Reflexer är en billig livförsäkring
Outdoorguider

Reflexer är en billig livförsäkring

Du tror att du syns bra men utan reflex syns du inte alls.

När och var ska man använda reflexväst? 

Svaret på ovan fråga är egentligen mycket enkel och så självklart. Alltid och överallt när det är skymning eller mörkt ute. Du tror att du syns bra men det gör du egentligen inte alls. En person som går klädd i vanliga kläder syns inte av en bilist förrän bilen är 20-30 meter ifrån dig. Att en bilist då ska hinna reagera och stanna är inte helt lätt. Här kommer ett gäng tips för användningen av reflexvästen i olika situationer och på olika platser. Ta till dig av våra råd, använd reflexväst i mörkret och var rädd om dig.

Med reflexer syns du på 125 meters avstånd

För att vara säker i mörkret, är det viktigt att klä sig rätt. Med reflexer syns du på 125 meters avstånd. Utan reflexer syns du däremot först på 25 meter. Klä dig i reflexivt material och spring tryggt vidare i höstmörkret. 

10 reflextips

  1.  Använd alltid reflexer när du är utomhus i skymning och mörker.
  2. Med reflexer kan bilisten se dig på 125 meters avstånd, istället för 25 meter.
  3. Att gatubelysningen är tänd betyder inte att du syns. Ta på dig reflexerna även om du springer den vanliga rundan i bostadsområdet.
  4. Reflexer åldras! Kontrollera om dina reflexer reflekterar, om inte, byt ut dem.   
  5. Sätt reflexband runt anklarna, där syns de bäst.
  6. Ju fler desto bättre! Du kan inte ha för många reflexer på dig!
  7. Ta gärna med hunden på rundan, men glöm inte att den också ska synas!
  8. Regn, snö och rusk gör att sikten och underlaget försämras för både motionärer och bilister. Ta det försiktigt!
  9. Om du vill se och synas ännu bättre, testa att springa med pannlampa.
  10. Var försiktig och lämna avstånd till mötande och passerande trafik. 

Lag om reflex på cykeln

Enligt lagen måste cykeln vara märkt med olika typer av reflexer. Den ska ha en vit reflex fram, en röd reflex bak, samt gula sidoreflexer som brukar sitta i ekrarna. Detta kan ses som de grundläggande kraven som gäller både vid mörker och dagsljus. För den som cyklar när det är mörkt ute krävs också godkänd cykelbelysning både fram och bak på cykeln, vit eller gul belysning fram som syns från 300 meter och röd belysning bak som syns från 200 meters håll. 

Reflexer för cyklister

Som komplement till dessa reflexer är det även vanligt förekommande med reflexer på pedalerna samt längst ut på båda sidor av styret. När det kommer till cyklisten finns dock inga lagar gällande krav på användning av reflexer när man cyklar i mörker, endast starka rekommendationer. Reflexer på benen, då reflexer syns bäst när de är i rörelse, är en god idé samt reflexer på cykelhjälmen. Eller som alltid rekommenderas när det kommer till reflexer, en bra reflexväst.  

Refelxer vid löpning och träning

Att ta en promenad när du kommer hem från jobbet, ett pass på utegymmet eller en löprunda innan jobbet. Det är en uppfriskande, hälsosam och bra idé. När det nu börjar bli mörkare ute tidigare och inte blir ljust förrän betydligt senare på morgonen finns det dock en sak att tänka på innan du ger dig ut. För, att motionera och träna ute i mörkret är ingen bra idé om du inte tar din säkerhet på allvar. Välj en reflexväst, reflexjacka, pannlampa eller en träningsjacka eller ett par löparskor med väl synliga reflexer. 

Läs mer om att hålla dig synlig och säker när du aktiverar dig. 

Tips för din träning i mörkret

Tänk på att det kan vara dagsljus när du ger dig ut men att det kan övergå till att vara näst intill kolsvart på bara 30 minuter. Är du osäker är det givna svaret alltid att ta på dig reflexvästen, för säkerhets skull. Visste du att du med reflexer ger bilföraren 10 sekunder att stanna och endast två sekunder om du inte bär reflexer. 

Reflexväst i bilen

Att ha en eller flera reflexvästar placerade i bilen kan vara en billig och smidig livförsäkring. Syns du snabbare ger du den föraren på vägen chansen att sakta ner och anpassa sin körning och risken att du blir påkörd minskar drastiskt. 

Västen ska finnas lättillgängligt placerad i bilen och direkt tas på om du behöver ge dig ut från ditt fordon. Det kan vara att du har fått bensinstopp eller behöver byta en lampa eller ett däck.

Lag om reflexväst i bilen

Flera förslag från branschorganisationer samt riksdagsmotioner från olika partier gällande krav på reflexväst i bilar har varit aktuella de senaste åren. Ännu har inget lagstadgats i frågan. 

Säkerheten kommer först

Hur vi klär oss till vardags skiljer sig mycket åt och beror på flertalet aspekter. Var du bor, vilken stil du har, vad du jobbar med och hur din vardag ser ut. En sak som inte skiljer sig det minsta är vikten av din säkerhet.

Oavsett om du väntar på bussen i innerstan, tar en promenad genom skogen sista biten till jobbet eller är ute på lekplatsen med barnen efter jobbet. Ha alltid med dig en reflexväst eller ett gäng reflexer i väskan som du lätt kan plocka fram när det skymmer ute. Tänk dock på att vara rädd om reflexerna, de är känsliga produkter som vid för mycket repor kan förlora funktionen. En ytterligare säkerhetsåtgärd och en produkt som är smidig att ta med sig är en pannlampa, den gör dig både extra synlig och säker. 

Reflexer även i stan

En vanlig myt som inte alls stämmer är att man inte behöver reflexer i stan där det är upplyst av lampor och ljusskyltar. Verkligheten och forskning visar faktiskt på att det sker fler olyckor i stan och på tätbebyggda platser än någon annanstans. Så på med reflexen oavsett vart du transporterar dig. 

Reflexväst för barn

Att få barnen att ta rationella beslut är inte alltid det enklaste. Att få de yngre barnen att förstå vikten av att använda reflexer är heller inte helt lätt. Men, är det mörkt ute är reflexvästen en fight värd att ta. Det finns också reflexer i roliga figurer som kanske går lättare hem. De mindre reflexerna kan kompletteras med fastsydda reflexer på jackan, vinteroverallen eller skorna samt reflekterande detaljer på vantar, väska eller mössa

Experiment för barn

Ett bra tips för att få barnen att förstå vikten av reflexer och se vad reflexerna faktiskt gör har vi ett bra experiment. Gå ut i mörkret och ta med en reflexväst och en ficklampa där lampan får fungera som en strålkastare från en bil. Låt två personer, en klädd i reflexväst och en i vanlig jacka, placerar sig en bra bit bort börjar gå mot lampan. Personen med reflexväst syns när hen är 125 meter från ficklampan och personen utan reflexer syns först när det är 20-30 meter kvar. Ett bra experiment för både barn och vuxna!

Reflexväst hunden

Att köpa kläder till hundar har blivit väldigt populärt men kan även vara en väldigt viktig säkerhetsåtgärd. Om hunden springer löst eller har längre koppel i mörkret kan det vara hunden som syns före dig.

Att klä hunden i reflex är dessutom bra av ytterligare två anledningar. Både för att de ofta rör mycket på sig och reflexer reflekterar bäst i rörelse, dessutom för att hunden ofta är i ungefärlig höjd med bilens strålkastare vilket också skapar bäst reflektion.

Halsband med lampor eller reflexspray för djur

Hunden kan även ha en band med lysdioder eller en lampa hängandes runt halsen. Det finns även reflexspray att spraya på hunden för att göra hen mer synlig i mörkret. Reflexspray för djur är helt ofarliga men gör att en bil eller annat fordon kan upptäcka reflektionen från sprayen tidigare. Sprayen ska dock inte ses som en godkänd reflex men skapar en bättre synlighet än utan någonting alls.

Svar på vanliga frågor vid köp av reflex

Att vi ska använda reflexer i skymning och när det är mörkt vet de flesta av oss egentligen om. Det finns inga undantag och inga men. Reflexen ska på, hellre för ofta än för sällan. Men hur fungerar egentligen en reflex? Hur mycket bättre syns man med reflex kontra utan? Behövs verkligen reflexen i stan? Och var ska reflexen sitta för att synas bäst? Frågorna gällande reflexer är många. Här har vi svaret på några av dem.  

Hur fungerar en reflex?

Reflexen är en optisk produkt som är gjord i ett material utvecklat för att ljusstrålarna som möter reflexens yta ska reflektera. När en reflex möter ljuset från till exempel en bils strålkastare reflekteras ljuset vilket gör att bilisten ser dig betydligt bättre och du som bär reflexen i mörkret syns bättre. 

Vad är en godkänd reflex?

På Intersport och i andra butiker finns flertalet olika produkter som gör att du syns bättre. Reflexspray, reflexvästar och kläder och accessoarer med reflekterande detaljer ökar synligheten men de klassas inte som en godkänd reflex. För att en reflex ska vara godkänd krävs det att den är CE-märkt, har ett CIL-värde (mått på reflexens förmåga att reflektera) om minst 400 samt är 15 cm2. 

Hur mycket bättre syns man med reflex?

En godkänd reflex syns på upp till 125 meters avstånd, bär du inte reflexer syns du först när föraren är 20 meter ifrån dig och risken att du blir påkörd ökar då markant.

Behöver jag reflexer i stan? 

Många har uppfattningen om att reflexer inte behövs i stan och i tätbebyggda områden med upplysta skyltar och gatubelysning. Detta stämmer inte. Visst är det lika viktigt att bära reflexer på mörka landsvägar och liknande men faktum är att de flesta olyckor i mörkret med gående inblandade sker i tätbebyggda områden där olika typer av ljus finns.  

Var ska reflexen sitta för att synas bäst?

Viktigt att tänka på när du ska placera reflexer på dina ytterkläder är att de syns från alla håll. Reflexen syns dessutom allra bäst när den är i rörelse, det är därför många  reflexer sitter i ett snöre som ger den utrymme för rörelse. Att till exempel bära en reflexmössa är visserligen bra, men rekommendationerna säger att reflexerna bör sitta på den nedre delen av kroppen eftersom det är där ljuset från olika fordon ofta landar.

Ytterligare ett tips för att placera reflexen är att sätta den på benen och långt ner på armarna. Det är kroppsdelar som ofta är i rörelse och samtidigt gör att en bilist eller liknande kan urskilja ditt rörelsemönster.

Bäst före datum på reflexer?

Reflexen är en känslig produkt som man bör vara rädd om. Om du låter din reflex ligga i fickan eller i byrålådan med nycklar och mynt eller utsätter den för mycket värme eller vatten tappar den sin funktion och förlorar reflektionsförmågan på sikt. Detsamma gäller när du till exempel tvättar reflexvästen för många gånger. Beroende på reflexens kvalitet, hur den används och förvaras kan livslängden variera. Bäst före datumet på en godkänd reflex som ägaren är mån om sägs hålla i cirka tre år och bör bytas ut innan den tappar sin funktion.  

Hur kontrollerar jag att reflexen fortfarande fungerar?

För att testa om dina reflexer fortfarande fungerar kan du hänga upp reflexen i ett mörkt rum. Om reflexen reflekterar ljuset från en ficklampa eller annat ljus från minst fyra meters håll är den fortfarande av god kvalitet. För att testa reflexen ytterligare kan det vara bra att hänga en ny reflex bredvid den du vill testa för att jämföra skillnaden. 

Är det lag på att använda reflex?

När det kommer till reflexer på cyklar, traktorer, släp och mopeder med mera är det olagligt att inte ha reflex. Det finns ingen lag som säger att du som fotgängare måste använda reflex när du är ute i mörkret. Endast en stark rekommendation. 

Är det lag på att ha reflexväst i bilen?

Varje år sker flera olyckor i trafiken och i mörker är risken att bli påkörd tre gånger högre än i dagsljus. Att gå från att vara bilist till fotgängare kan gå snabbt vid plötsliga motorstopp eller däckbyten. En reflexväst kan då vara skillnaden mellan liv och död. 

Att en varningstriangel måste finnas i alla bilar är det lag på sedan 1997. En varning för andra bilister om att en bil är stående på ett sätt som kan innebära fara med ökad risk för en olycka. Flera organisationer inom branschen tycker att det även borde vara lag på att ha med sig och bära reflexväst vid plötsliga stopp på vägen. I bland annat Italien, Spanien, Belgien och Österrike har ett nationellt beslut tagits om att reflexvästen ska ingå som säkerhetsutrustning i alla bilar. I Sverige har förslaget länge varit på tapeten och motioner har lämnats till Riksdagen. 

Ännu finns ingen lagstiftning om att reflexvästen bör finnas som en del av säkerhetsutrustningen i personbilar, endast en stark rekommendation för din och andra bilisters säkerhet i trafiken. Ha minst en reflexväst lättillgänglig i bilen och ta på den direkt om du måste stanna när det är mörkt ute.  

Kan man få reflexer gratis?

Flera försäkringsbolag delar ut reflexer gratis för att värna om säkerheten, det finns även flera företag som delar ut reflexer i marknadsföringssyfte. Att tänka på är att alltid kontrollera reflexen innan användning för att säkerställa dess kvalité.

Hur säkra är gångare i trafiken?

Varje år dör närmare 50 personer som gångare i trafiken där ett fordon är inblandat. Personer som går är utsatta och den i särklass största gruppen som dör och får allvarliga skador inom vägtransportområdet. Trafikverket har därför gjort en ny gemensam inriktning för säker gångtrafik för att belysa vikten att öka säkerheten för gående. 

 40% av de olyckor som sker i trafiken där fotgängare är inblandade inträffar när det är mörkt ute. Med reflexer syns du i mörkret. Med reflexer kan en bilist eller andra fordon i trafiken se dig betydligt snabbare och från längre håll än utan reflex. Med reflexer minskar risken att bli påkörd.  

Reflexer och reflexväst på Intesport

Kom in till någon av våra butiker för att få mer information om var och när du bör använda reflexer. Du kan även köpa reflexväst online och snabbt, smidigt och gratis få dina produkter skickade till närmsta butik. Vi har även ett stort utbud av produkter med reflekterande detaljer som gör dig mer synlig och säker. Till exempel jackorkepsarhandskar, mössor, överdragsbyxor och overaller. Välkommen in till oss, för säkerhets skull.  

Andra 'Outdoorguider' inlägg