1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Vilket tält ska jag välja?

Experterna ger svar på dina frågor för att ge dig koll på vad som är bra att tänka på när man köper tält

En tältöppning syns i bild med vacker natur utanför

Familjetält, vandringstält eller campingtält?

Att hitta rätt tält är inte helt enkelt och frågorna inför att köpa ett tält är ofta många; vad kostar tält?, vad behövs vid tältning?, hur får jag rätt värme i tältet? och finns det vindskydd i tält?. Här har vi samlat svaret på dina frågor och ett gäng tips för att veta vilket tält du ska köpa. Utgå från era behov, önskemål och vilka aktiviteter ni ska ut på.

Kupoltält eller tunneltält?

Det finns två typer av tältmodeller att välja mellan; Kupoltält och tunneltält. Men vad skiljer dem då åt?

Precis som namnen avslöjar har de båda tälten fått sina benämningar utifrån dess utseende. Kupoltältet ser till utseendet ut som just en kupol med en mer rundad konstruktion med bågar som korsar varandra. Tunneltältet är formad som en tunnel med bågarna från sida till sida. Kupoltält är delvis eller helt självstagande, medan tunneltält gör att du får lägga lite mer tid på att staga dem med tältpinnarna.

De ordentliga familjecampingtälten är tunneltält medan trekking- och vandringstälten ofta är kupoltät. Det finns dock flera mindre familjetält i kupolmodell samt trekkingtält i tunnelmodell och en del hybridmodeller som kombinerar de båda tältens fördelar.

Vilket tält är bäst för dina aktiviteter?

Med rätt tält blir det så mycket smidigare och bekvämare att sova ute, oavsett aktivitet. Hur länge ska ni vara iväg? Hur många ska få plats? Ska ni bära mer er tältet eller låta det stå på en camping eller liknande? För att särskilja tälttyperna till det yttersta står valet mellan campingtält och vandringstält, vilken typ passar er?

Campingtält – tält för familjen eller kompisgänget

Campingtältet är till för dig som vill ha ett tält som kan rymma hela familjen och lite till eller om du ska ha en sovplats under t.ex. en kompishelg eller festival. Det kan också fungera alldeles utmärkt som reservboende på landet. Det finns många sorters campingtält, från de enklaste ”festivalmodellerna” till tält med full ståhöjd och en rejäl absid (enklare förtält) som går att möblera. Gemensamt är att de ofta är rymliga och relativt tunga – det är alltså inget du bör bära med dig när du ska ut och vandra.

Vandringstält: tält för vandring och äventyr

Trekkingtält är de som du istället ska välja om du ska ut på exempelvis vandring eller en kajaktur. Det är lättare än campingtältet, samtidigt som det är extra anpassat för att stå emot väder och vind. Det är helt enkelt ett mer stryktåligt och mer kompakt lättviktstält. Dessa tält är ofta i kupolmodell och självstagande (behöver ej fästas i marken för att stå) vilket är smidigt om du är ute i skog och mark med ojämna underlag. De är enkla att flytta runt efter att de sätts upp för att hitta en bra och stabil plats att sova på.

Kåta med plats för många

Testa nya friluftstrenden och samla ihop ett gäng vänner och ge er ut i det fria och övernatta i en kåta. Upplev riktigt genuin vildmarkskänsla med fotbollslaget, familjen eller som en kul aktivitet på t.ex. en svensexa eller möhippa.

Det finns två olika grundmodeller, med plats för antingen 5-7 eller 9-11 personer. Sov på liggunderlag, eller varför inte göra det ännu mer ”naturnära” genom att ligga på renfällar? Det är lätt att fixa extra värme i en kåta genom att ställa in en enklare kamin - den extra mysfaktorn är bara en bonus!

Vindskydd när man tältar – Tarpen

Ta med en tarp när du ska tälta! En tarp är ett lättviktsskydd för regn och kylande vindar som är användbart i många lägen, både på längre turer och när du enbart är ute över dagen. Vinden är snabb med att dra ner temperaturen, speciellt om du är på högre höjder när vinden verkligen kan vara inbiten. Försök hitta lite lä och placera tältet strategiskt för att minimera de värsta vindarna. Du spänner lätt upp en tarp med en lina som du fäster i exempelvis ett träd. Dessutom är den perfekt att ha med i packningen som reserv, om det skulle råka bli strul så du inte får upp tältet eller om det skulle gå sönder. Inte nog med att tarpen kan användas som ett bra vindskydd, den är även perfekt som solskydd när solen gassar eller som ett regnskydd där du förvara din packning i regn.

Värme i tält

Tältet i sig ger knappt någon värme alls, visst kan vatten hållas ute som i sig är en riktig värmetjuv. Fukt och väta gör dig snabbt kall, så att hålla koll på tältets vattenpelare och material i övrigt är en god idé för att hålla värmen och stänga ute vatten.

Tips på att hålla värmen i tält:

Att tänka på när man väljer tält!

Tänk på att…

Köp tält online och i butik

Hos oss på Intersport har vi mängder av fina, praktiska och kvalitativa tält. Kom in till någon av våra butiker för att få mer hjälp eller köp ditt tält online på intersport.se. Missa heller inte vårt stora utbud av sovsäckar, liggunderlag, friluftstillbehör och outdoorskor.