Kalle Brännberg om jämställdhetsarbetet
Innebandyguider

Kalle Brännberg om jämställdhetsarbetet

Nytt unikt samarbete - Nikes första innebandyklubba i samarbete med ZONEFLOORBALL

Nikes första innebandyklubba i sammarbete med ZONEFLOORBALL

Nike släpper sin första innebandyklubba någonsin tillsammans med ZONEFLOORBALL. Samarbetet är unikt och kombinerar stort fokus på jämställdhet med kvalitativ produktdesign. Kalle Brännberg som driver innebandymärket ZONEFLOORBALL sedan ett antal år tillbaka, innan dess även innebandyspelare på hög nivå, berättar mer!  

1. Hur kom idén?

Vi har alltid sett Nike som ett varumärke att efterlikna och försöka inspireras av. När vi påbörjade ett samarbete med en förening runt Stockholm som visade sig ha ett nära samarbete med Nike så drog vi i lite trådar för att få fram en kontakt. Kontakten ledde till telefonsamtal och slutligen ett första konkret möte på deras huvudkontor i Solna, och sedan började kreativiteten snurra. Det tog ett tag innan vi kom fram till vad vi skulle göra, och när vi började diskutera equality så kände vi att det var något att anamma på innebandyn.

2. Hur arbetar ni mer för att skapa jämställdhet? 

Jag skulle säga att vi på ZONEFLOORBALL är de som kommit allra längst i branschen på att lyfta den här typen av frågor. Vi försöker idag kommunicera 50% tjejer och 50% killar i vår marknadsföring, vi har i stort sett samma förutsättningar på alla våra spelaravtal oberoende kön och vi adderar fler produkter anpassade för tjejer respektive killar för varje år. Vi behöver få till lite fler personliga avtal inom innebandyn på damsidan, men det är där Nike och summeringen av detta projektet kommer in i bilden. 

3. Hur stor skillnad är det för tjejer och killar inom innebandyn idag? 

Fortfarande stor skillnad inom elitidrotten när det kommer till ekonomiska faktorer och synlighet. Det är också stor skillnad på antalet utövare, men det tar sig och blir bättre jämställt för varje dag. Allt som har hänt de senaste åren tror vi gör att alla branscher och sporter tänker till lite extra, och därför är det extra roligt att vi kan gå i bräschen tillsammans med en så stor aktör som Nike. 

4. Hur skulle du beskriva klubban?

Läcker, stilren och exklusiv. Vitt och guld matchat med vårt mest populära skaft och blad genom tiderna. Våra diskussioner med Nike har handlat väldigt mycket om att hitta den rätta balansen i produkten mellan seriositet och exklusivitet. Där tror vi att den specialgjorda lådan som klubban och övriga produkter levereras i kommer att bidra till just den känslan. Klubban är dessutom unikt numrerad 1–500 vilket är första gången vi gör något sådant på våra klubbor.

5. Två spelare har fått använda klubban? Vilka? 

Sara Steen i Endre och Tobias Gustafsson i Storvreta. Båda spelarna är starka profiler inom svensk innebandy med en lång rad meriter från SSL och VM. Vi känner oss trygga med hur deras personligheter speglar den viktiga frågan som klubban och detta projektet driver. Sara kommer spela med #27 på sin klubba och Tobias med #77, samma nummer som de bär på ryggen.  

6. Vad har spelarna sagt om den?  

Designmässigt så gillar de färgkombinationen men vi har främst pratat equality och diskuterat deras roll i kampanjen. De står bakom sättet vi jobbar på och är stolta ambassadörer för den här frågan. De är såklart väldigt glada över att få vara de enda två spelarna i världens som är utvalda av ZONEFLOORBALL och Nike för att porträttera den här kampanjen.

7. Hur har samarbetet mellan Nike och Zone sett ut? 

Enkelt, lättsamt och kreativt. Det märks att vi jobbar med ett stort globalt varumärke när det kommer till beslut kring logotyper och teman. Vi måste ge en eloge till Nike för ett starkt driv i projektet, en egen vilja och att de trots sin storlek är väldigt lätta att samarbeta med. Det har blivit ett par möten över SKYPE och på deras kontor i Solna. Vi på ZONEFLOORBALL har lärt oss otroligt mycket av samarbetet. 

8. Endast Intersport, ni själva och en aktör till på marknaden får sälja den?

Stämmer bra! Det var en förutsättning från Nike från första början och en del av Nikes strategi att prioritera sina retailpartners vilket vi självklart fick anpassa oss efter för att få till stånd detta samarbete. Blir roligt och speciellt att släppa den på ett fåtal återförsäljare för att se hur det landar. Summa summarum handlar det om tre sajter online, 9 butiker i Sverige och en butik i Finland för optimal spridning.

9. Vad har ni för framtida projekt planerade?

Mycket! Vi på ZONEFLOORBALL gillar att överraska våra kunder, och våren känns väldigt spännande med tre nya samarbeten som berör återanvändning av produkter, anti-mobbning samt ett projekt där vi skall väva samman någonting ätbart med våra produkter. Vi släpper till sommaren vår största kollektion någonsin där vi utökar antalet produkter och produktgrupper.

10. När tror du vi får se lika villkor för tjejer och killar inom innebandyn?

Det beror på vilka ni frågar. Berör det ZONEFLOORBALL så kommer vi till sommaren signa upp 8 nya tjejer och då jämna ut vår fördelning av sponsrade spelare. Vi behöver jobba med att få in fler kvinnor i vår organisation för att kunna stå bakom equality till 100 %, och den frågan kommer vi att fortsätta driva internt. Gällande innebandyn som sport så kommer det nog ta betydligt längre tid. Fördelen med innebandy som en ung och innovativ sport är att den är föränderlig med en konsument som ställer allt högre krav på sin omgivning. Det är därför jag är så glad att vi lyckats gå samman med världens största sportmärke och sportvärldens största retailers för att lansera den här produkten. När så starka aktörer driver equality, då kan det verkligen få fäste. Tillsammans visar projektet att man kan binda samman produkt, varumärke och återförsäljare med en god vilja vilket bidrar till bättre produkter. Projekt som detta driver oss till det bättre, och sådana initiativ tror jag är viktiga för att påverka hur jämställdheten inom innebandyn utvecklas. 

Projektet

Extremt stort för oss som innebandymärke att få möjlighet att samarbeta med världens största sportmärke. Det har varit vår dröm inom co-branding att få göra en klubba med NIKE och efter två års slit med mängder av designförslag, möten och förpackningsprover så är klubban äntligen redo att släppas till marknaden.