Löparskor på vintern och hösten
Löparguider

Löparskor på vintern och hösten

Dubbade löparskor eller trailskor - vilka löparskor gäller på vinter?

Dubbskor eller trailskor - vilka löparskor gäller på vinter och höst?

Slask, minusgrader, vindar eller snöblandat regn. Inte det trevligaste väderlägen för en kopp kaffe på altanen kanske. Desto skönare är det att ge sig ut på en löptur. Trotsa alla makter vädret tror de besitter och låt benen gå, hjärtat pumpa och hjärnan få sig en ordentlig genomkörare. De väderbitna kinderna, den sköna känslan i kroppen efter all frisk luft och den varma duschen efteråt är obeskrivligt härligt. Kanske orkar du inte lika långt, kanske blir det inte riktigt lika ofta eller sänker du tempot en aning. Oavsett hur du springer på vintern är det så mycket skönare än vad man tror. 

Löpning på höst och vinter, tänk på detta

Det finns ett par punkter som är viktiga att ha med sig i beaktandet för sin vinterlöpning eller höstlöpning. Att använda reflexer, att vara mån om säkerheten, ha rätt löparkläder och bra höstskor eller vinterskor för löpning. Det är den sistnämna vi ska fokusera mer på här; att hitta rätt löparskor för löpning på vinter och höst. 

Löparskor på vintern och hösten

När det börjar bli kallare i luften, mörkare om eftermiddagarna och morgnarna samt mer riskabelt underlag på vägarna är det allt viktigare med löparskorna. Du har höga krav på dina vanliga löparskor och kan för löparskorna på vintern addera ytterligare ett par viktiga aspekter i ditt val av skor. Löparskor för vinterlöpning är speciellt framtagna för vinterns temperaturer och underlag. Men hur ska man tänka när man väljer skor och ska man välja skor med broddar, dubbskor eller trailskor (detsamma som terränglöparskor)?

Löparskor för vinter och höst  

Många tänker att det går lika bra att använda sina vanliga löparskor för vinterlöpningen eller. höstlöpningen. Och visst går det fint beroende på vart du bor, hur kallt det är och så länge underlaget är bart. När det därefter börjar bli bitvis halt underlag eller snö börjar de flesta omedvetet anpassa löpsteget till underlaget. Tar längre kliv, gör plötsliga och snabba fotförflyttningar för fläckar och liknande eller trippar fram med kortare steg än vanligt. Med vinterlöpskor eller trailskor utgår du från dit vanliga, avslappnade, löpsteg vilket gör att skaderisken minskar och löprundan blir mer bekväm. Vi har trailskor från flera varumärken, bland annat Salomon och deras nya Salomon Sense Escape som du kan köpa här. 

Löparskor med bra grepp

Att dina löparskor har bra grepp blir allt viktigare på vintern. Att hitta en sko med bra grepp är tillsammans med komfort de kanske viktigaste egenskaperna för vinterskon. Oberäkneligt underlag och eventuella väderombyten sätter högre krav på din sula undertill. Det kan plötsligt bli halt på vägen, eller så kan partier vara mycket hala, det kan vara blött och lerigt eller en snötäckt slänt eller backe. 

Dubbade löparskor eller terränglöparskor?

Här finns det två läger, dubbskor eller trailskor. Det som skiljer skorna åt är att dubbskorna har små väl utplacerade dubbar undertill medan trailskorna på andra sätt har utvecklad sula för bra grepp. Vilken av dessa två man ska välja är givetvis en smaksak och beroende på vart du springer. Oavsett vilka du väljer är det bra att hålla koll så att du springer i rätt skor för din fot och ditt löpsteg.

Trailskor

Utvecklingen har gått starkt på trailskor och du kan i den här kategorin hitta riktigt sköna löparskor med grovt mönster för grepp. Till exempel har Salomon skor med egenutvecklad och patenterad Contagrip-sula med genomtänkta materialval för optimal hållbarhet och grepp. Sulan finns i olika modeller och samansättningar för olika användningsområden och förhållanden. 

Dubbskor

Springer du på platser med is eller på andra hala underlag har dubbskorna en fördel i förmågan att greppa tag. Dubbskorna har under lång tid utvecklats föra att ge så bra grepp som möjligt och det finns flera kvalitativa modeller. Håll koll på dubbarnas placering, hur dubbarna sitter under skon är avgörande för dess grepp på olika underlag. 

Vattentäta skor för löpning

Att nederbörd av olika slag är vanligt förekommande i Sverige har inte undgått någon, och kanske främst under halvåret från oktober till mars. Att hitta en favorit bland regn, hagel, snö och snöblandat regn är inte helt enkelt men kan för det inte underskattas. Detta måste vi även ha med oss vid köp av löparskor för denna årstid. Vi pratar om vattentäta löparskor. 

Löparskor i Gore tex

För att hålla fötterna torra och slippa bli kall i löparspåret är det bra med ett vattentätt membran på löparskorna. Ett av de mest välkända vattentäta membranen är GORETEX även om många märken har sitt eget membran och det finns flera material att välja mellan. 

De vattentäta materialen är ofta kraftigare och kan göra skon något hårdare och kan göra det lite svårare att hitta rätt passform och känsla. Försök att inte jämföra allt för mycket med de smidiga löparskorna du brukar ha som sitter som gjutna på foten. Prova vinterskorna i butik och testa olika skor för att hitta de som sitter bäst. Du kan även uppleva bättre komfort genom att gjuta dina egna sulor.  

Tre tips för att löpa på vinter och höst

Här kommer tre tips för din löpning på vinter och höst.

Reflexer på löparskorna

Med reflexdetaljer på skorna, som t.ex. Salomon har i sin nya serie med trailskor för vinterlöpning, blir du synlig på löprundan som på vintern allt oftare sker i mörkret. 

Impregnering av löparskor

Även om skorna för löpning på halt underlag ofta är av vattentätt material men genom impregneringsspray skyddas materialet, mindre smuts fastnar och hållbarheten ökar.  

Gå upp en storlek

Både då yttermaterialet är något tjockare och för att kunna få plats med en extra stumpa kan det vara en god idé att testa en sko även i en storlek större. 

Löparskor på Intersport

Oavsett om du ska springa på sommaren eller vintern har vi löparskorna för dig. Kom in till någon av våra butiker för att göra en löpanalys och prova ut löparskor eller köp skor online på intersport.se. 

Andra 'Löparguider' inlägg