Så används tunna dunjackan bäst
Outdoorguider

Så används tunna dunjackan bäst

Vi visar nyheter och tipsar om tillfällen den populära tunna dunjackan är som bäst.

16 februari 2024

Bästa jackan året om

I Sverige har vi ungefär lika många potentiella väderlägen som det finns dagar om året. Ingen dag är det andra lik. Dagen kan dessutom starta kall och blåsig för att sedan spricka upp och bli varm och behaglig, det kan också vara helt tvärt om. Vilken jacka är då det mest säkra kortet? Svårt att svara på, men en god aspirant är definitivt lättviktsjacka, den tunna dunjackan. 

Tunn dunjacka eller lättviktsjacka?

När jackan är stoppad med dun går den ofta under namnent en tunn dunjacka, är den istället stoppad med någon form av polyester har den fått namnet lättviktsjacka. Men vad är egentligen skillnaden? Med dun i blir jackan varmare och lättare sett till vikt medan den med stoppning i polyester oftast är en billigare jacka och kan av etiska skäl avgöra för vissa. För en tid sedan var skillnaden större, allt fler dunliknande polyesteralternativ har kommit och det är inte alltid helt enkelt att känna skillnaden. Nu för tiden har de olika polyesterstoppningarna ofta hög tekniskt avancerad utveckling bakom och egenskaper som att de t.ex. kan lämpa sig bättre vid regn.

Inspireras och hitta jackor för alla väder!

Hållbar garderob

Användningsområdena är obegränsade och det är bara kreativiteten som sätter stop för hur, var och när den kan plockas fram. Lättviktsjackan är definitivt ett säkert kort när det kommer till att bygga en hållbar garderob. En garderob med få väldigt smarta plagg. Smarta som i att de har flera användningsområden, kan bäras i olika konstellationer och under lång tid. 

Nedan har vi listat fem tillfällen när dunjackan är den optimala jackan. 

1. Under kappan

Att plocka fram vinterkappan eller köpa en ny rock inger en viss känsla. Att känna de ilande vindarna innanför kragen eller genom knapphålen inger en annan, betydligt mindre trevlig, känsla. Det bästa tipset för att hålla värmen i vinter samtidigt som man behåller stilen i kappa och rock är att bära en lättviktsjacka under. Dunjackan är tunn och är därför smidig att bära under. Det är även vanligt att hösten och vintern erbjuder riktigt kyliga morgnar och att det sedan blir mer ljummet under dagen. Då är det inte svårare än att bära dunjackan under kappan på morgonen och sedan placera den i väskan under dagen och eftermiddagen. 

2. Till vardags

Lättviktsjackan fungerar riktigt bra i sig självt som vardagsjacka så länge vädret tillåter. Från tidig vår och under stora delar av hösten innan kylan tar över. Tidigare har den tunna dunjackan som vardagsjacka främst varit förekommande för hurtbullarna med en sportig klädstil. Aktiva personer som på olika sätt använder jackan främst för dess funktionaliteter. 

De senaste åren har lättviktsjackan blivit allt mer vedertagen för en större publik, den används av de flesta. Allt från småbarnsföräldrar och på lekplatserna till de citychica och i de mer sofistikerade områdena i storstäderna.

3. På promenaden

Ta en promenad på morgonkvisten och få en riktigt bra start på dagen, rensa huvudet hem efter en hektisk dag på jobbet eller koppla av innan läggdags med ett par kilometer frisk luft. När sommar blir höst eller vinter blir vår är lättviktsjackan den optimala jackan för promenader. Den är smidig och varm och samtidigt både vindtät och vattentät. Med eller utan luva, praktiska fickor och schyssta funktioner.

4. Under skidjacka eller skaljacka

Många upplever kläder i skidbacken som en svår nöt att knäcka. Man vill känna sig nätt och smidig och samtidigt snygg och kunna behålla sin stil. Man vill heller inte vara för varm eller uppleva att det blåser igenom när man kommer upp i fart. Att frysa i skidbacken har vi alla gjort någon gång och det är inget man gärna upplever om man inte måste. Lättviktsjackan är perfekt att ha under en skidjacka eller skaljacka de dagar de är lite kallare på toppen. Den är dessutom smidig att packa ner i ryggsäcken om det framåt eftermiddagen skulle bli vindstilla eller om solen tittar fram och värmer upp. 

5. På resan

Att dunjackan är så smidig att packa ner har också gjort den till en riktig favorit för globetrottern och familjer som reser. Reser du på vintern behöver du jackan både till flygplatsen och definitivt hem när du vant dig vid de varma gradantalen. Vissa årstider kan både dagarna och kvällarna vara kyliga beroende på vart du ska och på en vandringssemester kan det bli kallt om du kommer upp på högre höjder. Att antingen resa i en dunjacka eller packa ner den för att använda den väl på plats är riktigt smidigt. 

Välj utifrån din stil

Det är upp till dig om du vill ha en nättare variant eller mer fluffig, om den ska vara snäv eller mer rak i passformen. Med huva eller utan? Fickor? Lättviksjackor och dunjackor på Intersport finns i alla tänkbara färger och färgkombinationer, allt för att du ska hitta den som passar dig bäst. Piffa upp med en färg som matchar din personlighet eller gå en mer diskret väg i en mörkblå eller svart tunn dunjacka. 

Tunn dunjacka och lättviktsjacka hos oss!

Hos oss finns lättviktsjackor och tunna dunjackor till dam, herr och barn. Modellerna påminner mycket om varandra och har en stilren siluett oavsett vem du ska köpa jacka till. Oavset om du ska köpa en tunn dunjacka tll dam, barn eller herr kan du göra det hos oss på Intersport. På Intersport har vi ett brett utbud av jackor från flera av de stora märkena, dunjackor från Nike, Peak Performance, 8848, adidas och McKinley med flera. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg