Kläder för höstlöpning
Löparguider

Kläder för höstlöpning

Inte för varm och inte för kall, hur klär man sig rätt för löpning och träning ute på hösten?

18 september 2022

Träna ute på hösten i rätt kläder

Nu när luften börjar bli härligt krispig är det kanske som allra härligast att ge sig ut att springa. Om en har klätt sig rätt. Vad är då smartast att ta på sig under höstens löprundor? Vi ger dig här ett gäng tips på vad du bör tänka på!

Tips på löparkläder under hösten

 1. Funktionskläder Löparkläderna behöver isolera och reglera kroppens värme samt transportera bort kylande fukt från huden för att behålla rätt temperatur i kroppen. Ett vanligt misstag är att ta på sig bomullsplagg närmast kroppen, bomull transporterar inte bort fukten utan stannar kvar i fibrerna vilket gör att du först blir för varm och tung för att därefter börjar frysa. Du bör bära funktionskläder som transporterar bort svett och fukt.
 2. Klä dig inte för varmt Ett vanligt misstag många gör är att klä sig för varmt och då börjar man genast svettas, för att sedan börja frysa av den nerkylda svetten. En bra regel är att du ska frysa en smula de första fem minuterna du springer, för att senare bli lagom varm under löpturen. Det är temperaturen som bestämmer när det är dags att börja klä sig i fler lager. Är det en varm höst behöver du inte börja ta på dig mer förrän man känner att det börjar bli kallt att springa. Kolla temperaturen och gå inte efter almanackan! När det regnar då? Läs mer om löparkläder i regn
 3. Reflexer och pannlampa Satsa på flera reflexer, gärna en reflexväst och detaljer både på mössa och vantar, tights och skor. Dessutom är en pannlampa riktigt bra, både för att du syns men även för att du ser bättre, t.ex. rötter eller trottoarkanter. 
 4. Trelagersprincipen Ett riktigt bra tips när du ska klä sig för träning utomhus under höst/vinter är att klä dig efter trelagersprincipen:
 5. - Första lagret ska absorbera fukt och värmeisolera kroppen genom att transportera bort fukten och hålla huden torr, t.ex. en underställströja i syntetmaterial eller t-shirt med god andningsfunktion.
 6. - Andra lagret ska isolera och behålla kroppsvärmen, t.ex. en träningströja. 
 7. - Tredje lagret ska hålla kvar värmen och skydda från regn och blåst, t.ex. en vind- och vattenavvisande löparjacka. Välj gärna en jacka som går ner lite över rumpan för att undvika en glipa mellan byxa och tröja. Läs mer och hitta rätt kläder för lager på lager-principen
 8. Bra skor Beroende på vart i landet du bor och vad du definierar som höst är säkra skor väl värt att ha med i åtanke. Med bra grepp kan du behålla ett naturligt löpsteg trots halt underlag och snötäckta backar. Läs mer i vår guide: hitta rätt löparskor för vinterlöpningen
 9. Vindskydd För att hålla fast vid det första tipset att inte klä sig för varmt är det bra att ge extra skydd till de mest utsatta partierna. T.ex. en väst som värmer över bröstet där vinden (när du springer blir vinden kraftigare i och med farten) tar som mest och ett par lösare shorts över tightsen som dessutom värmer lite extra om baken. 
 10. Löparstrumpor Glöm inte fötterna, använda formstickade strumpor gärna i ull/syntet för att hålla fötterna varma och bekväma. Med god andningsfunktion, som riktigt löparstrumpor har, minskar du dessutom risken att få skavsår. 
 11. Mössa Och sist men inte minst mössan – helst i ett borstat syntetmaterial. En stor del av kroppsvärmen ventileras ut genom huvudet och då börjar man lätt att frysa i hela kroppen om man lämnat mössan hemma.

Läs också våra 7 tips för att hålla igång löpningen i höst och vinter.

Höstkläder i löparspåret

På Intersport har vi inte bara tips kring vad du ska ha på dig under löprundorna, vi har alla plagg och produkter du kan tänkas behöva. Gå loss online eller kom in i någon av våra butiker för att handla eller be om mer hjälp. 

Andra 'Löparguider' inlägg