Tips på utomhusaktiviteter för ett aktivt friluftsliv
Outdoorguider

Tips på utomhusaktiviteter för ett aktivt friluftsliv

Bästa tipsen för dig som ska ut i naturen mer.

Förslag på friluftsaktiviteter

I Sverige finns naturen ofta närmare än du tror. En stor äng eller park, skogen, en hög höjd, en dunge eller ett skogsbryn. Mängder av upptäckter, massa frisk luft och flera positiva hälsofördelar. Men vad ska man hitta på när man väl kommer dit? Vi ger tipsen!

Vandra

En promenad i skogen i all ära, men att ge sig ut på en hike eller vandring ger det där extra. Men vad är egentligen skillnaden? En promenad sker ofta på någorlunda jämt underlag och i jämn takt. Vandring däremot sker i terrängen ofta med stora höjdskillnader och ojämnt underlag. 

Klättra

Att ge sig ut och klättra är en aktivitet som kan anpassas efter din nivå utifrån vilket underlag du klättrar på och hur hög stigning du vill ta dig an. Allt från att klättra i träd eller på en kulle tillsammans med familjen till att ta dig an högre berg allt eftersom. Bra koordinationsträning, utmanande och kul och ett ordentligt adrenalinpåslag av höjden. 

Fiska eller pimpla

De plötsliga förändringarna mellan totalt lugn och plötslig, fullständig glädje när du får napp - kontrasterna är större än vad man tror när det kommer till fiske och kanske är det en av anledningarna till att det är en friluftsaktivitet på uppgång. Att du, om du har tur, får med dig kvällens middag hem kan vara en annan anledning. För de kallare regionerna i Sverige uppnår du precis samma lugn och harmoni på isen när du pimplar. 

Cykla

Vill du komma upp i fart och få ett adrenalinpåslag i naturen - då ska du ta med dig cykeln ut. Den ojämna terrängen, varierande underlagen, fartfyllda nedförsbackarna och branta stigningarna är inte bara riktigt roligt, det ger grymt bra träning, för hela kroppen, också. 

Yoga/meditation

Ta med dig yogamattan ut och gör din yoga eller meditation i naturen. Den friska luften och totala stillheten ger lugnet och avkopplingen en ytterligare dimension. Byt ut musik med fågelkvitter mot skogens riktiga ljud och doftande rökelser mot naturens naturliga dofter. 

Laga mat utomhus

Kan det vara så att all mat, alltid smakar bättre utomhus? Utgå från din erfarenhet och tid och sätt ambitionsnivån därefter. Allt från korv eller varma mackor på grillen till att ta med ett våffeljärn i gjutjärn och göra våfflor eller tillaga egenfångad fisk med goda tillbehör. Få mer inspiration till matlagning utomhus och att laga mat på stormkök.

Träna ute

Korta och effektiva övningar är bra. Hitta en stor stock i skogen och steppa upp och ner, gör spänsthopp på en sten, klättra i träd, Hitta en lagom stor och tung gren och använd som skivstång, stå i jägarvila mot ett träd, gör utfallssteg med en sten att hålla i som vikt. Bara kreativiteten stoppar dig - allt är ju roligare i skogen!  

Skogslek

Att ta sig an leken, som man gjorde när man var barn, kan få tiden att stanna totalt. Gör en spännande hinderbana tillsammans, gör barkbåtar och kör ett race eller ta er an att bygga en koja. Kom ihåg att det inte behöver vara så svårt! 

Stand up paddleboard

Upplev naturen och nya omgivningar från vattnet. SUP-brädan kan användas i stort sett året om, så länge inte vattnet fusit då såklart, beroende på hur känslig och erfarenh du är. Här kan du läsa mer om Stand Up padleboard och vad du behöver tänka på inför din färd.

Plocka svamp och bär

Lugnet, upptäckterna och den harmoniska miljön. Att du dessutom, förhoppningsvis, får med dig en korg eller påse hem är en stor bonus. Tänk dock på att ha en mobiltelefon, när du är på upptäcktsfärd med ögonen rakt ner i marken är det lätt hänt att gå vilse. 


 

Kläder och utrustning för friluftslivet

Se till att ha bra kläder och en utrustning som du enkelt får med dig så att det inte blir ett stort projekt att ta sig ut. Det är viktigt med bra kläder som du känner dig bekväm i. Dessutom vill man ju ha med sig lite utrustning beroende på vad utmaningen är. Sen är det faktiskt inte den som dör med mest prylar som vinner – även om det är kul att nörda ner sig lite.

  • Bra outdoorbyxor - gärna med stora rymliga fickor, stretch med god andningsförmåga på utvalda platser, fyra stora ventilationsöppningar som gör att man i princip aldrig mer behöver kompromissa med ett par shorts istället samt förstärkt med slitstarkt G-1000 på slitageytor.
  • Merinoullkläder närmast kroppen - En av ullens alla bra egenskaper är att det värmer även om det blir blött.
  • Flaskor och termosar i rostfritt stål - Tänk att man kan köpa en enda vattenflaska och ha den resten av sitt liv. En häftig tanke och det ultimata miljötänket.
  • Vikkåsa – standardutrustning i bältet, tillsammans med kniven såklart.

Bästa med livet i naturen

Dra åt skogen! Låter det negativt tycker du? Inte om du frågar oss! Vi spenderar han dagarna med att ge kunder tips om kläder och utrustning som gör det både enklare och roligare att vara ute i naturen. Vi har frågat några av våra medarbetare vad som är det bästa med att vara ute mer i skog och mark!

- Jag älskar att vara ute i skogen. Det handlar om en slags känsla att få uppleva att man är en del av något större. Naturen är inte en del av dig, du är snarare en del av naturen.

- Att bara få vara – helt utan uppkoppling och vardagens stress och utmaningar – det är något jag prioriterar högt.

- Jag har tillsammans med familjen nyligen tagit steget, lämnat innerstaden för att istället bygga hus med skogen direkt inpå knuten. Det har medfört att det blir mer och enklare att ”bara gå ut”. Det känns viktigt för mig att mina barn får växa upp i den miljön med grundläggande värderingar och respekt för natur och djur.

– För vissa kan äventyr vara att kliva utanför dörren, det är helt och hållet du själv som avgör vad ett äventyr är. Friluftsliv är ett sätt att leva. Jag älskar äventyr också. Det innebär inte att genomföra en större prestation utan snarare att älska utmaningen.

- Jag plockar svamp så fort jag får chansen, det är total avkoppling för mig. Att jag dessutom får med mig det godaste råvarorna jag vet är en rätt fin bonus. 

Ställ frågor till oss!

Kom in till butik med dina frågor eller chatta med våra digitala säljare! Vi har mängder av erfarenhet och gör allt vi kan för att inspirera dig för att ta dig ut mer i naturen och förälska dig i den lika mycket som vi. Dessutom har vi all utrustning och alla kläder du behöver för ditt friluftsliv. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg