Hur sköter jag min utrustning?
Hockeyguider

Hur sköter jag min utrustning?

För att din utrustning skall hålla så länge som möjligt och fylla sin funktion som bäst, så bör du underhålla den så bra som det går.

SKRIDSKOR

Om vi börjar nerifrån och upp så har vi skridskorna. Dessa kräver mycket vård och omsorg. Vid avoch påtagning bör man vara noga med att knyta upp och lossa snörena ordentligt för att kunna utan våld föra i och ur fötterna. Se till att de efter varje användning får torka ur ordentligt och ta helst ur innersulorna efter varje gång så att de torkar bra. Bäst är att ha skridskorna hängandes upp och ner. För att inte slita på skenan bör man aldrig ha skridskoskydden på när de ligger i bagen eller förvaras på annat sätt. Skydden är ofta sedan tidigare lite fuktiga och det gör att skenan kan rosta. Det är även viktigt att skydden hålls rena. I omklädningsrummet och mellan isen och omklädningsrummet skall alltid skydd finnas på.

SKYDD

Alla kroppsskydd bör tvättas i 30 grader maskintvätt med mycket lite centrifugering och därefter hängtorkas de. Detta bör göras någon gång per säsong. Vissa skydd bör definitivt tvättas oftare så som suspensoar och halsskydd. Handskar kan lätt börja lukta mycket illa så det är viktigt att de får torka ordentligt mellan användningstillfällena. Handskarna tvätts likadant som övriga kroppsskydd och det finns även olika sprayer och doftkulor att använda för att neutralisera och ta bort lukt. Det är lätt att innerhanden i handskarna går sönder ör att undvika hål i innerhanden ska man använda plasttape, men då tappar man lite av greppet som annan tape ger. Givetvis går det att byta innerhand i sina handskar, men detta bör endast göras i de fall där handsken är fräsch och ger bra skydd i övrigt.

HJÄLMEN

Detta skydd är ett av de absolut viktigaste att hålla koll på regelbundet. Kontrollera om gallret har blivit böjt. Om det skulle hända så skall det inte böjas tillbaka eftersom ett böjt galler är förbrukat och inte längre lika säkert. Kontrollera att alla skruvar samt remmen under hakan är väl fastskruvade. Vid rengöring av visir bör man använda visirspray eller tvål och vatten. Tänk på att alltid skydda visiret mot repor och stötar. Detta gäller även hjälmen som tappar skyddsförmåga ju mer stötar den får.

KLUBBOR

Komposit är det vanligaste och till skillnad från trä har komposit en konstant flex. Träklubbans flex mjuknar med tiden. Komposit är i regel ett starkt material men trots detta är den mycket känslig för slag och stötar, och den kan heller inte värmas speciellt mycket för att bladet skall kunna hookas. Kompositklubbor bör förvaras i fodral p.g.a. sin känslighet.