Tips på utomhusaktiviteter för barn och vuxna
Outdoorguider

Tips på utomhusaktiviteter för barn och vuxna

Bästa tipsen för dig som ska ut i naturen mer.

Förslag på friluftsaktiviteter

I Sverige finns naturen ofta närmare än du tror. En stor äng eller park, skogen, en hög höjd, en dunge eller ett skogsbryn. Mängder av upptäckter, massa frisk luft och flera positiva hälsofördelar. Men vad ska man hitta på när man väl kommer dit? Vi ger tipsen!

Förberedelser, genomförande och utvärdering

  • Förberedelser: Med goda förberedelser blir upplevelsen ofta väldigt mycket roligare. Utgå från vad du eller ni i familjen tycker är kul och anpassa efter er tid och ambitionsnivå. Fundera även på vilka skor, plagg och prylar ni behöver - tänk kvalitet före kvantitet, köper ni bra grejer kommer ni ha användning för det länge. Det är bättre att köpa kvalitet begangnat än att köpa grejer där foten får ont eller vatten tränger in.
  • Genomförande: När det kommer till aktiviteter utomhus är det endast fantasin som sätter stop. Ta del av våra tips här eller gör något helt annat. Ett smart tips är att låta barnen vara med och bestämma vad ni ska hitta på och hur aktiviteten ska se ut, det tycker de ofta är kul och chansen att du får med dem ut är lite större. 
  • Utvärdering: Det kanske låter lite överarbetat att utvärdera en korvgrillning i skogen och klart en inte ska överdriva. Men faktum är att en lär sig faktiskt allt eftersom en är ute i skog och mark. För tung ryggsäck? För ambitiös vandringsled efter förutsättningarn? Eller för dåliga kläder. Genom att fundera över vad som kan gå bättre till nästa gång lär ni er allt eftersom och kan uppskatta naturen än mer för varje upplevelse.

Vandra

En promenad i skogen i all ära, men att ge sig ut på en hike eller vandring ger det där extra. Men vad är egentligen skillnaden? En promenad sker ofta på någorlunda jämt underlag och i jämn takt. Vandring däremot sker i terrängen ofta med stora höjdskillnader och ojämnt underlag. 

Klättra

Att ge sig ut och klättra är en aktivitet som kan anpassas efter din nivå utifrån vilket underlag du klättrar på och hur hög stigning du vill ta dig an. Allt från att klättra i träd, i höghöjdsbana eller på en vanlig kulle tillsammans med familjen till att ta dig an högre berg allt eftersom. Bra koordinationsträning, utmanande och kul och ett ordentligt adrenalinpåslag av höjden. 

Fiska eller pimpla

De plötsliga förändringarna mellan totalt lugn och plötslig, fullständig glädje när du får napp - kontrasterna är större än vad man tror när det kommer till fiske och kanske är det en av anledningarna till att det är en friluftsaktivitet på uppgång. Att du, om du har tur, får med dig kvällens middag hem kan vara en annan anledning. För de kallare regionerna i Sverige uppnår du precis samma lugn och harmoni på isen när du pimplar. 

Cykla

Vill du komma upp i fart och få ett adrenalinpåslag i naturen - då ska du ta med dig cykeln ut. Den ojämna terrängen, varierande underlagen, fartfyllda nedförsbackarna och branta stigningarna är inte bara riktigt roligt, det ger grymt bra träning, för hela kroppen, också. 

Paddla kanot eller kajak

Att padla kanot eller kajak är riktigt kul och ett perfekt sätt att se sig omkring. Antingen i nytt vatten eller för att få se oväntat mycket på en plats ni trodde ni kände innan och utan. Att ni dessutom får massa frisk luft, en bra samarbetsövning och styrketräning är bara en bonus. 

Testa på livet i tält

Ta er ut i trädgården, till närmsta skogsdunge eller planera lite mer och ge er ut på ett större friluftsäventyr. Oavsett är livet i tält ett äventyr i sig. Kanske tycker ni vuxna att det blir trångt, varmt och lite obekvämt. Barnen däremot, de kan se fram emot en tältning flera veckor och långt i förväg förbereda sig med ficklampa, ryggsäck, liggunderlag och sovsäck. 

Plocka skräp

Att engagera barnen i miljö och natur är bra på så många sätt. Tyvärr finns det mycket att göra, men kom ihåg att alla kan göra något och med lite fika och mycket uppmuntran kan det bli riktigt kul. De mindre barnen har ofta aktiviteter inom området på förskola och skola och kanske istället lär er vuxna hur saker och ting ska sorteras och återvinnas! Gör en kul tävling av det så förenar ni nöje med massa nytta. 

Meditera eller yoga

Ta med dig yogamattan ut och gör din yoga eller meditation i naturen. Den friska luften och totala stillheten ger lugnet och avkopplingen en ytterligare dimension. Byt ut musik med fågelkvitter mot skogens riktiga ljud och doftande rökelser mot naturens naturliga dofter. 

Laga mat utomhus

Kan det vara så att all mat, alltid smakar bättre utomhus? Utgå från din erfarenhet och tid och sätt ambitionsnivån därefter. Allt från korv eller varma mackor på grillen till att ta med ett våffeljärn i gjutjärn och göra våfflor eller tillaga egenfångad fisk med goda tillbehör.  Få mer inspiration till matlagning utomhus och att laga mat på stormkök.

Vindsurfa

Guppa på vågorna med vind i seglet eller utmana de vassa kanterna och farten i vattnet? Hur du än väljer att ta dig an ett par timmar på vindsurfingbrädan har du en kul stund med mycket träning för balans och motorik, mage, rygg, armar och ben. Ja, i stort sett hela kroppen.

Träna ute

Korta och effektiva övningar är bra. Hitta en stor stock i skogen och steppa upp och ner, gör spänsthopp på en sten, klättra i träd, Hitta en lagom stor och tung gren och använd som skivstång, stå i jägarvila mot ett träd, gör utfallssteg med en sten att hålla i som vikt. Bara kreativiteten stoppar dig - allt är ju roligare i skogen!  

Lek i skogen

Att ta sig an leken, som man gjorde när man var barn, kan få tiden att stanna totalt. Gör en spännande hinderbana tillsammans, gör barkbåtar och kör ett race eller ta er an att bygga en koja. Ett annat kul tips för familjens yngre är att göra ett Naturbingo! Gör så här:

  • Skapa bingobrickor om 4x4 rutor. (Det kan vara fler rutor om ni vill aktivera er en längre stund).
  • Skriv in eller rita saker ni kan tänkas hitta i naturen. T.ex. kottar, mossa och blad eller mer specifikt, t.ex. granskott, vitsippa eller en harlort.
  • Ge er ut och leta efter det ni har på er bricka och kryssa när ni hittat rätt.
  • Försten som får en rad med naturupptäckter vinner!

Suppa på en stand up paddleboard

Upplev naturen och nya omgivningar från vattnet. SUP-brädan kan användas i stort sett året om, så länge inte vattnet fusit då såklart, beroende på hur känslig och erfarenh du är. Här kan du läsa mer om Stand Up padleboard och vad du behöver tänka på inför din färd.

Plocka svamp och bär

Lugnet, upptäckterna och den harmoniska miljön. Att du dessutom, förhoppningsvis, får med dig en korg eller påse hem är en stor bonus. Tänk dock på att ha en mobiltelefon, när du är på upptäcktsfärd med ögonen rakt ner i marken är det lätt hänt att gå vilse. 


 

Kläder och utrustning för friluftslivet

Vilka kläder och vilken utrustning är bäst att satsa på för en dag i naturen? Med en bra friluftsgarderob blir det det inte ett lika stort projekt att ta sig ut. Tänk på att välja bra kläder som du känner dig bekväm i och utrustning anpassad efter det du ska göra. Få mer inspiration i våra guider:

Packlista; vad behöver du för det stora och lilla äventyret.

Friluftsgarderob; tips på bra kläder när du ska vandra.

Ställ frågor till oss!

Dra åt skogen! Låter det negativt tycker du? Inte om du frågar oss! Vi spenderar han dagarna med att ge kunder tips om kläder och utrustning som gör det både enklare och roligare att vara ute i naturen. Kom in till butik med dina frågor eller chatta med våra digitala säljare! Vi har mängder av erfarenhet och gör allt vi kan för att inspirera dig för att ta dig ut mer i naturen och förälska dig i den lika mycket som vi. Dessutom har vi all utrustning och alla kläder du behöver för ditt friluftsliv. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg