är det så mycket roligare att åka, så tänk också på ryggskydd och alpinglasögon. Med tryggheten växer självsäkerheten både barn och vuxna och och åkningen går många gånger enklare. Beställ hem skidgrejerna online (kom ihåg att du alltid har 365 dagars öppet köp om något inte passar!) eller kom in till någon av våra butiker för mer hjälp och råd.

Andra 'Vintersportguider' inlägg