Löpanalys ger dig svaren
Löparguider

Löpanalys ger dig svaren

För att ta reda på vilka löparskor du ska ha?

22 augusti 2019

Vilka löparskor ska jag ha? Få svaret i en löpanalys

Vid en första anblick kan skoväggen i en sportbutik upplevas som en djungel med alla modeller, färger och former. Men med lite hjälp av en erfaren säljare och 10-15 minuter av din tid blir det ganska enkelt att välja rätt löparskor.

 
– Efter en löpanalys på knappt en kvart tillsammans med kunden är jag säker på att de får rätt sko med sig hem, säger Patrik, en av våra experter på Intersport.

"Testa på riktigt"-garanti

På Intersport har vi erfarenheten och kompetensen att välja rätt skor till våra kunder. Vi är så säkra på att hitta rätt att vi erbjuder alla kunder som tagit del av en löpanalys hos oss en "Testa på riktigt"-garanti. Det innebär att du som kund får testa på skorna vart du vill i 30 dagar och byta ut dem om du, mot förmodan, inte skulle vara nöjd. Har du köpt dina löparskor online kan du ta med dem till en butik, låta en sälja säkerställa att de passar din fot och ditt löpsteg och ta del av garantin på plats. 

 Så här går en löpanalys till

 1. Kundens löpning och löpsteg

  Det första säljaren gör är att skapa sig en bild av kunden. Ju mer man vet om kunden och hans eller hennes erfarenhet av löpning, desto lättare blir det för mig att ge rätt råd och välja ut rätt skor.
 2. Fotens form

  Fötternas form är avgörande vid val av löparskor. Är hålfoten låg, hög eller neutral, är foten smal eller bred, är vristen hög eller låg och vilken form har tårna.Det går att se hur fotvalvet ser ut enbart genom att titta på fötterna barfota, men det är inte hela sanningen. Vid belastning kan nämligen fotvalvet ändra karaktär, och därför använder vi en så kallad spegellåda för att undersöka hur foten beter sig vid belastning. Genom att titta på vilken typ av fot kunden har i kombination med den ursprungliga löparprofilen kan säljaren börja sålla bort skomodeller som inte passar.
 3. Spring på löpband

  Nästa steg är att titta på löpsteget på ett löpband. För att bilden av grundsteget ska förbli opåverkad används mjuka och helt neutrala testskor som inte påverkar stabiliteten. Samtidigt som löpbandet rullar, rullar även en kamera som spelar in löpsteget under ett tiotal sekunder. Tillsammans med kunden tittar sedan säljaren på avspelningen på en skärm. Eftersom löpsteget kan skilja mellan fötterna är det viktigt att titta på båda två. Först tittar vi på hälisättningen, sedan när hela foten med fullt tryck är i marken och slutligen hur avtrampet ser ut. Om foten har en rak vinkel, pekar inåt eller utåt påverkar hur mycket stöd löparen behöver för att få en behaglig och skadefri löpning, säger Patrik. Majoriteten av alla som springer pronerar. Det vill säga sätter i foten med utsidan av hälen och rullar diagonalt genom foten så att vi skjuter ifrån med stortån. Motsatsen – att man supinerar – innebär att man rullar längs utsidan av foten under hela frånskjutet. Vi ser lätt hur en kund beter sig i löpsteget tack vare en snabb analys vid löpbandet i butiken.
 4. Välja rätt löparskor

  Efter dessa första tre steg har säljaren en bra bild av kunden som löpare, hens fot och löpsteg. Då kvarstår ofta några skor att välja mellan och det är de personliga behoven och önskemålen som avgör i slutändan. Här får kunden tid på sig att prova och titta vilka som är mest bekväma och som sitter bäst, vilka som är snyggast och vilka skor som även passar plånboken. 
  En kort runda och en avspelning till på löpbandet brukar räta ut de sista frågetecknen. Det kan handla om små finjusteringar och skillnader som till slut avgör till fördel eller nackdel för olika modeller. Till exempel priset, designen eller komforten. Oavsett vilken av skorna kunden väljer till slut kan jag som säljare nu känna mig trygg i vetskapen om att det är rätt sko för kunden, säger Patrik.
 5. Skoinlägg och anpassad sula

  För att få en än bättre komfort i joggingskorna och få dem än mer anpassade efter kunden rekommenderas ofta en individuell sula. Med Footbalance sulor får du en bättre hållning när du springer, du stärker fotens muskulatur och du kan minska risken för skador. Här kan du läsa mer om att gjuta dina egna sulor.

 

Intersport tipsar:

 • Ta gärna med dina gamla löparskor till butiken när du ska köpa nya. De innehåller din löparhistoria och visar exempelvis hur löpsteget ser ut genom slitningen på sulan.
 • Köp hellre för stora än för små skor. När fötterna blir trötta svullnar de och behöver mer utrymme.
 • Skaffa riktiga löparstrumpor i syntetmaterial. De har bättre passform, transporterar bort fukt och ökar livslängden på löparskorna.
 • Skaka ur och borsta av skorna efter varje löprunda. Grus sliter ner många skor i onödan. Hoppa över maskintvätt, då åldras skornas sulor och stötdämpning fortare.
 • Plocka ur sulan efter löpningen. Skorna torkar snabbare och luktar bättre.
 • Klipp tånaglarna. De sliter på strumpor och skor.
 • Spraya skorna med impregnering med jämna mellanrum och smörj sulorna med skovax.
 • Knyt skorna ordentligt. Det där extra snörhålet som du alltid undrat vad det ska användas till ger ett bättre hälgrepp.

Så håller skorna längre

När du har hittat ett par löparskor som känns bra och är rätt för dig är det bra att vårda dem för att få dem att hålla så länge som möjligt. Visst slits löparskor och förlorar på sikt sina funktioner när de används. Utgå från att de klarar ungefär två-tre år eller 120 mil och bör därefter bytas ut för att ge dig bästa förutsättningar. För att få än mer tips i området har vi här samlat ett gäng tips som hjälper dig få dina skor att hålla i det långa loppet

Andra 'Löparguider' inlägg