Friluftsbyxor, trekkingbyxor eller semesterbyxor?
Outdoorguider

Friluftsbyxor, trekkingbyxor eller semesterbyxor?

Ofta använder vi ordet friluftsbyxor oavsett vilken utomhusaktivitet vi ska ge oss ut på. Experterna skiljer på byxorna och lär dig skillnaden.

4 maj 2018

Hitta rätt vandringsbyxor och friluftsbyxor

Att ha rätt kläder för naturens alla möjligheter är a och o för lyckade dagar. Fotriktiga skor och en bra jacka ligger ofta nära till hands för en utövare som inte är helt van, och visst är det en bra start. Den rutinerade skulle däremot aldrig inta skogen eller ge sig ut på hike utan ett par riktigt bra friluftsbyxor i funktionsmaterial med praktiska fickor och detaljer.  

När du är nära naturen krävs det att kläderna är lite extra stryktåliga, samtidigt som de ska ha full komfort – och gärna vara snygga. 

Välj outdoorbyxor efter aktivitet

Ofta använder vi ordet friluftsbyxor oavsett vilken utomhusaktivitet vi ska ge oss ut på. Experterna skiljer på byxorna beroende på om du ska ut på hike, campa och liknande eller åka på en aktiv semester. Till vad ska du använda dina byxor? 

Här kan du se alla våra outdoorbyxor

Vandringsbyxor / Trekkingbyxor

Byxor för vandring och trekking är i smidigt stretchmaterial för att ge bra rörelsefrihet och är både vind- och vattenavstötande för att klara olika väder. Många praktiska detaljer och bak- och sidofickor lämpar sig väl för vandring. Den bästa vandringsbyxan är även mycket snabbtorkande, en fördel du har nytta av efter exempelvis en kort regnskur. 

Friluftsbyxor

Den klassiska friluftsbyxan är en variant av kraftiga trekkingbyxor med stretch i grenen och med såväl bak- som sidofickor. Materialet är vind- och vattenavstötande för att du ska kunna vara oberoende av vädret och med justerbar nederkant kan du förhindra vatten i kängorna och dessutom minska risken för myror.

Semesterbyxor

Byxor för den aktiva semestern finns i väldigt många olika modeller, från shortsmodeller till trekvartsvarianter. Materialet, i bomull och polyester, är väldigt snabbtorkande vilket är ett extra plus om du exempelvis slår dig ned på en blöt stubbe. Byxan har dessutom resår i midjan och benfickor samt ficka med dragkedja för at vara redo för dagens utmaningar.

Byxor för utomhusbruk ställer krav på komforten

En byxa för naturens aktiviteter ska sitta skönt oavsett vad du hittar på. Stretch gör att det blir lättare och skönare om du exempelvis klättrar eller sätter dig ned på knä för att göra upp eld. Specialanpassade förstärkningar över knän och bak är en detalj inte alla tänker på, men det kan vara en fördel om du ska t.ex. ska kana nedför ett berg.

Slitstarka och hållbara outdoorbyxor

Om du gillar att vandra och klättra kan det vara bra att satsa på en trekkingbyxa med förstärkningar över knän och bak. På så sätt minimerar du risken för att det ska gå hål i byxan under aktiva dagar.

Sköt om dina byxor för längre hållbarhet

Du kan öka livslängden på dina outdoorbyxor genom att tvätta dem så lite som möjligt. Det räcker med att vädra, torka och skaka av. Byxorna har en typ av impregnering som försvinner ju mer du tvättar. Hanterar du dina byxor rätt kan de hålla under mycket lång tid. 

Störst på Outdoorbyxor

På Intersport har vi ett brett sortiment av olika typer av byxor för dina utomhusaktiviteter. Oavsett vad du ska ut på hjälper vi dig hitta rätt! Se hela vårt utbud av outdoorbyxor här. 

Text: Henrik Lenngren

Andra 'Outdoorguider' inlägg