Fotbollsmålvaktens handskar, kläder och skor
Fotbollsguider

Fotbollsmålvaktens handskar, kläder och skor

Allt du behöver tänka på om målet är din plats på fotbollsplanen.

Att tänka på som målvakt i fotboll

Målvakten beskrivs ibland som fotbollsplanens viktigaste spelare. Både spelmässigt och till utseendet ser det ut som att målvakten skiljer sig mycket från utespelarna. Vad är egentligen skillnad när det kommer till utrustning, kläder och skor? Vad behöver en tänka på som fotbollsmålvakt? Vi går igenom!

Målvaktshandskar fotboll

Målvaktshandskarna är en av de viktigaste delarna för en fotbollsmålvakt, och kanske det som skiljer hen från utespelarna allra mest. Handskarna skyddar händerna och ger fotbollsmålvakten ett bättre grepp om bollen.

Hur ska handskarna sitta?

Målvaktshandskarna ska sitta tightare än vad många tror. Endast någon enstaka millimeter ska finnas kvar från fingertoppen till handskens slut och de ska sitta snävt omslutna om händerna utan att vara för breda. En för stor handske sitter inte lika bra på plats på handen och gör att du kan tappa bollkontroll.

Bästa målvaktshandskarna

De bästa målvaktshandskarna är de som passar målvakten bäst, givetvis. Men visst kan du öka chanserna om du utgår från ett material som lättare formar sig om handen och får en mer flexibel passform. Även greppet är viktigt för att hitta en så bra handske som möjligt. 

Olika pris på målvaktshandskar

För att erhålla högra kvalitet på båda dessa parametrar får du oftast gå upp lite mer i pris då material i högre kvalité nästan alltid är dyrare. Testa att prova en dyrare handske mot en billig målvaktshandske så kommer du mest troligt märka en stor skillnad. Utgå från din nivå och hur mycket du kommer använda handskarna när du väljer prisklass.

Vårda målvaktshandskarna

Handskarna ska tvättas ofta, men inte i tvättmaskin. Ett bra tips är att ta med dem för avsköljning in i duschen efter match och träning eller sköja av dem under kranen i ljummet vatten. Du kan även använda speciellt framtet tvättmedel, handsktvätt, på utan av handsken. Låt de sedan torka ordentligt i rumstemperatur på en torkställning eller galge

För att dina handskar ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att de inte torkar ut. För att undvika detta ska du aldrig låta dem torka på ett varmt element och absolut inte i torktumlaren, då är risken stor att handsken torkar ut och förlorar sitt grepp.

Målvaktströja

Fotbollsmålvakten får inte ha samma färg på sitt matchställ som utespelarna, hen får inte heller ha samma färg som domaren. En långärmad målvaktströja i säregen färg helt enkelt. Gärna i funktionsmaterial med god andningsförmåga som transporterar bort fukten från kroppen så hen håller sig sval och torr under matchen. Det finns idag även flera smarta funktioner framtagna anpassade just för målvakten, till exempel bredare muddar som hjälper till att hålla tröjan på plats och vadderade armbågar för extra skydd. 

Fotbollsskor för målvakt

Målvakten har inga speciella målvaktsskor utan använder ett par vanliga fotbollsskor. Här är det mycket som spelar in för att välja rätt fotbollssko för just dig, utgå från din fot och vad du tycker bäst om när det kommer till passform och typ av ovandel.

För målvakten är greppet i underlaget samt ovandelen viktigast att tänka på, förutom komforten och bekvämligheten som givetvis är a och o. Greppet för att du ska stå stabilt och inte göra misstag på grund av att du inte har tillräckligt bra grepp och ovandelen för att du som målvakt ofta gör långa utsparkar som sätter skons ovandel på prov. Som målvakt är du relativt stillastående och en lätt sko är inte lika viktigt för dig som för en offensiv, explosiv mittfältare till exempel.

Läs mer i vår Köpguide för fotbollsskor.

Fotbollsmålvakt byxor eller shorts

De flesta målvakter använder långbyxor för bra skydd. Dessa byxor är nämligen ofta förstärkta med vadderade partier vid knän och höfter, typiskt utsatta partier för målvakten. Målvakten an även välja att spela i målvaktsshorts. Även dessa är ofta förstärkta vid höften. Den som spelar i shorts kompletterar ofta med en högre strumpa som täcker knät.

Fotbollsmålvakt med hjälm

Målvakten är mycket utsatt och på högre nivå kan en ibland se målvakter med hjälm på huvudet. Ofta är detta är säkerhetsåtgärd för att spelaren troligt har varit med om en olycka eller liknande tidigare och därför bör skydda från huvudskador under match och träning. Det kan också vara i förebyggande syfte för att skydda huvudet från smällar eller kraftiga skott.

Målvaktsutrustning på Intersport

På Intersport finns det mesta till dig som är målvakt, välkommen in i någon av våra butiker eller ta hjälp av en digital säljare online genom vår chatt. Med rätt utrustning är det så mycket roligare och spela och mest troligt kommer resultaten förbättras likaså. 

Andra 'Fotbollsguider' inlägg