1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Välj rätt dobbar och fotbollsskor

Dobbarna på fotbollsskorna avgör vilket underlag de passar bäst på. För att göra det lite enklare att välja rätt förklarar vi här skillnaden mellan olika dobbar och skor.

Fotbollsskor med dobbar för gräs

Olika dobbar på fotbollsskor

Utbudet av fotbollsskor är enormt och utvecklingen av olika modeller går undan. Den viktigaste delen att ta hänsyn till vid köp av nya fotbollsskor är var de ska användas. En sko framtagen för gräs håller inte på konstgräs som sliter betydligt mer och en fotbollssko anpassad för för konstgräs är ingen bra idé att spela fotboll på grus med.

Dobbar på fotbollsskor

När det kommer till dobbar på fotbollsskorna är det samma sak där, olika dobbar för olika underlag och olika känsla på plan. För att göra det lite enklare att välja rätt förklarar vi här skillnaden mellan olika dobbar och skor.

Vi går i denna guide igenom fotbollsskor och dobbar för:

Läs hur fotbollsskorna ska sitta i vår Köpduige för fotbollsskor.

Grässkor, fotboll

Dobbar på grässkor är längre än på övriga fotbollsskor för att du ska få bästa prestanda på just naturgräs. Det är stor skillnad på skor för naturgräs och konstgräs på många sätt, en av anledningar är att konstgräset är betydligt mer slitsamt mot dina fotbollsskor än vad naturgräst är. För att vara mån om dina grässkor bör du därför inte spela med dem på konstgräs.

FG-dobbar

Beteckningen FG betyder Firm Ground och är den vanligaste uppsättningen av dobbar. FG-dobbar är ett mellanting mellan långa och korta dobbar och brukar rekommenderas för fotboll på naturgräs. Fotbollsskor med FG-dobbar ska endast spelas med på naturgräsplaner och kan förlora sin kvalitet om de används på till exempel konstgräs. För den som letar efter ett par fotbollsskor för naturgräs ska således leta efter beteckningen FG. adidas FG-modeller har en hybriddobb som kan användas både på naturgräs och konstgräs.

Fotbollsskor för konstgräs

Konstgräsplaner är styvare/hårdare och sliter därför skorna snabbare än om du spelar på naturgräs. Konstgrässkor har därför extra förstärkning för att hålla längre. De har också fler dobbar som är rundare och kortare för att ge bäst grepp på underlaget.

AG-dobbar

AG står för Artificial Grass som betyder konstgräs. AG-dobbarna är alltså framtagna föra att spela med på konstgräs där underlaget är hårt och stumt. Dobbarna är korta och fördelade på större yta under skon vilket jämnar ut trycket som skapas från den kompakta planen. Om du ska köpa konstgrässkor är det alltså beteckningen AG du ska hitta för att vara säker på att skorna är anpassade för konstgräs.

Vad är skillnaden på AG dobbar och FG dobbar?

Det är många som undrar vad skillnaden är mellan de två vanligaste typerna av dobbar, AG och FG. Det enkla svaret är att dess hårdhet och längd varrierar för att passa på olika hårda underlag.

MG-sula och FG/AG-dobbar

Om FG-dobbar används på konstgräs eller om AG-dobbar används på naturgräs förlorar skorna reklamationsrätten. Då flera spelar på båda underlaget togs en uppsättning dobbar i hybridmodell som kunde användas på båda underlagen fram. Nike kallar dessa MG-sula (Multi-ground) och adidas FG/AG-dobbar.

Grusskor

Grusskorna har många små dobbar för att du ska få en närmare kontakt mellan foten och underlaget. Då gruset är tätare packat blir underlaget hårdare än på gräs och grusskorna har därför ofta extra stötdämpning. Allt anpassat för ett hårdare grusunderlag. Grusskor fungerar ofta även på konstgräsplaner.

TF-dobbar

TF är beteckningen för Turf som indikerar på dobbar för grus. Grusskorna har väldigt korta och väldigt många dobbar utspridda över hela undersulan för att få grepp på den hårda och delvis ojämna grusplanen. TF-dobbar rekommenderas även för torrare konstgräsplaner där underlaget blivit hårt.

Grusskor

Inomhusskor för fotboll

Fotbollsskor för spel inomhus har andra krav än fotbollsskorna med dobbar. Här är det viktigare att hitta en sko med bra dämpning och en sula som tål det hårda underlaget som det är i en inomhushall. Med bra dämpade fotbollskor minskar risken både för att trampa snett, för att få ont i fötterna samt få ont i knän med mera. För den som tränar inomhusfotboll mer sällan funkar det ofta bara med ett par vanliga inneskor, sport- eller träningsskor.

IC-sula och IN-sulor

IC eller IN står för Indoor och syftar på alla typer av inomhusunderlag. Sulorna är ofta gjorda i NON-Marking gummi som ger utmärkt grepp samtidigt som det inte gör märken på underlaget. Dessa ska endast användas inomhus.

Att tänka på vid köp av fotbollsskor till barn

Ett bra tips om du ska köpa fotbollsskor till barn är att det kan vara bättre för dem att spela i konstgrässkor oavsett om de spelar fotboll på konstgräs eller på naturgräs. På en konstgrässko är dobbarna mindre vilket är mer skonsamt för barnens fötter och knän.

Fotbollsskor online eller i butik

Vi har ett stort utbud fotbollsskor, oavsett vilket underlag du spelar på. Vi har olika modeller, färger och prisklasser från marknadens mest populära varumärken. Vet du vilka skor du ska ha kan du direkt handla online, vill du ha mer hjälp eller prova innan du handlar är du alltid välkommen till någon av våra butiker.