Undvik skador med skoinlägg
Löparguider

Undvik skador med skoinlägg

Slipp ont i knän och fötter när du löptränar genom inlägg till skorna

Skoinlägg hjälper dig belasta rätt

Många upplever inte alltid löpningen sådär flygande enkel som det ser ut i på bilder eller i filmer. Många har ont när de springer och begränsas av ömma knän, benhinnor och fötter. Något så enkelt som en sula eller ett inlägg i löparskorna kan hjälpa.

Vad är inläggssulor?

Ett skoinlägg är en sula du placerar i skon för att undvika och förebygga skador samt ge en bättre komfort i dina skor. Skor tillverkas för att passa flera slags fötter medan sulan är framtagen för att ge bättre stöd för just din unika fot och fotställning. En sula gör att foten sitter som den ska i skon och både höger och vänster fot får det stöd som behövs.

Vem har nytta av en dynamisk sula?

Alla gagnas av en dynamisk sula, både den som arbetar aktivt, vardagsmotionären och elitlöparen. Sulan både aktiverar musklerna i foten samtidigt som den ger foten en anpassad avlastning. Tänk på att välja rätt så du får rät stöd för din fots utseende, besök butik för mer hjälp.

Varför sulor?

En sula eller skoinlägg är bra för att förebygga skador eller lindra värk som uppkommer i och med hälsporre, pronation eller Hallux Valgus med mera. En funktionell sula kan hjälpa till att stabilisera foten, ge dämpning, stöd och avlasta olika delar av foten för att be en bättre belastning. 

Vilka är de främsta fördelarna med inlägg i skorna?

  • Bättre komfort och mindre trötta fötter.
  • Ger bättre dämpning och stöd för din fot.
  • Kan förebygga risken för skador och felbelastning mm.
  • Kan minska smärta i knän, hälar och fötter mm.
  • Enkla att tvätta vilket fräschar upp skorna. 

Vilken sula ska jag välja? 

En bra början är att välja ett generellt inlägg, det är dock viktigt att välja en sula som passar din fot. Att besöka en butik och snacka med en säljare som ger dig rätt är viktigt. För ett mer specialanpassad stöd, framtaget för just din fot rekommenderas att gjuta en sula

Vad skiljer olika sulor från varandra?

Det finns färdiga sulor som ger mer dämpning och stöd och inlägg som gjuts i butik mer exakt efter just din fot. Olika sulor ger stöd på olika delar av foten som oftast delas upp i bakfoten och hälen, mellanfoten och hålfoten samt framfoten och trampdynan. Beroende på hur din fot ser ut och vilka problem du lider av ska du ha rätt stöd på rätt del av foten. 

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer en sula?

Välj alltid en sula med så bra passform som möjligt. Sulan ska ge stöd på rätt ställen utan att klämma någonstans eller hindra fotens naturliga rörelser. Prova och känn efter i skorna de ska användas med. 

Kan jag klara mig med ett enda par sulor?

Du kan absolut ha ett par sulor som du flyttar mellan skorna. Tränar du helt olika sporter så bör du till exempel ha en styvare sula till alpinskidåkning, en tunnare sula för att de ska få plats i fotbollsskorna och en smidig sula om du tränar löpning.

När ska jag byta sula?

En enkel riktlinje om du löptränar är att sulan håller lika länge som skon. Har du däremot sulan varje dag på jobbet, åtta timmar om dagen, så kan du räkna med att den håller i ungefär ett år. Formen kommer aldrig att sjunka ihop, men den dynamiska effekten blir förbrukad snabbare om du använder den dagligen. 

Skor anpassade för din löpning

Springer du i rätt skor? Att byta skor beroende på hur och var du springer är en rekommendation för den som har problem vid löpning. Trail, löpning i ojämn natur, kräver en stabilare sko medan intervallträning blir skönare i en lätt och smidig sko. Sulan ska sedan komplettera skorna och ge ett ökat stöd eller större flexibilitet. Se till att du springer i rätt sko och med en, för din fot, korrekt sula. 

– Sulan underskattas av många men är otroligt viktig för såväl elitlöparen som vardagsmotionären. Det finns en anledning att vi bygger pyramider med basen neråt – stabila skor och starka fötter är en förutsättning för en stabil kropp, avslutar Daniel. 

Experthjälp på Intersport

Det kan vara svårt att själv se vilken sula du behöver. Vi har experter i samtliga butiker som hjälper dig lära känna dina fötter och därefter hitta rätt för din fot och ditt löpsteg. Vi kan också göra löpanalys och gjuta en sula helt anpassad efter din fot, vid en löpanalys är vi så säkra på att ge dig rätt sko att vi erbjuder en "Testa på riktigt"garanti. Du kan även ta del av en löpanalys med ett par skor du köpt online, ta med dem till butik så hjälper vi dig. 

Andra 'Löparguider' inlägg