Löparskor på vintern
Löparguider

Löparskor på vintern

Viktiga funktioner att hålla koll på när du köper löparskor för höst- och vinterlöpning.

2 december 2022

 

Viktiga funktioner för dina löparskor i vinter och höst

Slask, minusgrader, vindar eller snöblandat regn. Inte de trevligaste väderlägen för en kopp kaffe på altanen kanske. Desto skönare är det att ge sig ut på en löptur. Trotsa mörker och kyla och låta benen gå, hjärtat pumpa och hjärnan få sig en genomkörare. 

Skor framtagna för löpning på vintern

När det börjar bli kallare i luften, mörkare om eftermiddagarna och morgnarna samt mer riskabelt underlag på vägarna är det allt viktigare med löparskorna.  Löparskor för vinterlöpning är speciellt framtagna för vinterns temperaturer och underlag. Men hur ska man tänka när man väljer skor? Vår expert framhäver funktionerna på löparskorna som gör din vinterlöpning så mycket bättre. 

Vattentäta skor för löpning

Att nederbörd av olika slag är vanligt förekommande i Sverige har inte undgått någon, och kanske främst under halvåret från oktober till mars. Att hitta en favorit bland regn, hagel, snö och snöblandat regn är inte helt enkelt men kan för det inte underskattas. Detta måste vi även ha med oss vid köp av löparskor för denna årstid. Vi pratar om vattentäta löparskor. 

Löparskor i Gore tex

För att hålla fötterna torra och slippa bli kall i löparspåret är det bra med ett vattentätt membran på löparskorna. Ett av de mest välkända vattentäta membranen är GORETEX även om många märken har sitt eget membran och det finns flera material att välja mellan. 

De vattentäta materialen är ofta kraftigare och kan göra skon något hårdare och kan göra det lite svårare att hitta rätt passform och känsla. Försök att inte jämföra allt för mycket med de smidiga löparskorna du brukar ha som sitter som gjutna på foten. Prova vinterskorna i butik och testa olika skor för att hitta de som sitter bäst eller köp hem och prova i lugn och ro. Du kan även uppleva bättre komfort genom att gjuta dina egna sulor.  

Dubbade löparskor eller terränglöparskor?

Greppet är avgörande och en av de absolut viktigaste egenskaperna när det kommer till dina skor. Att hitta en sko med bra grepp är tillsammans med komfort de kanske viktigaste egenskaperna för vinterlöparskon. Här finns det två läger när det kommer till vinterskor för löpning, dubbskor eller trailskor. Det som skiljer skorna åt är att dubbskorna har små väl utplacerade dubbar undertill medan trailskorna på andra sätt har utvecklad sula för bra grepp. Vilken av dessa två man ska välja är givetvis en smaksak och beroende på vart du springer. 

Trailskor

Utvecklingen har gått starkt på trailskor och du kan i den här kategorin hitta riktigt sköna löparskor med grovt mönster för grepp. Till exempel har Salomon skor med egenutvecklad och patenterad Contagrip-sula med genomtänkta materialval för optimal hållbarhet och grepp. Sulan finns i olika modeller och samansättningar för olika användningsområden och förhållanden. 

Dubbskor

Springer du på platser med is eller på andra hala underlag har dubbskorna en fördel i förmågan att greppa tag. Dubbskorna har under lång tid utvecklats föra att ge så bra grepp som möjligt och det finns flera kvalitativa modeller. Håll koll på dubbarnas placering, hur dubbarna sitter under skon är avgörande för dess grepp på olika underlag. 

 

Reflexer på skorna

På löprundan som på vintern allt oftare sker i mörkret är det väldigt viktigt att ha gott om reflexer. En stark rekommendation när du bär reflexer är att placera dem lågt. Håll utkik efter reflekterande detaljer eller reflxer när du ska köpa nya vinterlöparskor, en bra investering för din säkerhet. Många modeller har idag reflex eller reflekterande detaljer i snygg design som smälter in i skons övriga visuella uttryck och skiner upp när det reflekteras i ljuset.

Se till att synas i trafiken

Springer du i skogen eller på andra platser utan mötande trafik är du ofta inte i jättestort behov av reflexer. Desto viktigare är det med reflexer om du springer i stan eller på landsväg och möter bilister och cyklister som i god tid behöver få syn. Tänk också på vikten av reflexer om du springer en del av rundan, kanske på väg till löpspåret skogen, bland andra trafikanter. 

Tänk också på att komplettera reflexer på skorna med en reflexväst eller mössa med reflexer till exempel. Få mer tips på reflexprodukter för att vara synlig och säker på vinterns löprundor. 

Naturligt löpsteg hela vintern  

Många tänker att det går lika bra att använda sina vanliga löparskor, och visst går det fint så länge temeraturen tillåter det och och så länge underlaget är bart. När det därefter börjar bli kallt, bitvis halt underlag eller snö börjar de flesta omedvetet anpassa löpsteget till underlaget. Tar längre kliv, gör plötsliga och snabba fotförflyttningar för fläckar och liknande eller trippar fram med kortare steg än vanligt. Med rätt skor utgår du från dit vanliga, avslappnade, löpsteg vilket gör att skaderisken minskar och löprundan blir mer bekväm och givande. 

Intersport kan löparskor, hela året

Oavsett om du ska springa på sommaren eller vintern har vi löparskorna för dig. Kom in till någon av våra butiker för att göra en löpanalys och prova ut löparskor eller köp skor online på intersport.se. När du gjort en löpanalys kan du ta del av vår "testa på riktigt"- garanti. Då kan du provspringa dina löparskor var du vill och hur mycket du vill i 30 dagar och byta dem om de inte skulle kännas helt rätt.

Andra 'Löparguider' inlägg