Vad behöver man för utrustning i hockey?
Hockeyguider

Vad behöver man för utrustning i hockey?

Hockeyhjälm, halsskydd och benskydd är några av skydden som packas i hockeybaggen för match och träning. Vad ska man egentligen tänka på när man väljer hockeyskydd?

Här är vad du behöver för hockeymatch och hockeyträning

Vad kan väl peppa oss mer för hockeyns försäsong än ett starta med ett svenskt VM-guld?  Med det i bagaget är vi redo att ta oss an en ny säsong med tuffa träningar, adrenalinrus och segrar.

Hockeybagen är ofta fullpackad med all utrustning och alla hockeyskydd. För den som inte är så insatt i djungeln av hockeyutrustning vill vi klargöra vad skydden gör och vad som är viktigt att tänka på när de provas ut. 

En generell del att tänka på gällande samtliga skydd är att byta ut dem om de går sönder. En hjälm med en spricka eller benskydd med trasiga remmar kan både påverka din åkning men framförallt även hur väl du blir skyddad. 

Hockeyhjälm är det viktigaste!

Hockeyhjälmen måste nog ändå ses som det viktigaste skyddet på isen! Hjälmen ska vara godkänd och CE-märkt, vara anpassad till ditt huvud och givetvis inställd på korrekt sätt för att sitta skönt under åkningen. När hjälmen ställs in ska den sitta ungefär en centimeter ovanför ögonbrynen, sitta tätt omsluten runt huvudet för att inte kunna förflytta sig och ha hakan ordentligt på plats i hakkoppen. 

Kontrollera hjälmen regelbundet, finns det sprickor bör den bytas ut direkt för att ge fortsatt samma skydd. Det är inte bara sprickor som är ett tecken på att det finns behov av en ny hjälm, har den tappat sin glans och är matt och repig är det snart dags för en ny.

Hockeyhandskar - hur ska det sitta?

Om, för att inte säga när, man faller mot isen är det skönt att ta emot med ett par hockeyhandskar. Det finns ett par saker att tänka på vid utprovning, hockeyhandskarnas storlek, rörlighet och ytan de skyddar.

Önskad storlek på handskarna är individuellt, en del önskar en tightare modell och andra en mer löst sittande handske. Tänk dock på att inte ha en för löst sittande handske, då är risken stor att den tappar passformen. För att inte begränsas vid skott och puckföring är rörligheten viktig. Känns efter så att det finns god flexibilitet och rörlighet i såväl handled som för dina fingrar, rekommendation är att ha en liten bit kvar till fingrarna, dock max en centimeter för att ge skydd mot slag. Det sista som är viktigt att tänka på när handskarna provas ut är att ha med dig armbågsskyddet. Handskarna ska nämligen överlappa mot armbågsskyddet för att ge maximalt skydd. 

Armbågsskydd, så ska det sitta

Ett armbågsskydd ska vara smidigt, följsamt och flexibelt. Det ska sitta mitt på armbågen och sitta ordentligt på plats så det inte rör sig under spel. En hockeyspelare böjer och rör på armbågsleden i stort sett hela tiden, armbågsskyddet får aldrig hindra rörelseförmågan på isen utan enkelt följa armrörelserna. En ytterligare aspekt som kan påverka rörelseförmågan är skyddets storlek, ett för stort eller för litet skydd. 

Armbågsskyddet för en hockeyspelare bör täcka hela ytan mellan handske och axelskydd och täcker förutom armbågen även biceps och underarm. 

Axelskydd

Ju högre nivå det spelas på desto mer kroppskontakt förekommer och stundtals kan spelet bli rätt tufft på isen. Även en och annan hårt slagen puck och hockeyklubba är vanligt förekommande. Ett axelskydd, eller skulderskydd som det även kallas, är därför viktigt. Skyddet täcker större delen av överkroppen och består av axelkåpor, ryggskydd och extra förstärkning vid bröstben, nyckelben och biceps.

Skydden är idag i lätta men mycket tåliga material som skyddar samtidigt som de inte känns klumpiga eller som en extra tyngd för spelaren som är i ständig rörelse. Axelkåporna på skyddet ska sitta ordentligt över hela axeln och överlappa mot armbågsskyddet.

Benskydd för hockey

På rinken utsätts benen för diverse slag från klubbor, hårda puckar, skridskoskenor och tacklingar. Ishockeybenskydd ska sitta tight mot smalben och knä men samtidigt tillåta de aktiva rörelserna i knäna som en hockeyspelare gör.  

Som för de flesta skydd är det även för benskyddet a och o med rätt storlek och passform. Om du har ett benskydd som är för långt begränsas rörligheten i fotlederna vilket påverkar ditt rörelsemönster och möjlighet att fort ta dig fram på isen markant. Ett bra tips är därför att prova benskydden med skridskorna på så att du vet att de inte går i varandra. 

Halsskydd för hockey

Förutom skridskor, hjälm och handskar återstår egentligen bara ett skydd för att vara redo för skridskoskola eller hockeyträning; ett halsskydd. Skyddet är ett obligatoriskt skydd och har varit så sedan 1996 efter att tragiska olyckor skett. Halsskyddet kan vara en riktig livräddare om en skridsko eller hårt slagen puck träffar halsen utan skydd.

Skyddet finns både i modell som justeras med kardborreband i nacken eller mer stabila skydd där man med hjälp av band som armarna förs in i hålls på plats. På vissa skydd finns möjlighet att justera på båda vis.  

Hockeyklubba

Att välja rätt hockeyklubba kan vara väldigt svårt i en djungel av modeller, flex, vinklingar och längder. En hockeyklubba som är anpassad för din kroppslängd, handstorlek och armstyrka gör det enklare att lära sig passa, skjuta och dribbla snabbare.

Ett bra tips för att hitta rätt längd på hockeyklubban är att den på ett ungefär ska räcka till nästippen om du står utan skridskor. Klubbans flex, som är detsamma som dess hårdhet, anpassas efter hur stark spelaren är. Ju styvare klubba, desto starkare spelare krävs.

Skridskor

Att spela ishockey utan skridskor är en stor utmaning. Men det gäller inte bara att ha ett par skridskor, de ska varar rätt passform, storlek och anpassad efter spelarens vikt och styrka. Välslipade skridskor gör att åkningen blir roligare och att du inte behöver vara rädd att slita på stålet.

En skridsko ska ha så mycket kontakt som möjligt med foten samtidigt som det ska finnas plats för viss rörlighet. För att hitta rätt storlek är ett bra tips att ta ut innersulan och mäta den mot foten. En vanlig sko ska ha en innersula motsvarande 10-15 mm större än foten, en skridsko får vara max 8-10 mm större än foten.

Rekomendationer gällande hockeyskydd

Tänk på att hur en hockeyutrustning ska sitta alltid är individuellt och att känslan är viktig, Därmed är alla tips enbart rekommendationer. Om skydd går sönder tappar de sin funktion. 

 

Andra 'Hockeyguider' inlägg