Reflexer är en billig livförsäkring
Outdoorguider

Reflexer är en billig livförsäkring

Du tror att du syns bra men utan reflex syns du inte alls.

20 oktober 2022

När och var ska man använda reflexväst? 

Svaret på ovan fråga är egentligen mycket enkel och så självklart. Alltid och överallt när det är skymning eller mörkt ute. Du tror att du syns bra men det gör du egentligen inte alls. En person som går klädd i vanliga kläder syns inte av en bilist förrän bilen är 20-30 meter ifrån dig. Att en bilist då ska hinna reagera och stanna är inte helt lätt. Här kommer ett gäng tips för användningen av reflexvästen i olika situationer och på olika platser. Ta till dig av våra råd, använd reflexväst i mörkret och var rädd om dig.

Reflexväst i bilen

Att ha en eller flera reflexvästar placerade i bilen kan vara en billig och smidig livförsäkring. Syns du snabbare ger du den föraren på vägen chansen att sakta ner och anpassa sin körning och risken att du blir påkörd minskar drastiskt. 

Västen ska finnas lättillgängligt placerad i bilen och direkt tas på om du behöver ge dig ut från ditt fordon. Det kan vara att du har fått bensinstopp eller behöver byta en lampa eller ett däck.

Lag om reflexväst i bilen

Flera förslag från branschorganisationer samt riksdagsmotioner från olika partier gällande krav på reflexväst i bilar har varit aktuella de senaste åren. Ännu har inget lagstadgats i frågan. 

Lag om reflex på cykeln

Enligt lagen måste cykeln vara märkt med olika typer av reflexer. Den ska ha en vit reflex fram, en röd reflex bak, samt gula sidoreflexer som brukar sitta i ekrarna. Detta kan ses som de grundläggande kraven som gäller både vid mörker och dagsljus. För den som cyklar när det är mörkt ute krävs också godkänd cykelbelysning både fram och bak på cykeln, vit eller gul belysning fram som syns från 300 meter och röd belysning bak som syns från 200 meters håll. 

Reflexer för cyklister

Som komplement till dessa reflexer är det även vanligt förekommande med reflexer på pedalerna samt längst ut på båda sidor av styret. När det kommer till cyklisten finns dock inga lagar gällande krav på användning av reflexer när man cyklar i mörker, endast starka rekommendationer. Reflexer på benen, då reflexer syns bäst när de är i rörelse, är en god idé samt reflexer på cykelhjälmen. Eller som alltid rekommenderas när det kommer till reflexer, en bra reflexväst.  

Refelxer vid löpning och träning

Att ta en promenad när du kommer hem från jobbet, ett pass på utegymmet eller en löprunda innan jobbet. Det är en uppfriskande, hälsosam och bra idé. När det nu börjar bli mörkare ute tidigare och inte blir ljust förrän betydligt senare på morgonen finns det dock en sak att tänka på innan du ger dig ut. För, att motionera och träna ute i mörkret är ingen bra idé om du inte tar din säkerhet på allvar. Välj en reflexväst, reflexjacka, pannlampa eller en träningsjacka eller ett par löparskor med väl synliga reflexer. 

Läs mer om att hålla dig synlig och säker när du aktiverar dig. 

Tips för din träning i mörkret

Tänk på att det kan vara dagsljus när du ger dig ut men att det kan övergå till att vara näst intill kolsvart på bara 30 minuter. Är du osäker är det givna svaret alltid att ta på dig reflexvästen, för säkerhets skull. Visste du att du med reflexer ger bilföraren 10 sekunder att stanna och endast två sekunder om du inte bär reflexer. 

Säkerheten kommer först

Hur vi klär oss till vardags skiljer sig mycket åt och beror på flertalet aspekter. Var du bor, vilken stil du har, vad du jobbar med och hur din vardag ser ut. En sak som inte skiljer sig det minsta är vikten av din säkerhet.

Oavsett om du väntar på bussen i innerstan, tar en promenad genom skogen sista biten till jobbet eller är ute på lekplatsen med barnen efter jobbet. Ha alltid med dig en reflexväst eller ett gäng reflexer i väskan som du lätt kan plocka fram när det skymmer ute. Tänk dock på att vara rädd om reflexerna, de är känsliga produkter som vid för mycket repor kan förlora funktionen. En ytterligare säkerhetsåtgärd och en produkt som är smidig att ta med sig är en pannlampa, den gör dig både extra synlig och säker. 

Reflexer även i stan

En vanlig myt som inte alls stämmer är att man inte behöver reflexer i stan där det är upplyst av lampor och ljusskyltar. Verkligheten och forskning visar faktiskt på att det sker fler olyckor i stan och på tätbebyggda platser än någon annanstans. Så på med reflexen oavsett vart du transporterar dig. 

Reflexväst för barn

Att få barnen att ta rationella beslut är inte alltid det enklaste. Att få de yngre barnen att förstå vikten av att använda reflexer är heller inte helt lätt. Men, är det mörkt ute är reflexvästen en fight värd att ta. Det finns också reflexer i roliga figurer som kanske går lättare hem. De mindre reflexerna kan kompletteras med fastsydda reflexer på jackan, vinteroverallen eller skorna samt reflekterande detaljer på vantar, väska eller mössa

Experiment för barn

Ett bra tips för att få barnen att förstå vikten av reflexer och se vad reflexerna faktiskt gör har vi ett bra experiment. Gå ut i mörkret och ta med en reflexväst och en ficklampa där lampan får fungera som en strålkastare från en bil. Låt två personer, en klädd i reflexväst och en i vanlig jacka, placerar sig en bra bit bort börjar gå mot lampan. Personen med reflexväst syns när hen är 125 meter från ficklampan och personen utan reflexer syns först när det är 20-30 meter kvar. Ett bra experiment för både barn och vuxna!

Reflexväst hunden

Att köpa kläder till hundar har blivit väldigt populärt men kan även vara en väldigt viktig säkerhetsåtgärd. Om hunden springer löst eller har längre koppel i mörkret kan det vara hunden som syns före dig.

Att klä hunden i reflex är dessutom bra av ytterligare två anledningar. Både för att de ofta rör mycket på sig och reflexer reflekterar bäst i rörelse, dessutom för att hunden ofta är i ungefärlig höjd med bilens strålkastare vilket också skapar bäst reflektion.

Halsband med lampor eller reflexspray för djur

Hunden kan även ha en band med lysdioder eller en lampa hängandes runt halsen. Det finns även reflexspray att spraya på hunden för att göra hen mer synlig i mörkret. Reflexspray för djur är helt ofarliga men gör att en bil eller annat fordon kan upptäcka reflektionen från sprayen tidigare. Sprayen ska dock inte ses som en godkänd reflex men skapar en bättre synlighet än utan någonting alls.

Med reflexer syns du på 125 meters avstånd

För att vara säker i mörkret, är det viktigt att klä sig rätt. Med reflexer syns du på 125 meters avstånd. Utan reflexer syns du däremot först på 25 meter. Klä dig i reflexivt material och spring tryggt vidare i höstmörkret. 

10 reflextips

  1.  Använd alltid reflexer när du är utomhus i skymning och mörker.
  2. Med reflexer kan bilisten se dig på 125 meters avstånd, istället för 25 meter.
  3. Att gatubelysningen är tänd betyder inte att du syns. Ta på dig reflexerna även om du springer den vanliga rundan i bostadsområdet.
  4. Reflexer åldras! Kontrollera om dina reflexer reflekterar, om inte, byt ut dem.   
  5. Sätt reflexband runt anklarna, där syns de bäst.
  6. Ju fler desto bättre! Du kan inte ha för många reflexer på dig!
  7. Ta gärna med hunden på rundan, men glöm inte att den också ska synas!
  8. Regn, snö och rusk gör att sikten och underlaget försämras för både motionärer och bilister. Ta det försiktigt!
  9. Om du vill se och synas ännu bättre, testa att springa med pannlampa.
  10. Var försiktig och lämna avstånd till mötande och passerande trafik. 

Reflexer och reflexväst på Intesport

Kom in till någon av våra butiker för att få mer information om var och när du bör använda reflexer. Du kan även köpa reflexväst online och snabbt, smidigt och gratis få dina produkter skickade till närmsta butik. Vi har även ett stort utbud av produkter med reflekterande detaljer som gör dig mer synlig och säker. Till exempel jackor, kepsar, handskar, mössor, överdragsbyxor och overaller. Välkommen in till oss, för säkerhets skull.  

Andra 'Outdoorguider' inlägg