Impregnering och skovård av kängor
Outdoorguider

Impregnering och skovård av kängor

Med skovård håller dina kängor längre, behåller bra skick och viktiga funktioner.

 

Impregneringsspray och skötselråd

Det är viktigt att vårda dina vinterkängor. Både föra att de ska behålla sin funktion, hålla så länge som möjligt och vara i fortsatt bra skick. Ett bra första steg är att alltid impregnera vinterkängor innan de används. Det är en bra grundregel att alltid utgå ifrån. Missa heller inte våra tre tips för förvaring av kängor när säsongen till sist börjar lida mot sitt slut. 

Kängor i nubuck, läder, skinn eller mocka

Dock bör du veta vilket material dina skor är gjorda i för att veta hur du ska rengöra och impregnera dem. De flesta vinterskor är gjorda i någon form av skinn, läder eller mocka. De första två har liknande tillvägagångssätt för skötsel och skovård. När det kommer till narvläder (nubuck och mocka) skiljer det sig något åt då mocka inte tål vatten i samma utsträckning,  

Torka blöta kängor i skinn

Även om många kängor är av material som ska tåla vatten kan de på olika ställen och av olika anledning bli blöta. Att tänka på är att aldrig torka dina kängor i för hög värme, till exempel i ett torkskåp eller vid ett element. Det bästa är att låta dem torka i rumstemperatur, gärna utan innersulor och med tidningspapper instoppat i vardera känga som hjälper till att absorbera fukten. Om kängorna torkar i överstigande 40 grader finns en risk att lädret spricker på grund av uttorkning och att lamineringen förstörs. 

Torka mocka

Skor i mocka tål inte vatten, om de blivit blöta bör de så snabbt som möjligt torkas varsamt genom att prassa en handduk mot skon. 

Rengöring av kängor

Att tänka på innan du börjar med din skovård är att skorna ska vara rena och torra. Skinn rengörs med en skoborste och med lädertvål och ljummet vatten på en trasa om de behöver tvättas. Att tvätta även innsidan av kängorna kan då och då vara en god idé för att bli av med saltkristaller och eventuell lukt som tillkommit. Gör detta genom att borsta av skorna inuti och skölj eller torka med en fuktig trasa, tänk då på att ta ut innersulan innan. 

Rengör skor i mocka

Många av skorna i dessa material har en lätt hårig yta. För att rengöra en mockasko används en mockaborste och ett mockagum eller vanligt suddgummi för fläckar. Får du en fettfläck på ytan är ett bra tips att dra ett lager tavelkrita, krita för griffeltavla, över fläcken och låta den suga in fettet och därefter borstas bort. Låt kritan sitta cirka en-två timmar. 

Impregnering av läder och skinn

Att återfukta och impregnera skinn och läder bör göras med jämna mellanrum. Detta för att behålla fettet i materialet så att inte dess fibrer börjar brytas av, då finns det inget som kan rädda kängorna. Det är alltså bra att arbeta förebyggande för att få skorna att hålla längre. Hur ofta detta bör göras är beroende på hur mycket kängorna används, cirka två gånger per säsong rekommenderas. 

Att impregnera skor avvisar både smuts och vatten. Impregnera skinnskor med ett tunt lager skokräm eller fett som tränger in på lädrets djup och gör det mjukare. Välj därefter ett skovax för en blank och hållbar yta, lädret blir mörkare vid behandling vilket är helt naturligt. Ett bra tips är att gnida in vaxet med dina fingrar då de hjälper till att värma och muka upp vaxet. Var extra noga med behandling vid möte med sulan, kängans sömmar och plösen. På en känga med hakar kan även dessa vaxas för att motverka rost. 

Impregnering av mocka och nubuck

En känga i nubuck eller mocka med lite luddig yta behandlas med impregneringsspray anpassat för materialet om du vill behålla den ruggade ytan. Vill du ha en mer vaxad yta på kängan fungerar skovax bra även på mocka eller nubuck och är bra för att slippa att skon spricker i framtiden. Vaxet återfuktar skon bra och gör det därefter lätt att torka bort smuts. 

3 tips för att förvara dina kängor

När den långa vintern till sist är över är det dags att förvara dina kängor tills det är dags att använda dem igen. Här får du tre ovärdeliga tips för att dina kängor ska behålla så bra skick som möjligt.

  • Smörja in kängorna ordentligt innan förvaring för att minsak risken att de spricker.
  • Förvara kängorna svalt och inte i utrymmen som kan vara fuktiga.
  • Byt innersula med jämna mellanrum då det bildas bakterier i alla kängor.

Smellwell doftpåse

Ett sista tips för hålla skorna fräscha längre och undvika för många tvättar är Smellwell doftpåse. En absorberande doftpåse som suger upp fukt och eliminerar illaluktande doft av fotsvett eller annan fukt i skorna. 

Kängor på Intersport

På Intersport har vi inte bara ett stort utbud av kängor i olika material och från olika märken. Till exempel brunkängor, vandringskängor och kängor i läder från märken som TimberlandMcKinelyBjörn Borg och Meindl. Vi har även det mesta du behöver för att vårda dina skor och kängor. Har du ytterligare frågor om behandling av just dina kängor är du alltid välkommen till någon av våra butiker och fråga våra experter på plats. Se också vår guide om Tvättråd för jackor.

Andra 'Outdoorguider' inlägg