1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Belasta rätt med skoinlägg i löparskon

Ont i knän eller fötter när du löptränar? Med skoinlägg får hålfoten rätt stöd och knäleden slipper påfrestningen.

Skoinlägg läggs i en löparsko

Ont när du springer? Använd sulor och slipp smärtan

Många upplever inte alltid löpningen sådär flygande enkel som det ser ut på bilder eller i filmer. Många har ont när de springer och begränsas av ömma knän, benhinnor och fötter. Något så enkelt som en sula eller ett inlägg i löparskorna kan hjälpa.

Vad är inläggssulor?

Ett skoinlägg är en sula du placerar i skon för att undvika och förebygga skador samt ge en bättre komfort i dina skor. Skor tillverkas för att passa flera slags fötter medan sulan är framtagen för att ge bättre stöd för just din unika fot och fotställning. En sula gör att foten sitter som den ska i skon och både höger och vänster fot får det stöd som behövs.

Vem har nytta av en dynamisk sula?

Alla gagnas av en dynamisk sula, både den som arbetar aktivt, vardagsmotionären och elitlöparen. Sulan både aktiverar musklerna i foten samtidigt som den ger foten en anpassad avlastning. Tänk på att välja rätt så du får rät stöd för din fots utseende, besök butik för mer hjälp.

Varför sulor?

En sula eller skoinlägg är bra för att förebygga skador eller lindra värk som uppkommer i och med hälsporre, pronation eller Hallux Valgus med mera. En funktionell sula kan hjälpa till att stabilisera foten, ge dämpning, stöd och avlasta olika delar av foten för att be en bättre belastning.

Vilka är de främsta fördelarna med inlägg i skorna?

Sulor

Vilken sula ska jag välja?

En bra början är att välja ett generellt inlägg, det är dock viktigt att välja en sula som passar din fot. Att besöka en butik och snacka med en säljare som ger dig rätt är viktigt. För ett mer specialanpassad stöd, framtaget för just din fot rekommenderas att gjuta en sula.

Vad skiljer olika sulor från varandra?

Det finns färdiga sulor som ger mer dämpning och stöd och inlägg som gjuts i butik mer exakt efter just din fot. Olika sulor ger stöd på olika delar av foten som oftast delas upp i bakfoten och hälen, mellanfoten och hålfoten samt framfoten och trampdynan. Beroende på hur din fot ser ut och vilka problem du lider av ska du ha rätt stöd på rätt del av foten.

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer en sula?

Välj alltid en sula med så bra passform som möjligt. Sulan ska ge stöd på rätt ställen utan att klämma någonstans eller hindra fotens naturliga rörelser. Prova och känn efter i skorna de ska användas med.

Kan jag klara mig med ett enda par sulor?

Du kan absolut ha ett par sulor som du flyttar mellan skorna. Tränar du helt olika sporter så bör du till exempel ha en styvare sula till alpinskidåkning, en tunnare sula för att de ska få plats i fotbollsskorna och en smidig sula om du tränar löpning.

När ska jag byta sula?

En enkel riktlinje om du löptränar är att sulan håller lika länge som skon. Har du däremot sulan varje dag på jobbet, åtta timmar om dagen, så kan du räkna med att den håller i ungefär ett år. Formen kommer aldrig att sjunka ihop, men den dynamiska effekten blir förbrukad snabbare om du använder den dagligen.

Skor anpassade för din löpning

Springer du i rätt skor? Att byta skor beroende på hur och var du springer är en rekommendation för den som har problem vid löpning. Trail, löpning i ojämn natur, kräver en stabilare sko medan intervallträning blir skönare i en lätt och smidig sko. Sulan ska sedan komplettera skorna och ge ett ökat stöd eller större flexibilitet. Se till att du springer i rätt sko och med en, för din fot, korrekt sula.

– Sulan underskattas av många men är otroligt viktig för såväl elitlöparen som vardagsmotionären. Det finns en anledning att vi bygger pyramider med basen neråt – stabila skor och starka fötter är en förutsättning för en stabil kropp.

Löpträning utan skador – så gör du

Att löpträna innebär stor påfrestning för kroppen och foten belastas upp till sex gånger din kroppsvikt. Att undvika skador är A och O oavsett nivå. Om du sprungit ett tag eller när du vill komma igång med löpträningen, men det är lättare sagt än gjort och det finns många fallgropar längs vägen. Löpning är en träningsform där utövarna tyvärr ofta drabbas av skador, såväl för nybörjaren som för eliten. Ta del av våra tips för att hålla skadorna borta - och motivationen uppe!

  1. Vila är viktigt! Det enklaste sättet att undvika överbelastning är att helt enkelt dra ner på belastningen och låta kroppen få mer tid på sig att vila. Vid ett inledande skede är det ett bra tips att undvika springa två dagar i rad. Ett annat sätt att minska belastningen på kroppen är att sänka tempot tills det känns lugnt och ”behagligt”. Många nybörjare gör misstaget att ta ut sig maximalt varje pass, men löpningen får även stor effekt även utan blodsmak i munnen. Först när man har hunnit vänja kroppen med regelbunden löpning kan det vara dags att slänga in snabba intervaller i mixen. Men tänk på att öka belastningen gradvis.
  2. Helthetsperspektivet - Träningen är en naturlig del av vardagen och påverkas av allt annat som försiggår i ditt liv. Om du har en dålig dag finns det stor risk för att det kommer påverka träningspasset. Om du har det stressigt på jobbet, är nybliven förälder eller har börjat cykelpendla kanske det är orimligt att ställa samma krav på träningen som om allt vore som vanligt. Träningen bör ses som en liten del av ett större pussel, om andra pusselbitar är felplacerade blir det svårt att få ihop slutresultatet även om träningsbiten ligger bra. 
  3. Utgå från dina förutsättningar - Ett bra tips är att utgå från dig själv och från dagsläget snarare än att haka på en snabbare kompis eller försöka slå dina tider från förr. Om det betyder att du behöver varva löpningen med gångavsnitt, tänk på att försöka öka andelen löpning lite för varje pass. För många hjälper det att tänka i termer av tid istället för antal kilometer - då blir man inte lika fixerad över tempot, vilket hjälpa till när man ska ta det lugnt. 

Varför ska man stretcha och värma upp?

Många har frågor som gäller stretch och uppvärmning. Varför man ska värma upp, vad bra uppvärmning innebär, skillnaden på statisk och dynamisk stretch med mera. Vi har här samlat ett gäng av dessa frågor och ger svaren till dig.

Utrustning för stretch

En viktig parameter för att vara skadefri är hur man tar hand om sin kropp, dock finns en hel del utrustning som kan göra stor skillnad. För att erhålla ett så naturligt löpsteg som möjligt, för att hålla koll på sin träning och om man känner att man vill påskynda återhämtningen finns det olika produkter att hålla lite extra koll på.

Varför blir en skadad?

När man börjar springa efter ett längre uppehåll är kroppen bra på att anpassa sig till träningen och man kan ofta se snabba förbättringar. Hjärtat och lungorna förbättras i snabbare takt är vad muskelvävnader och senor gör, därför är det viktigt att ta det extra lugnt första veckorna. Vid varje löpsteg belastas fötterna och knäna upp till fyra gånger din egen kroppsvikt, den här kraften absorberas av muskler, leder och ligament i fötter, knän och ben. Efter varje löprunda bryts musklerna ner och det uppstår små skador på cellnivå, detta är naturligt och läker av sig själv under tiden vi vilar. Skador uppstår när kroppen inte hinner återhämta sig tillräckligt mellan löprundorna.

Den vanligaste typen är överbelastningsskador där symtomen kommer smygande tills en dag då kroppen säger ifrån. Några av de vanligaste skadorna i den här kategorin är löparknä, hälsporre, och benhinneinflammation. Om man blir skadad är det lätt att ta tappa motivationen och hamna på sofflocket istället.

Inte konstigt att många upplever skador, förslitningar och värk under eller efter löpning menar Daniel Hansson som är kiropraktor. Här berättar han om de vanligaste åkommorna han möter dagligen och vad kan hjälpa dig att lindra problematiken, undvika skador eller/och bli skadefri.

Experthjälp på Intersport

Det kan vara svårt att själv se vilken sula du behöver. Vi har experter i samtliga butiker som hjälper dig lära känna dina fötter och därefter hitta rätt för din fot och ditt löpsteg. Vi kan också göra löpanalys och gjuta en sula helt anpassad efter din fot, vid en löpanalys är vi så säkra på att ge dig rätt sko att vi erbjuder en "Testa på riktigt"garanti. Du kan även ta del av en löpanalys med ett par skor du köpt online, ta med dem till butik så hjälper vi dig.