Såhär ställer du in din ryggsäck
Outdoorguider

Såhär ställer du in din ryggsäck

Vi har satt ihop fem punkter att tänka på när du ställer in ryggsäcken.

Justera ryggsäcken

Att ställa in vandringsryggsäcken på rätt sätt gör stor skillnad för din komfort under vandringen. Här ger vi dig vägledning för hur du på rätt sätt ställer in din ryggsäck, hur du smartast packar för bra komfort och knep på hur du får en så behaglig rut som möjligt med ryggsäcken på.

Ställ in ryggsäcken

Och ryggsäcken är given av en anledning. Den är ergonomisk, skön och praktisk när du ska bära tungt och under en längre tid. Men det kan också bli stökigt, hur skön ryggsäcken än är. Är axelremmarna olika långa, om du är ovan vid vikten eller om den sitter för tight? Då är det inte så skönt med ryggsäck längre. 

För att undvika detta har vi satt upp fem punkter att tänka på när du ställer in ryggsäcken. 

  1. Höftbältet ska sitta på höften så att bäckenbenet stödjer ryggsäcken. 
  2. Lägg vikt i säcken. T.ex. en badboll i botten och ett par påsar med kläder i övre facket.
  3. Slacka axelremmarna och dra åt höftbältet kring höften så att höftkammen (det ben som känns precis under midjan) kommer jäms med övre kanten på höftbältet.
  4. Dra åt axelremmarna och kolla att dom sitter fast på ryggsäcken där säcken och ryggen möts naturligt. Om inte, ta av säcken och justera.
  5. Spänn åt toppstramarna lagom hårt. Spänner man för hårt trycker remmarna på bröstkorgen, spänner man för löst blir ryggsäcken instabil.

Ett vanligt problem är att man står för rak i ryggen. Tyngdpunkten på ryggsäck och överkropp ska passera genom höften. Gå runt lite med ryggsäcken på, så kommer kroppen in i en naturlig ställning för vandring.

Packa ryggsäcken

Det är inte bara inställningarna på din ryggsäck som kan skilja upplevelsen att bära den. Även hur du packar den är av relevans för att den ska vara så behaglig att bära som möjligt. Ett bra tips är att provpacka din väska innan det är skarpt läge. Du kan då se att alla grejer du vill ha med dig får plats och att väskan inte är för tung. Det är också smart att inte bara ta på sig väskan och tycka att den är skön och lagom tung. Gå runt med den en längre stund för att se så att det känns bra även efter en tid.

För att inte glömma något tipsar vi dig om att kolla in vår packlista för vandring och camping.

Packa smart

Vi har alla varit med om desperationen och stressen när telefonen ringer och mobilen ligger långt ner i ett fack fullt av andra grejer. Att låta saker du använder ofta och snabbt ska kunna ta fram finnas lättillgängligt är därför en bra ide. Ofta finns det speciella krokar för vattenflaska och fack för t.ex. karta.

Packa på ryggsäckens utsida

Många ryggsäckar för mer avancerade aktiviteter är ofta utrustade med genomtänkta detaljer och extra fack och funktioner. Att utnyttja detaljerna på ryggsäckens utsida är en mycket bra idé. Tänk då på att spänna åt ordentligt så att inget faller av och att det i viss mån kan hindra tillgängligheten i väskan.  

Fördela packningen rätt

Något att eftersträva när ryggsäcken är färdigpackad på din rygg är att den ska upplevas som en del av din överkropp. Även om detta är svårt att åstadkomma så kan det vara en god tanke att utgå ifrån. Ryggsäcken ska vila välbalanserat mot dina höfter och vara jämt packad på båda sidor för att undvika felbelastning och skador. Ryggsäcken ska ha en hög tyngdpunkt, då upplevs mindre tung, och den tyngsta packningen ska vara närmast ryggen.  

Packlista innan resa

Att skriva en packlista innan avfärd är a och o oavsett vad du ska ut på. Men se till att bara packa med dig det absolut nödvändigaste då det kan bli tungt i längden med en allt för stor packning. 

Köp din ryggsäck på Intersport

Göra research och packa ner badkläder och strandkläder för en backpackresa. Att åka på campingsemester och packa ryggsäcken med funktionskläder, filtar och matsäck. Vid alla dessa tillfällen, och många många fler, är ryggsäcken given. På Intersport hittar du vandringsryggsäckar för alla tillfällen, korta utflykter, dagsturer eller en flerdagarsvandring.

Andra 'Outdoorguider' inlägg