Hitta bästa benskydden för fotboll
Fotbollsguider

Hitta bästa benskydden för fotboll

Olika modeller, material och råd för hur benskydden ska sitta på fotbollsplan.

27 mars 2024

Fotbollsbenskydd – så väljer du rätt

Att spela fotboll har många fördelar. En av dem är lättillgängligheten och att den som spelar inte behöver så mycket utrustning. Packa väskan går snabbt och inköpen blir relativt få. Till skillnad från hockey är det på fotbollsplanen bara ett skydd som gäller, benskydden. Vi har här listat vad du behöver tänka på när du ska köpa fotbollsbenskydd. 

Hur ska benskydd sitta i fotboll?

Benskyddets huvuduppgift är att skydda spelarens smalben och vrist, de kroppsdelar som får ta mest stryk under närkamper och är mest utsatta på fotbollsplanen. När ett fotbollsskydd sitter korrekt ska det knappt kännas. Det ska omsluta smalbenet och skydda utan att vara det minsta i vägen eller skava.

Benskydd storlek

Att välja storlek på benskyddet kan vara svårt men är ack så viktigt. Ett för stort skydd kan hämma spelet medan ett för litet inte ger dig tillräckligt med skydd. I våra storleksguider kan du för respektive varumärke se vilken storlek du behöver beroende på hur lång du är. Står du i valet och kvalet mellan två olika storlekar föredras ofta det mindre för att ge ett så smidigt skydd som möjligt. Tänk också på att olika varumärken kan skilja sig från varandra när det kommer till storlekar, om storleken S är anpassat för en spelare i längden 150 från ett varumärket kan det skilja sig upp till 20 cm från ett annat.

Olika typer av benskydd

Precis som det finns olika spelare på fotbollsplanen finns det olika tycke och smak. Därför finns det även olika typer av fotbollsbenskydd. Den vanligaste uppdelningen är utifrån om de har strumpa eller inte, sen finns det även de med ankelskydd.

  • Fotbollsbenskydd med strumpa: Ett fotbollsbenskydd med strumpa innebär ofta ett löst skydd med en medföljande separat strumpa utan fot eller vadskydd i åtsittande modell som håller skyddet på plats vid spel. Detta är den mest populära typen av benskydd som de flesta upplever ger god komfort under spelet och sitter bra på plats även när du blir svettig eller blöt.
  • Benskydd med fäste: Ett benskydd med fäste består av skydd för framsidan som fästs med någon form av fästanordning som sitter fast i skyddet. Ofta med remmar i resår som fästs med kardborreband eller liknande i över- och underkant.
  • Benskydd med ankelskydd: Det blir idag mer och mer ovanligt att se benskydd med ankelskydd, även om de fortfarande finns. En del upplever att de ger ett extra skydd och komfort medan andra tycker de är lite klumpiga och hämmar spel och bollkontroll.

Benskydd i kolfiber, gummi eller plast

Enligt fotbollförbundets regler gällande benskydd ska de vara tillverkade i Lämpligt material. Gummi, plast eller liknande anses vara lämpligt material och kombineras och förfinas kontinuerligt inom branschen för att produktutveckla benskydden. Utvecklingen av benskydd har gått snabbt och idag finns flera metoder och egenskaper för att skapa så bra komfort som möjligt. Till exempel skydd som formar sig efter smalbenet och ger en individuellt anpassad passform. Eller olika materialkombinationer som ska göra skydden minimalistiska, lätta och smidiga där till exempel Monolit med sitt benskydd i kolfiberkomposit utsetts till ”Världens lättaste benskydd” och säljs exklusivt på Intersport.

Benskyddstejp & benskyddshållare

För att i än större utsträckning säkerställa att benskydden håller sin position använder många fotbollsspelare benskyddstejp eller benskyddshållare. Många upplever även att fotbollsstrumpan sitter bättre med hjälp av tejp eller hållare. Värt att tänka på är att hålla sig till regelboken där det står att "tejp eller annat material som bärs utanpå strumpan måste ha samma färg som den del av strumpan det fästs på eller täcker".

Benskydd för fotboll till barn

När du ska köpa fotbollsbenskydd till barn är det egentligen inte så jättemycket som skiljer sig från när du köper till dig själv eller till en annan vuxen. De mindre barnen har ofta inte lika höga krav på komfort och passform vilket ofta kommer allt mer ju äldre de bli och desto högre upp i nivå de kommer.

Storlek benskydd barn

Storleken på benskydd till barn mäts på samma sätt som till vuxna, dvs utifrån barnets längd. Ibland står det även storlekar utifrån ålder och är då en rekommendation som utgår från längd på barn vid olika åldrar. Vet du att ditt barn är längre än genomsnitt kan du gå upp i storlek och tvärt om för ett kortare barn. 

Regler benskydd för fotboll

För alla spelare på plan krävs, vid match, benskydd i enlighet med fotbollsförbundets regelverk. Skyddet ska vara helt täckt av en fotbollsstrumpa och ge tillräckligt skydd för spelet. Anledningarna till dessa regler är att undvika skador under spelet. Både för den enskilda spelaren men även för andra spelare på plan, oavsett om det gäller motståndarlaget eller det egna laget. 

Köp benskydd online eller butik

På Intersport har vi benskydd till stora och små fotbollsspelare, från marknadens största varumärken. Vill du ha mer råd eller hjälp att välja ut de bästa fotbollsbenskydden för just dig är du varmt välkommen till någon av våra butiker. Vill du köpa benskydd till fotboll online är det bara att gå loss och uppstår frågor under vägen kan du snabbt och smidigt få svar på dem via vår chatt

Andra 'Fotbollsguider' inlägg